Κατηγορίες: Τοπικά

Μειωμένα 60% τα έσοδα του Δήμου Αλμυρού

Μειώσεις που ξεπερνούν το 60% παρατηρούνται στα έσοδα του Δήμου Αλμυρού που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τονίστηκε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Ηλία Τσαμπίρα.

Στην εισήγησή του ανάφερε πως «μέσα στο πλαίσιο της σημερινής δυσμενούς οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, σε μια εποχή πολύπλευρης κρίσης που δοκιμάζονται οι αντοχές των κοινωνιών, ο Δήμος Αλμυρού καλείται σήμερα να προσαρμόσει το νέο προϋπολογισμό για το έτος 2013.

Οι συνεχείς μειώσεις εσόδων που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ως επιχορηγήσεις στους Δήμους (ΚΑΠ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΣΑΤΑ, ΘΗΣΕΑΣ, ΕΣΠΑ κλπ.),  πέραν του 60%, έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση  τα έσοδα των Δήμων, τα εισοδήματα των εργαζομένων και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την κοινωνική συνοχή και προκαλούν περαιτέρω προβλήματα ύφεσης και ανεργίας.

Παράλληλα ο δήμοι, με βάση τα όσα ορίζει ο Καλλικράτης, καλούνται από 1ης Ιανουαρίου 2013 να ασκήσουν 200 νέες αρμοδιότητες, για τις οποίες απαιτούνται όχι μόνο οι αντίστοιχοι πόροι, αλλά και το ανάλογο προσωπικό, σε μια εποχή που οι προσλήψεις απαγορεύονται.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Αλμυρού οικονομικού έτους 2013 που κατατέθηκε προς ψήφιση και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία:

*Συνάδει με την οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα.

* Αποτυπώνει με ευκρίνεια το πραγματικό μέγεθος των υποχρεώσεων του Δήμου.

* Δεν εμφανίζει υπερεκτιμημένα έσοδα που δεν θα εισπραχθούν.

Για τον προσδιορισμό των απαιτούμενων περαιτέρω ενεργειών μας, ως προς την αύξηση του ύψους των εσόδων και της μείωσης των εξόδων του Δήμου Αλμυρού, θα ληφθούν υπόψη τα διαχειριστικά αποτελέσματα του προηγούμενου

οικονομικού έτους και ειδικότερα, για μεν τα έσοδα τα ποσά που βεβαιώθηκαν και η αναζήτηση νέων πηγών εσόδων, για δε τα έξοδα τα ποσά που έχουν ενταλθεί σύμφωνα με οδηγίες της τελευταίας ΚΥΑ και η αναζήτηση τρόπων μείωσης αυτών.

Για πρώτη φορά συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Αλμυρού με βάση τα εισπραχθέντα έσοδα του και σύμφωνα με την ΚΥΑ 47490/18-12-12. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι προϋπολογισμοί συντάσσονταν με βάση τα βεβαιωθέντα έσοδα. Είναι κατανοητό πως ό,τι βεβαιώνεται δεν σημαίνει αυτόματα ότι εισπράττεται. Αυτός είναι ένας από τους σοβαρούς λόγους που οδηγούσε τους δήμους σε ελλείμματα. Γιατί αν τα βεβαιωθέντα προς είσπραξη, θεωρηθούν δεδομένα έσοδα και γίνουν δαπάνες, στην πραγματικότητα θα δαπανηθούν ανύπαρκτα έσοδα. Τέτοια παραδείγματα έχουμε και στο Δήμο μας. Θυμηθείτε τα ανύπαρκτα έσοδα από πρόστιμα του ΚΟΚ στον πρώην Δήμο Σούρπης, ύψους 1.300.000,00 €, τα οποία ακόμη καλούμαστε να πληρώσουμε.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι ο φετινός προϋπολογισμός του Δήμου τίθεται υπό τον αυστηρό έλεγχο του «Παρατηρητηρίου Αυτοτέλειας ΤΑ» που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών. Για τον προϋπολογισμό δημιουργείται ενοποιημένος πίνακας εσόδων και εξόδων επί του οποίου εφαρμόζεται ο ορισμός και ο έλεγχος επίτευξης των στόχων (ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ). Οι στόχοι ορίζονται ως αθροίσματα συγκεκριμένων επιμέρους Κ.Α. του προϋπολογισμού επί των οποίων πραγματοποιούνται οι μηνιαίοι και τριμηνιαίοι έλεγχοι εκτέλεσης αυτού.

Στην περίπτωση που κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού διαπιστωθεί από το Παρατηρητήριο Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται δηλ. λιγότερα έσοδα και δαπάνες σε σχέση με τους προβλεπόμενους στόχους τότε το Δ.Σ. προβαίνει υποχρεωτικά σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να μην καταστεί σε καμία περίπτωση ελλειμματικός ο προϋπολογισμός.

Ο προϋπολογισμός του 2013 έρχεται να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία και το επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου, σύμφωνα με το αναλυτικό ετήσιο πρόγραμμα δράσης που με το αντίστοιχο Τεχνικό Πρόγραμμα εξειδικεύουν το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου. Στον προϋπολογισμό δεν συμπεριλαμβάνονται τα μεγάλα έργα του Δήμου, τα οποία έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στο στάδιο δημοπράτησης. Η  λιμνοδεξαμενή Ξηριά συνολικού ύψους 21.500.000 €, τα δίκτυα  αποχέτευσης Σούρπης – Αγ. Τριάδας, ύψους 11.000.000 €, η οποία έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η δημοπράτηση από το ΕΠΕΡΑ, η βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Αλμυρού και των πέριξ αυτής δρόμων, ύψους 5.000.000 €, της οποίας τα τεύχη δημοπράτησης θα αποσταλούν στο ΚΑΠΕ το Φλεβάρη και η προμήθεια και εγκατάσταση τηλεμετρικού συστήματος διαχείρισης και ελέγχου διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου, ύψους 3,300.000 €, που ο διαγωνισμός έγινε την Παρασκευή 25-01-2013. Δεν απεικονίζονται επίσης άλλες προτάσεις για τις οποίες αναμένουμε τη θετική αξιολόγησή τους και ξεπερνούν τα 30.000.000 €.

Ο Καλλικρατικός Δήμος Αλμυρού μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες κατάφερε να ενοποιήσει τους τρεις πρώην Δήμους Αλμυρού, Σούρπης, Πτελεού και την Κοινότητα Ανάβρας, σε όλες τις υπηρεσιακές δομές και λειτουργίες του. Απόδειξη αυτού είναι ότι σήμερα έρχονται στο Δ.Σ. προς ψήφιση τόσο ο προϋπολογισμός του Δήμου, όσο και του Νομικού Προσώπου και της Επιχείρησης. Κατάφερε να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του Δήμου και μάλιστα χωρίς να προβεί σε αυξήσεις ανταποδοτικών τελών και νέων δανείων και ελπίζει μέσα από το νέο σημερινό προϋπολογισμό να εξοφλήσει το σύνολο σχεδόν των παλιών υποχρεώσεων.

Για να συμβεί αυτό, κατέληξε ο κ. Τσαμπίρας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι:

1) Η μείωση του κόστους υπηρεσιών και δαπανών, με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στον πολίτη,

2) η αύξηση των εσόδων που προέρχονται κυρίως από τα παρελθόντα οικονομικά έτη και η αναζήτηση νέων πηγών εσόδων και

3) τέλος το κράτος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η συνετή, χρηστή και νοικοκυρεμένη διαχείριση, που ακολουθήσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια μάς επιτρέπουν, αν μη τι άλλο, να είμαστε αισιόδοξοι».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’ – Είναι Κυριακή Β΄ Λουκά (video)

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, για την…

29 Σεπτεμβρίου 2024

Ηλικιωμένη στον Πύργο παρέδωσε χρυσές λίρες αξίας 25.000 ευρώ και κοσμήματα σε απατεώνες

Ταράχτηκε και δεν κατάλαβε ότι δεν ήταν της κόρης της η γυναικεία φωνή που άκουγε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Συνελήφθησαν 4 διακινητές για τους 66 ανθρώπους που διασώθηκαν πριν μέρες στην Καλαμάτα – Τους χρέωναν μέχρι και 8.000 ευρώ!

Τέσσερα άτομα ηλικίας 24, 28, 29 και 38 ετών, τρεις από το Αφγανιστάν και έναν…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Στιγμές από την αναμέτρηση Α.Ε. 2002-Αγία Άννα

Η Αγία Άννα κέρδισε εκτός έδρας με 7-0 την Α.Ε. 2002 και στη σελίδα της…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Κατσαρός: «Αν νομίζετε ότι στα 90 μου πρέπει να πάρω σύνταξη είστε γελασμένοι»

Ο Γιώργος Κατσαρός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λίγο μετά τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοσιογράφος διέκοψε ζωντανή μετάδοση για να σώσει γυναίκα από πλημμύρα

Ο τυφώνας Helene σαρώνει τις πολιτείες των ΗΠΑ προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και σε…

28 Σεπτεμβρίου 2024