Photo Gallery, Τοπικά

Μειωμένη η σοδειά αχλαδιών από την εγκατάλειψη καλλιέργειας

Με τη συγκομιδή να αρχίζει στα τέλη της εβδομάδας στο Πήλιο

Αισθητά μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο εκτιμάται από συνεταιριστές και παραγωγούς ότι θα είναι η φετινή σοδειά αχλαδιών στις εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου. Αιτία αποτελεί η εγκατάλειψη της καλλιέργειας αχλαδιού στην ευρύτερη περιοχή, καθώς κρίνεται ως ασύμφορη από τους αγρότες λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών χοντρικής διάθεσης του προϊόντος. Η διαδικασία συγκομιδής των αχλαδιών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις του Πηλίου αρχίζει στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, με την απογοήτευση και την απόγνωση να κυριαρχούν στις τάξεις των παραγωγών, οι οποίοι ζητούν από την Πολιτεία την έγκριση και την εφαρμογή προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Με τις χειρότερες προϋποθέσεις αρχίζει τις προσεχείς ημέρες στις καλλιεργούμενες εκτάσεις του Πηλίου η διαδικασία συγκομιδής της φετινής σοδειάς αχλαδιού, η οποία, όπως εκτιμάται από συνεταιριστές και παραγωγούς, θα είναι αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, αλλά και τις προηγούμενες.

Η παραγωγή αχλαδιού ακολουθεί τη φθίνουσα πορεία και των αντίστοιχων οπωροφόρων που καλλιεργούνται και παράγονται στο Πήλιο, με τις σοδειές των τελευταίων ετών να παρουσιάζουν από χρόνο σε χρόνο αισθητή μείωση.

Αιτία, σύμφωνα με συνεταιριστές και αγρότες, είναι η εγκατάλειψη της καλλιέργειας αχλαδιού, η οποία κρίνεται ως ασύμφορη λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών χοντρικής διάθεσης.

Οι αγρότες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος που απαιτείται για την αγορά γεωργικών εφοδίων για τη φροντίδα των εκτάσεων, σταματώντας την καλλιέργεια και την παραγωγή των προϊόντων.

Επιπλέον, οι τιμές χοντρικής διάθεσης του προϊόντος, οι οποίες την αντίστοιχη τουλάχιστον περσινή χρονιά διαμορφώθηκαν από 0,70 μέχρι και 0,90 ευρώ το κιλό, κρίνονται από τους αγρότες ως ιδιαιτέρως χαμηλές, σε σύγκριση με το υψηλό κόστος που απαιτείται για την καλλιέργεια και την παραγωγή του αχλαδιού.

Οι τιμές χοντρικής διάθεσης των αχλαδιών για τη φετινή χρονιά θα διαμορφωθούν στα μέσα περίπου της διαδικασίας συγκομιδής, ωστόσο οι εκτιμήσεις των συνεταιριστών και των παραγωγών αναφέρουν ότι δεν θα παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αποκλίσεις συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή χρονιά και θα κυμανθούν στα ίδια περίπου επίπεδα.

«Το πρόβλημα είναι γενικότερο» επισημαίνει ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Τ. Ψοφογιώργος «καθώς η καλλιέργεια και η παραγωγή φρούτων στο Πήλιο παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια μια φθίνουσα πορεία. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες αρχίζει στο Πήλιο η διαδικασία συγκομιδής των αχλαδιών, με τη σοδειά, ωστόσο, να είναι σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, αλλά και τα τελευταία χρόνια. Αιτία δεν αποτελεί κάποια ασθένεια ή ίσως οι καιρικές συνθήκες. Η φετινή σοδειά θα είναι σημαντικά μειωμένη εξαιτίας της εγκατάλειψης της καλλιέργειας αχλαδιού, η οποία κρίνεται από τους αγρότες ως ασύμφορη, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών χοντρικής διάθεσης του προϊόντος. Οι περισσότεροι αγρότες εκριζώνουν τις καλλιέργειες αχλαδιού ή τις αντικαθιστούν με άλλες. Πρέπει να σημειωθεί ότι το αχλάδι απαιτεί υψηλό κόστος καλλιέργειας και παραγωγής και με τιμές χοντρικής της τάξης των 0,70 με 0,90 ευρώ το κιλό, τουλάχιστον όπως είχαν διαμορφωθεί πέρυσι, οι αγρότες δεν εξασφαλίζουν κέρδος. Καταγράφεται, συνεπώς μια φθίνουσα πορεία τόσο στον αριθμό των καλλιεργειών αχλαδιού, όσο και στη σοδειά, σε δέντρα δηλαδή και σε ποσότητα φρούτων. Η καλλιέργεια είναι ασύμφορη, με αποτέλεσμα να μειώνονται τόσο οι εκτάσεις, όσο και η παραγωγή» τονίζει ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

Στο μεταξύ, αίτημα των συνεταιριστών και των παραγωγών οπωροφόρων της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου είναι να θεσπιστούν από την Πολιτεία κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής και τη στήριξη των αγροτών, με προτεραιότητα στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

«Οι παραγωγές φρούτων» σημειώνει ο κ. Ψοφογιώργος «μειώνονται χρόνο με το χρόνο στο Πήλιο. Το πρόβλημα οξύνεται και κατά συνέπεια χρέος της Πολιτείας, του αρμόδιου υπουργείου, αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων είναι να το εξετάσουν και να δώσουν λύσεις, με προτεραιότητα στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών» καταλήγει ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

Το Περιφερειακό Κέντρο

Σε ανακοίνωση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου σχετικά με την έναρξη της συγκομιδής των αχλαδιών αναφέρονται τα εξής:

«Από τις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν και ύστερα από αναλύσεις των Εργαστηρίων Ποιοτικού Ελέγχου της Υπηρεσίας διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τις μετρήσεις σακχαροπεριεκτικότητας και αντοχής της σάρκας στην πίεση (σκληρότητα), σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις της τελευταίας 20ετίας, ότι η συγκομιδή των αχλαδιών, ποικιλίας κρυστάλλι, θα πρέπει να αρχίσει από 05/08/2012 έως 18/8/2012, ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο.

Η συγκομιδή τον κατάλληλο χρόνο στον κανονικό βαθμό εμπορικής ωρίμανσης βοηθά πάρα πολύ στην καλή ποιότητα των αχλαδιών καθ΄ όλη τη διάρκεια αποθήκευσης και στην αποφυγή εμφάνισης μετασυλλεκτικών ασθενειών.

Για τον προσδιορισμό σακχάρων και σκληρότητας οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στα Εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας, στο τηλέφωνο 2421062214, στα Γραφεία Ποιοτικού Ελέγχου των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ή στους Γεωπόνους των Συνεταιριστικών Οργανώσεών μας».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το