Μεγάλο πλήγμα για το Ν. Μαγνησίας η μείωση του εσωτερικού τουρισμού

«Ώρα μηδέν» για τους επιχειρηματίες του κλάδου που βυθίζονται στην απελπισία βλέποντας ότι η φετινή περίοδος έχει χαθεί, παρά τις ελκυστικές προσφορές προς τους πελάτες

«Ούτε ένας, ούτε σε ένα τουριστικό γραφείο του Βόλου, δεν έχει ρωτήσει έως τώρα για καλοκαιρινές διακοπές» είναι η χαρακτηριστική φράση τουριστικών πρακτόρων, οι οποίοι βρίσκονται τα όρια της απελπισίας. Θεωρούν πως η φετινή περίοδος έχει χαθεί, ωστόσο ακόμη ελπίζουν πως κάτι μπορεί να αλλάξει έστω και την τελευταία στιγμή. Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και η οικονομική κρίση που πλήττει τους Έλληνες δεν αφήνει κανέναν να σκεφτεί για διακοπές. Έστω και ολιγοήμερες.

«Πολύς λόγος γίνεται για τον εισερχόμενο τουρισμό. Τις συνεχείς ακυρώσεις, αλλά και τη μη καταβολή χρημάτων για τα ήδη κρατημένα δωμάτια. Κανείς όμως δεν μιλάει για τον εσωτερικό τουρισμό, που πριν από δύο χρόνια, αποτελούσε ένα μεγάλο ποσοστό στην παραγωγή της «βιομηχανίας» του τουρισμού στην Ελλάδα» τονίζει ο τουριστικός πράκτορας κ. Νίκος Βισβίκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι η αναφορά και της κ. Θέκλας Καμμένου, η οποία σημειώνει ότι όλοι οι ξενοδόχοι έχουν μειώσει τις τιμές τους, κάνουν απίστευτα ελκυστικές προσφορές για να βρούνε πελάτες, όμως το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Χαρακτηριστική η αναφορά της ότι ξενοδόχοι των Σποράδων, στην ήδη μειωμένη τιμή του δωματίου, καλύπτουν και μέρος του εισιτηρίου του πλοίου.

Μόνο οι οικογενειακές επιχειρήσεις ίσως μπορέσουν να επιβιώσουν και τη φετινή περίοδο προβλέπει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κων. Λεβέντης, ο οποίος με δραματικούς τόνους τονίζει πως «οι επιχειρηματίες του τουρισμού ετοιμάζονται να χορέψουν το Χορό του Ζαλόγγου».

Ο τουρισμός δεν αφορά μόνο τον ξενοδόχο. Γύρω από το ξενοδοχείο αναπτύσσονται άλλες 20-30 τουλάχιστον δραστηριότητες επαγγελματιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται οι εποχικές προσλήψεις στις οποίες ήλπιζαν αρκετές δεκάδες άνεργοι. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του πρόεδρου των επιχειρηματιών της εστίασης κ. Απόστολου Αθανασού, ο οποίος τονίζει ότι οι προσλήψεις είναι ελάχιστες και όλα τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν αρνητικό κλίμα. Εκφράζει την άποψη ότι πολλές καλοκαιρινές τουριστικές επιχειρήσεις ίσως να μην ανοίξουν φέτος, ενώ μεγάλη είναι η πτώση της κίνησης στις εταιρίες που προμηθεύονται με βασικά καταναλωτικά είδη τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Οι ταβέρνες καταγράφουν μία πτώση του τζίρου τους έως και 70%. Κινούνται μόνο τα καταστήματα γρήγορης εστίασης (σουβλατζίδικα, σάντουιτς και σνακ μπαρ), καθώς και τα «street kafe», δηλαδή τα καφέ πάνω στο δρόμο. «Τα μηνύματα για το καλοκαίρι είναι απελπιστικά» τονίζει ο κ. Αθανασός. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι εστιάτορες από τη σχεδόν μηδενική κίνηση του εσωτερικού τουρισμού. Ο Έλληνας, παραδοσιακά, προτιμά την ταβέρνα, το εστιατόριο, για να απολαύσει το φαγητό. Σε αντίθεση με τους αλλοδαπούς οι οποίοι προτιμούν το γρήγορο φαγητό και στο «πόδι» ή το «βραχιολάκι». «Αφού ο Έλληνας δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα των διακοπών, με μαθηματική ακρίβεια πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο» προσθέτει ο κ. Αθανασός.

«Οι επιχειρήσεις τουρισμού, αυτή τη στιγμή, έχουν τα «αντανακλαστικού νεκρού» σημειώνει πολύ χαρακτηριστικά ο κ. Βισβίκης. Προσθέτει πως το 2003, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είχαν μετακινηθεί από το λιμάνι του Βόλου προς τις Σποράδες 10.000 άνθρωποι. Έως και το 2007 η κίνηση «καλά κρατούσε». Η κάμψη άρχισε να εμφανίζεται από το 2008 και κορυφώνεται -όπως όλα δείχνουν- το 2012. «Η πρόβλεψη για το φετινό καλοκαίρι, όσον αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, είναι σχεδόν στο μηδέν».

«Κάθε μέρα που περνά, δεν αναπληρώνεται. Κάθε κρεβάτι ξενοδοχείου που μένει άδειο, μεταφράζεται σε ζημιά που δεν επιδιορθώνεται» σημειώνει η κ. Καμμένου.

Καθημερινά, λέει, από το εξωτερικό, μας αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα για ακύρωση κρατήσεων.

500.000 ακυρώσεις την ημέρα πανελλαδικά

Συγκλονιστικό και απίστευτο χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού στη Μαγνησία, τον αριθμό των ακυρώσεων από το εξωτερικό πανελλαδικά. Όλοι συγκλίνουν στην ίδια άποψη: Η πολιτική αστάθεια οδήγησε σε καταστροφή. «Τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή και τα όσα δημοσιεύονται στον ξένο Τύπο για την Ελλάδα έχουν κάνει ανυπολόγιστη ζημιά» τονίζει η κ. Καμμένου. Λέει δε πως γερμανοί ή Άγγλοι τουρίστες, που παραδοσιακά έρχονται κάθε χρόνο στο Πήλιο, φέτος βρίσκονται σε αναμονή… Περιμένουν, όπως λένε, τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Ελάχιστοι πάντως, που έχουν έρθει, λένε πως αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα δεν είναι τελικά τόσο δραματικό, όσο περιγράφεται…» προσθέτει.

«Μας κατέστρεψαν τα ψέματα των πολιτικών…»

Κλειστά παραμένουν τα περισσότερα ξενοδοχεία στη Μαγνησία. Έχουν ανοίξει μερικά που αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα δουλέψουν, για πόσο και με ποια πληρότητα. Σε παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς του Πηλίου, όπως ο Άη Γιάννης, επικρατεί ερημιά. «Παρά τις προβλέψεις για μείωση των αφίξεων κατά 30-35%, υπήρχε προοπτική να πάμε καλά. Το άνοιγμα στην αγορά της Ρωσίας θα βοηθούσε σημαντικά. Όμως η πολιτική αστάθεια μας κατέστρεψε. Οι προδιαγραφές για το φετινό καλοκαίρι δεν ήταν τόσο άσχημες. Όμως τα ψέματα των πολιτικών διέλυσαν τον τουρισμό. Τα όσα κτίζαμε τόσο χρόνια -κυρίως ο ιδιωτικός τομέας- διαλύθηκαν μέσα σε λίγους μήνες» τόνισε ο κ. Λεβέντης. Και σημείωσε με έμφαση πως οι «πολιτικοί νάνοι της χώρας δεν έχουν αντιληφθεί τους κινδύνους και αυτό είναι καταστροφικό».

Ευθύνες όμως για την εικόνα που παρουσιάζουν πολλές περιοχές στη Μαγνησία επιρρίπτει και στην Αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Λεβέντη ότι ο δρόμος προς την Πλάκα (παραλία του Άη Γιάννη) παραμένει αδιάβατος από την κακοκαιρία του χειμώνα. Έως και τώρα δεν έχει γίνει ενέργεια για να αποκατασταθεί η βατότητα. «Αυτό το διάστημα βρίσκονται στον Άη Γιάννη 35 ρώσοι τουρίστες. Οι μοναδικοί. Επιχείρησαν να πάνε στην Πλάκα και είδαν αυτό το χάλι» προσθέτει ο κ. Λεβέντης.

Χάθηκε ο εσωτερικός τουρισμός

Κανένα αισιόδοξο μήνυμα δεν υπάρχει για το φετινό καλοκαίρι. Το πλήγμα από τον εσωτερικό τουρισμό θεωρείται «θανατηφόρο» και, όπως προβλέπουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, μόνο ένα «θαύμα» μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Η τραγική οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των ελληνικών νοικοκυριών δεν δίνει την παραμικρή ελπίδα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι, όπως αναφέρεται, που σκέφτονται να μην λειτουργήσουν την επιχείρησή τους για να γλυτώσουν τα έξοδα…

«Τα μεγάλα ξενοδοχεία σε συγκεκριμένους προορισμούς μπορεί να εμφανίσουν κάποιες πληρότητες. Κυρίως από τον εισερχόμενο τουρισμό. Σε απελπιστική όμως κατάσταση θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων, που για πολλά χρόνια δούλευαν με τον Έλληνα τουρίστα. Και με τον κοινωνικό τουρισμό. Ο Έλληνας αδυνατεί να πάει διακοπές και ο κοινωνικός τουρισμός καταργήθηκε» λέει ο κ. Βισβίκης.

Πολύ κακή είναι η κατάσταση που φαίνεται να διαμορφώνεται στις Σποράδες, ειδικά τη Σκόπελο και την Αλόννησο. Τα ακριβά ναύλα αποτελούν ένα σοβαρό αντικίνητρο για τον τουρίστα. Σε αυτά τα δύο νησιά η πλειοψηφία των τουριστών -διαχρονικά- ήταν Έλληνες. «Σχεδόν μηδενικό είναι το ενδιαφέρον για τα νησιά λόγω των ναύλων των πλοίων» σημειώνει η κ. Καμμένου.

Με όποιον και να συνομιλήσαμε από το χώρο του τουρισμού εισπράξαμε την ίδια απελπισία και όλοι μας περιέγραψαν με τραγικό τρόπο την πραγματικότητα.

Το μεγάλο ατού της εθνικής οικονομίας, η ελπίδα για να ανακάμψουμε και να πάρουμε λίγο «τα πάνω μας» χάνεται…

Κανείς -όσο αισιόδοξος και να είναι- δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν υπάρχει σωτηρία…

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βασίλης Καρράς: Η ανάρτηση της κόρης του, λίγο μετά τον θάνατό του

Χωρίς λόγια, αλλά με μόνο μια φωτογραφία η κόρη του Βασίλη Καρρά, Ειρήνη, «τσάκισε κόκαλα»…

25 Δεκεμβρίου 2023

“Κλείδωσαν” οι νέες τιμές των διοδίων

"Κλείδωσαν"  οι τιμές των διοδίων στο 7,63%. Πιο «τσουχτερό» γίνεται από την 1η Ιανουαρίου το…

25 Δεκεμβρίου 2023

56χρονος μαχαίρωσε τον αδελφό του στην κεντρική πλατεία

Μάρτυρες μιας αιματηρής συμπλοκής έγιναν όσοι βρίσκονταν το βράδυ της Κυριακής στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών…

25 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικες Ευχές Σεβ.Δημητριάδος κ.Ιγνατίου 2023

  Δείτε εδώ ή ενσωματώστε: <iframe width="640" height="480" src=https://www.youtube.com/embed/-vJnMaebjI4 title="" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media;…

25 Δεκεμβρίου 2023

52χρονος έφυγε από ψυχιατρείο στο Βόλο και… εντοπίστηκε στα Τρίκαλα

Κινητοποίηση της αστυνομίας το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων σε Βόλο και Τρίκαλα. Σύμφωνα με…

25 Δεκεμβρίου 2023

Ο Λαρισαίος «Indiana Jones» και η σελίδα με τους δεκάδες χιλιάδες κυνηγούς χαμένων θησαυρών

Το κυνήγι «χαμένων» θησαυρών, ανέκαθεν, στο διάβα της ιστορίας, μαγνήτιζε τα πλήθη, είτε ως κυνηγοί,…

25 Δεκεμβρίου 2023