Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μεγάλες συγκεντρώσεις απεργών στο Βόλο

Οι εκατοντάδες απεργοί που συγκεντρώθηκαν στο Βόλο

Στους δρόμους για να μην περάσει το μνημόνιο 3 βγήκαν χθες πολλοί Βολιώτες, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και από τους τοπικούς βουλευτές να μην επιστρέψουν στο Βόλο αν το υπερψηφίσουν.

Τόσο στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, όσο και στην πορεία που ακολούθησε, ήταν εμφανείς οι διαχωρισμοί των διαφόρων ομάδων όπως και η διάθεσή τους όχι μόνο να διατηρήσουν την αυτονομία τους, αλλά και να επικρίνουν άλλες ομάδες όπως έγινε για παράδειγμα από την Ανοιχτή Συνέλευση και το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, μέλη των οποίων διάνειμαν φυλλάδια με συνθήματα κατά του ΕΚΒ που πραγματοποιούσε συγκέντρωση μερικά μέτρα πιο μακριά.

Η ίδια περίπου εικόνα και στην πορεία που θύμιζε αρθρωτό ετερογενές σχήμα με τέσσερα – πέντε διαφορετικά τμήματα.

Μπροστά το ΕΚΒ, η ΑΔΕΔΥ, εκπαιδευτικοί, ΟΤΑ, ΟΤΕ. Λιμενεργάτες, φρουροί φυλακών, εργαζόμενοι στο ΠΕΒ κ.ά.

Πιο πίσω, σε απόσταση το «Ξεκίνημα», η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης εργαζομένων, το ΕΠΑΜ.

Σε άλλο μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις και σε άλλο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και φοιτητικές παρατάξεις.

Ένα πολύχρωμο σκηνικό, σε φόντο ανοιχτών καταστημάτων και κανονικής κίνησης στην αγορά, καθώς οι επαγγελματίες έκριναν πως και σε αυτόν τον αγώνα, πρέπει να βρίσκονται στις καφετέριες, στα εμπορικά τους καταστήματα και οι καταναλωτές, συνθηκών και καιρού επιτρέποντος, βγήκαν βόλτα στην αγορά.

Η πορεία ξεστράτησε χθες από τη συνηθισμένη διαδρομή και στην άνοδό της προς την παλιά Νομαρχία από Καρτάλη, εισήλθε στην οδό  Γαλλίας και στη συνέχεια ανάποδα στη Σπ. Σπυρίδη για να περάσει έξω από το πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Θαν. Νάκου. Εκεί από απεργούς επιδόθηκε κείμενο σε στελέχη του γραφείου του βουλευτή της ΝΔ ζητώντας από τον κ. Νάκο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ ακούστηκαν και συνθήματα αποδοκιμασίας ενώ απορρίφθηκε η ιδέα να υπάρξει διαμαρτυρία και για τον έτερο βουλευτή της Μαγνησίας που στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά, τον κ. Πάρι Μουτσινά της ΔΗΜΑΡ.

Στην ομιλία του προς τους συγκεντρωθέντες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Θαν. Παπαδημόπουλος, που επικρίθηκε για την υπογραφή συμβάσεων με πενταμηνίτες στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το νομοσχέδιο είναι η ταφόπλακα των εργατικών κατακτήσεων, και το προοίμιο ακόμη χειρότερων μέτρων, που η κυβέρνηση Σαμαρά επιμελώς συνεχίζει να κρύβει, συνεργώντας ενσυνείδητα στο μεγάλο εθνικό έγκλημα.

Αυτή την καταστροφή πρέπει, με τον αγώνα μας, να την σταματήσουμε. Δεν πάει άλλο. Από αυτό το βήμα, ως πρόεδρος του πρώτου ιστορικού Εργατικού Κέντρου της χώρας καταγγέλλω ως δήμιους του ελληνικού λαού και των εργαζόμενων τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τους πολιτικούς του συνοδοιπόρους, που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού και τον εξοντώνουν μεθοδικά.

Οι ίδιοι, βολεμένοι πίσω από την πολιτική και οικονομική σιγουριά των αξιωμάτων τους, δεν μοιράζονται το ίδιο το κόστος. Αυτοί ψηφίζουν την εξαθλίωση των άλλων, όχι όμως και τη δική τους.

Αυτοί δεν χάνουν τα σπίτια τους, δεν κόβουν τα παιδιά τους από τα σχολειά τους. Οι δικές τους οικογένειες δεν πεινάνε, έχουν αρκετά για να τα βγάλουν πέρα.

Τα παιδιά των φτωχών εργατικών οικογενειών πεινάνε, οι συνταξιούχοι των 300 ευρώ δεν έχουν για ν’ αγοράσουν φάρμακα, η γενιά των 500 ευρώ φεύγει στην ξενιτιά.

Αυτοί μένουν και ψηφίζουν νομοσχέδια – εκτρώματα. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Πρέπει να φύγουν.

Αυτή η απεργία αυτό ακριβώς το μήνυμα στέλνει: Είναι μήνυμα καταδίκης της πολιτικής τριανδρίας, που με την κυβερνητική «συνεργατική» της στερεί από τον ελληνικό λαό τα θεμελιώδη του δικαιώματα.

Είναι μήνυμα καταδίκης της προσπάθειας επιβολής δικτατορικών μέτρων στον ελληνικό λαό.

Όπως η γενική αστυνομοκρατία, όπως οι σιδερόφρακτες παρελάσεις, όπως οι φασιστικοί αποκεφαλισμοί και οι φιμώσεις λειτουργών του Τύπου, η απόκρυψη σκανδάλων και οι καταχωνιασμένες λίστες ντροπής!

Η απεργία αυτή είναι πανεργατικό μήνυμα και εντολή για την αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας.

Δεν έχουν καμία θέση στην πόλη τους όσοι ψηφίσουν το νομοσχέδιο-έκτρωμα δήλωσε αργότερα έξω από το γραφείο του κ. Νάκου, ο πρόεδρος του ΕΚΒ τονίζοντας: «Το συνδικαλιστικό κίνημα, το ΕΚΒ, αυτό που έχει να πει διά μέσω της φωνής των εργαζομένων είναι ότι, όσοι ψηφίσουν το νομοσχέδιο-έκτρωμα δεν έχουν καμία θέση στην πόλη τους. Καταδικάζουν και σκοτώνουν την εργατική τάξη. Αν ψηφίσει τα μέτρα, τότε ας γίνει κάτοικος άλλης πόλης κι άλλης χώρας».

Στο ίδιο μήκος και ο γραμματέας κ. Δημ. Βασιλείου τονίζοντας ότι «το μόνο που φοβούνται, και αυτό πρέπει πρώτοι εμείς να το συνειδητοποιήσουμε και να δυναμώσουμε την ενότητα και την πάλη μας, είναι τις γενικευμένες εργατικές και λαϊκές αντιδράσεις και αντιστάσεις.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι  οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, με τη μαχητική συμμετοχή τους σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα χρειαστεί ακόμη να γίνουν, έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα και να ανατρέψουν αυτές τις βάρβαρες πολιτικές. Αυτός ο εργασιακός Μεσαίωνας δεν πρέπει και δεν θ’ αφήσουμε να περάσει».

Ακολούθησαν ομιλίες από τον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ κ. Λ. Αναστασίου και τον

πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ κ. Κ. Κόγια που ανακοίνωσε ότι η Κίνηση Ελπίδας Πολιτών, θα καταθέσει στις 28 Νοεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στον Άρειο Πάγο, αγωγή για κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

ΠΑΜΕ: Αγώνας απέναντι στην τρομοκρατία

Μήνυμα αντεπίθεσης και οργάνωσης της πάλης ενάντια στην πλουτοκρατία και τους μηχανισμούς της, ζητώντας την καταψήφιση των βάρβαρων μέτρων, έστειλαν χθες από το Βόλο οι εκατοντάδες απεργοί που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πανεπιστημίου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ Μαγνησίας, κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Απ. Ριζόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Βόλου και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι «από εδώ, από το Βόλο, σήμερα δίνουμε απάντηση αγώνα και διεκδίκησης απέναντι στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία. Στις σειρήνες της υποταγής και της μοιρολατρίας. Στέλνουμε μήνυμα αντεπίθεσης και οργάνωσης της πάλης ενάντια στην πλουτοκρατία και τους μηχανισμούς της. Βάζουμε μπλόκο ταξικό – εργατικό στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει στις οικογένειές μας, στη νέα γενιά. Δίνουμε το «παρών» και ενωνόμαστε με το ποτάμι της λαϊκής συμμαχίας σε όλη την Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες 70 πόλεις όπου σήμερα πραγματοποιούνται οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

… Σήμερα επιβεβαιώνουμε ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Απαιτούμε την καταψήφιση των βάρβαρων μέτρων, αλλά και ταυτόχρονα λέμε ξεκάθαρα: Όπου κι αν πάτε να εφαρμόσετε την επίθεση στη ζωή μας, θα βρείτε μπροστά σας τις ταξικές δυνάμεις».

Ο ομιλητής, αναφερόμενος στους κυβερνητικούς ελιγμούς, επισήμανε ότι «όλα τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο. Είναι βρώμικη η τακτική της ΔΗΜΑΡ που από τη μία αποδέχεται το πακέτο των μέτρων και από την άλλη δήθεν κόπτεται για τα εργασιακά. Συνεχίζει να αποδεικνύει τις καλές υπηρεσίες που δίνει στο σύστημα η λεγόμενη «κυβερνώσα αριστερά».

… Εμείς οι εργαζόμενοι, δεν πρέπει απλά να αρκεστούμε σε ένα βροντερό «όχι» στα νέα βάρβαρα μετρά, αλλά να δυσκολέψουμε, να δημιουργήσουμε συνθήκες αδυναμίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, να προκαλέσουμε τριγμούς, να το παραλύσουμε, να μην μπορεί να περνά αντιλαϊκά μέτρα. Δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσοι υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις λένε χοντρά ψέματα. Είναι επικίνδυνοι. Και επειδή δεν τα ξέρουμε μόνο εμείς αυτά, λέμε ότι είναι βρώμικος ο ρόλος όλων αυτών που μιλάνε για κακή διαπραγμάτευση, υποτέλεια, ξένη κατοχή κ.λπ. όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλα λόγια και κραυγές από τη μία και από την άλλη βάζουν πλάτη για να κρύβεται η αλήθεια από το λαό – από την εργατική τάξη. Να βγαίνει λάδι η μεγαλοεργοδοσία, να προχωρεί ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο, με όσα υπογράφουν οι εκπρόσωποί τους στα σωματεία, στις ομοσπονδίες στα Εργατικά Κέντρα, στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Δεν είναι τυχαίο ότι όλους τους ενώνει το ΑΝΤΙΠΑΜΕ μένος. Τους χαλάμε τη σούπα, γιατί αποκαλύπτουμε το ρόλο τους και τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. Γιατί έχουμε πρόταση και σχέδιο ανατροπής της εξουσίας τους.

Σήμερα, κατέληξε, πρέπει να σταλεί παντού το μήνυμα ότι οι εργοδότες, οι πολυεθνικές δεν είναι ανίκητοι. Μπορεί το κράτος των μονοπωλίων να φαίνεται ισχυρό, αλλά τη μάχη την κερδίζει ο πιο οργανωμένος, ο πιο πειθαρχημένος, αυτός που ξέρει για ποιο λόγο αγωνίζεται και πού πρέπει να σημαδέψει.

Δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας! Να μην πάει ούτε λεπτό χαμένο. Να είναι οι επόμενες ώρες, ώρες πλατιάς συζήτησης των εργαζομένων παντού! Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία και της αυριανής (σ.σ. σημερινής) συγκέντρωσης, εδώ, στην πλατεία Πανεπιστημίου, στις 6:00 το απόγευμα.

Έχουμε τη δύναμη να αντιστρέψουμε τους σχεδιασμούς τους!

Σημαδεύουμε σωστά, ταξικά! Με το ΠΑΜΕ όλοι μπροστά!»

Αντώνης Ε. Φωκίδης

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το