Πολιτική

Μεγάλη πορεία, εκτεταμένα επεισόδια στην Αθήνα

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της απεργίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


ΑΘΗΝΑ, 16.

Καθολική ήταν η συμμετοχή σε πολλούς εργασιακούς χώρους στη γενική απεργία της Τετάρτης, 15 Δεκεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία όλων των συνδικάτων της χώρας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η μεγαλειώδης συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία επισκιάστηκε όμως από επεισόδια στο Κέντρο της Αθήνας, με χρήση μολότοφ και δακρυγόνων, καθώς και τον προπηλακισμό του πρώην υπουργού της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη.

Τη γενική απεργία διοργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στον προϋπολογισμό λιτότητας αλλά και στις διατάξεις του μνημονίου που υλοποιεί η κυβέρνηση με νόμους εξπρές. Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει ενδεικτικά ότι η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το 100% στα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, στο λιμάνι του Πειραιά, τα χαλυβουργία, ενώ ξεπέρασε το 90% στις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα ταχυδρομεία και την ΕΥΔΑΠ.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως και ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα. Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε στην Ομόνοια.
Κατά γενική εκτίμηση η συμμετοχή στα συλλαλητήρια ήταν μεγάλη, συγκρίσιμη με εκείνη στη γενική απεργία της 5ης Μαΐου φέτος. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στις πορείες στο Κέντρο της Αθήνας συμμετείχαν περίπου 25.000, ωστόσο οι διοργανωτές εκτιμούν ότι αριθμός αυτός ανέρχεται στους 40.000 απεργούς. Όταν η κεφαλή της πορείας έφθασε στην πλατεία Συντάγματος, η ουρά της βρισκόταν στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Εκτεταμένα επεισόδια

Τη δυναμική πορεία των εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας, όμως, σημάδεψαν και γενικευμένα επεισόδια, που επεκτάθηκαν σε μια ακτίνα από το Σύνταγμα έως το Πολυτεχνείο. Στην περιοχή του Συντάγματος, ομάδες κουκουλοφόρων πέταξαν μολότοφ στο υπουργείο Οικονομικών, έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένα αυτοκίνητα έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, έσπασαν ακόμα και τα μάρμαρα από τις στάσεις του μετρό, εκτοξεύοντάς τα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ πετούσαν εναντίον των διαδηλωτών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Στόχος έγινε το κτίριο της ΓΣΕΕ, όπου επιχείρησαν να εισβάλουν άγνωστοι και πέταξαν μπογιές, προκαλώντας την άμεση επέμβαση της αστυνομίας. Στις φλόγες παραδόθηκαν και δυο μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ένα λεωφορείο των ΜΑΤ.

Οι εικόνες από την επίθεση στον βουλευτή, αλλά και οι συγκρούσεις κουκουλοφόρων με τις δυνάμεις της αστυνομίας στην πλατεία Συντάγματος κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή ΜΜΕ, που μιλούν για κλιμάκωση της κοινωνικής οργής υπό το βάρος των νέων μέτρων.

Η ΕΛ.ΑΣ προσήγαγε 23 άτομα, από τα οποία 10 συνελήφθησαν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τραυματίστηκαν 27 αστυνομικοί, από τους οποίους ένας σοβαρά. Δέκα νεαροί, που συνελήφθησαν την Τετάρτη στη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, οδηγήθηκαν την Πέμπτη ενώπιον του εισαγγελέα. Από τους συλληφθέντες τρεις ήταν ανήλικοι και παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε δικαστήριο ανηλίκων. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε τέσσερις συλληφθέντες για αδικήματα με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου για δράστες με καλυμμένα πρόσωπα. Η δικογραφία σε βάρος τους διαβιβάστηκε σε τακτικό ανακριτή.
Ανά περίπτωση οι τέσσερις βαρύνονται, μεταξύ άλλων, και με το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών. Δύο νεαροί παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο για πλημμεληματικές πράξεις, ενώ ένας αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του εισαγγελέα για τη διενέργεια προανάκρισης.

Κόντρα Παπουτσή-ΣΥΡΙΖΑ

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για τα επεισόδια και την επίθεση κατά του Κ. Χατζηδάκη στη διάρκεια της απεργίας της Τετάρτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε τη στάση της Αστυνομίας, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν καταδίκασε και τις επιθέσεις κατά της αστυνομίας. Σε παρέμβασή του μετά την τοποθέτηση των βουλευτών Η. Διώτη και Β. Μουλόπουλου, ο κ. Παπουτσής τόνισε:
«Θα ήμουν όμως χωρίς ερωτηματικά εάν άκουγα έστω και μία φράση από τα λόγια σας στις δύο περιπτώσεις που πήρατε το λόγο σήμερα, μιλώντας γι’ αυτά τα επεισόδια εάν αναφερόσασταν στις μολότοφ, στους σιδηρολοστούς, στις ακραίες θέσεις εναντίον της αστυνομίας, σε παραβατικές συμπεριφορές οι οποίες αποδεικνύουν και σηματοδοτούν στη νεολαία παράβαση κανόνων δικαίου, παράβαση των νόμων, παράβαση των κανονισμών, εάν άκουγα έστω και μία λέξη, μία καταδίκη των πρακτικών που λειτουργούν εις βάρος της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού». Δεν άκουσα τίποτα. Δεν άκουσα ούτε μία φράση. Άκουσα απλώς περιγραφή πράξεων, οι οποίες αφορούν ενέργειες οι οποίες είναι γενικώς καταδικαστέες και που όμως είναι υπό διερεύνηση».
Νωρίτερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «το οργανωμένο κυβερνητικό πολιτικό σχέδιο αστυνομοκρατίας και γενικευμένης καταστολής εναντίον της διογκούμενης μαχητικής, δίκαιης ειρηνικής και ελπιδοφόρας κοινωνικής αντίστασης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το