Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Μειωμένες οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς ξενοδόχων του Βόλου και του Πηλίου, οι ακυρώσεις των κρατήσεων φθάνουν τις τελευταίες ημέρες το 20%

 

Σε κατάσταση πανικού έχουν περιέλθει ξενοδόχοι στη Μαγνησία, καθώς από τη μια παρατηρούνται ακυρώσεις κρατήσεων δωματίων το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ από την άλλη έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι κρατήσεις για την ερχόμενη θερινή τουριστική περίοδο. Οι ξενοδόχοι βρίσκονται πλέον σε άθλια οικονομική κατάσταση, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να έχουμε και «λουκέτα» σε συγκροτήματα, κυρίως όσα δεν λειτουργούν ως οικογενειακές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με ξενοδόχο του Νοτίου Πηλίου, «καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε ακυρώσεις και η κατάσταση είναι εφιαλτική. Ένα γκρουπ γιόγκα ακύρωσε τις κρατήσεις, διότι εξέφρασαν ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση στη χώρα…».

Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς ξενοδόχων του Βόλου και του Πηλίου, οι ακυρώσεις των κρατήσεων φθάνουν τις τελευταίες ημέρες το 20%, ενώ είναι χαρακτηριστική η περίπτωση Γερμανίδας, που ζήτησε βεβαίωση ότι δεν έχει κηρυχθεί σε πτώχευση το ξενοδοχείο του Πηλίου στο οποίο απευθύνθηκε, για να δώσει την προκαταβολή των 30 ευρώ… Επίσης, ήθελε η βεβαίωση μη πτώχευσης, να μεταφραστεί στη γερμανική γλώσσα.

«Το ζήτημα δεν είναι ότι γίνονται ακυρώσεις, αλλά ότι δεν έχουμε πλέον κρατήσεις», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κων. Λεβέντης.

«Ο τουρισμός βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, δεν υπάρχει κίνηση. Για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος οι πληρότητες είναι – δεν είναι 10-15%… Δεν υπάρχουν κρατήσεις. Οι Έλληνες δεν έρχονται. Αλλά φέτος θα καταλάβουν τι σημαίνει τουρισμός. Φέτος θα καταλάβουν ότι ο τουρισμός δεν είναι μόνον υπόθεση του ξενοδόχου», επισημαίνει ο κ. Λεβέντης.

Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι ο φόβος που επικρατεί διεθνώς για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις οικονομικές της εξελίξεις, δεν αιτιολογείται. Επίσης θεωρούν ότι φέτος θα αντέξουν όσες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, ενώ οι υπόλοιπες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ήδη σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν θα λειτουργήσουν φέτος ξενοδοχεία, φαινόμενο που προς το παρόν δεν παρατηρείται στη Μαγνησία.

Παράπλευρη απώλεια είναι και για το εμπόριο, καθώς οι παραγγελίες από ξενοδοχεία είναι ελάχιστες ως μηδενικές και όπως ανέφερε ο πρόεδρος των ξενοδόχων «οι προμηθευτές στο Πήλιο φεύγουν άπραγοι».

Το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος θα γίνει μια βραδιά…

Ξενοδόχος του Πηλίου ανέφερε χθες και περιστατικό με Γερμανούς τουρίστες, που επιδεικνύουν πρωτοσέλιδο της «Μπιλντ», σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να χορηγεί επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης… Τους Γερμανούς ακολουθούν ωστόσο σε έκφραση ανησυχίας και άλλοι επισκέπτες, όπως οι Σέρβοι…

«Αυτή την εποχή έχω δύο δωμάτια μόνο, ενώ πέρυσι είχα 32, το ίδιο διάστημα. Με 20 ευρώ την ημέρα με πρωινό, ακόμη και με 5 ευρώ το άτομο στα πρακτορεία», αναφέρει ξενοδόχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. «Είχα μια παρέα Βούλγαρων που έτρωγαν πρωινό και ύστερα όλη την ημέρα την έβγαζαν με εμφιαλωμένο νερό…».

Παράλληλα με τη μείωση των κρατήσεων, επιστρέφει και ο εφιάλτης της ανεργίας για χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό, που φέτος δεν θα εργασθούν στα ξενοδοχεία.

Νέο χτύπημα από την TUI

Στο μεταξύ έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους ξενοδόχους και η συμβουλή του γερμανικού τουριστικού πρακτορείου TUI, που φέρνει τουρίστες και στη Μαγνησία, να έχουν μαζί τους οι Γερμανοί που μας επισκέπτονται, περισσότερα μετρητά σε ευρώ, ώστε να μην επηρεαστούν από ενδεχόμενο περιορισμό ρευστότητας, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ.
Ο επικεφαλής του τμήματος για διακοπές στην Ανατολική Μεσόγειο Μάρκους Μπρουχμίλερ, σε σημείωμά του στην ιστοσελίδα της εταιρείας, με το οποίο, όπως επισημαίνει, απαντά σε ερωτήματα πελατών οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχία, εξηγεί ότι στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, η ρευστότητα στο νέο νόμισμα μπορεί να μην αποκατασταθεί άμεσα σε όλη την επικράτεια, οπότε οι ταξιδιώτες είναι καλό να έχουν μαζί τους περισσότερα ευρώ σε μετρητά.
Όπως επισημαίνει, όμως, σε ό,τι αφορά στις τιμές, εξηγείται ότι, εάν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή, αυτή θα υποτιμάτο σε σχέση με το ευρώ, άρα τρόφιμα, ποτά και εισιτήρια για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα ήταν ακόμη φθηνότερα, από ό,τι είναι ήδη, καθώς οι τιμές έχουν πέσει περίπου κατά 10% σε σχέση με το 2011.
Ο κ. Μπρουχμίλερ διαβεβαιώνει τους πελάτες του ότι και στο μέλλον, ακόμη και εάν η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει το ευρώ, οι διακοπές στην Ελλάδα θα παραμείνουν ελκυστικές, καθώς οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί θα διαπραγματεύονται τα συμβόλαιά τους με τους Έλληνες συνεταίρους τους σε ευρώ, όπως γίνεται με την Τουρκία και την Αίγυπτο, προκειμένου να αποφεύγονται οι κίνδυνοι λόγω ισοτιμίας.
Τους καθησυχάζει δε ότι ακόμη και αν η Ελλάδα δεν ανήκει στην ευρωζώνη, θα εξακολουθήσει να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε οι Γερμανοί θα μπορούν να ταξιδεύουν απλώς με την ταυτότητά τους, χωρίς να χρειάζονται διαβατήριο…

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τιμητική εκδήλωση για την αναγόρευση του Καθηγητή Κωνσταντίνου Γ. Λυκέτσου σε Επίτιμο Διδάκτορα

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για την…

7 Οκτωβρίου 2024

Απογευματινό χειρουργείο στο Νοσοκομείο Βόλου

Από την 5η ΥΠΕ ανακοινώνεται ότι: Σχετικά με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων την Πέμπτη…

7 Οκτωβρίου 2024

Βραβεύτηκε η ομάδα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ από την ΑΓΕΤ Ηρακλής – Photos

Βραβεύτηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο εργοστάσιο ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ η ομάδα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ του Πανεπιστημίου…

7 Οκτωβρίου 2024

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα ποσοστά ανά περιφέρεια για τους υποψήφιους προέδρους – Δείτε στη Θεσσαλία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκοψε πρώτος το νήμα σε εννέα από τις 13 Περιφέρειες της χώρας,…

7 Οκτωβρίου 2024

ΟΠΕΚΑ: Διανομή χιλιάδων βιβλίων από τα αδιάθετα του προγράμματος

Αρχίζει σήμερα (ώρα 12:00) η αναδιανομή των αδιάθετων βιβλίων του Προγράμματος Δωρεάν Βιβλίων Έτους 2024,…

7 Οκτωβρίου 2024

Ξεκίνησαν οι καταλήψεις στα σχολεία της Μαγνησίας

Ξεκίνησα σήμερα οι καταλήψεις στα σχολεία της Μαγνησίας. Σύμφωνα με ενημέρωση υπό κατάληψη τελούν το…

7 Οκτωβρίου 2024