Photo Gallery, Τοπικά

Μεγάλες αυξήσεις σε φθηνά τσιγάρα και καπνό

Στο 40% η μείωση της ζήτησης τσιγάρων στο Βόλο - Τα λαθραία υπολογίζονται στο 30%

Αυξήσεις 30 λεπτά στην τιμή των φθηνών τσιγάρων και πάνω από 1 ευρώ στην τιμή του καπνού φέρνουν οι αλλαγές στη φορολογία των τσιγάρων και των καπνικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο 3, που ψήφισε η Βουλή. Πάντως οι αυξήσεις δεν έχουν φθάσει ακόμη στην κατανάλωση, κάτι που αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους καπνικών, στις αρχές Δεκεμβρίου και πριν τις γιορτές.

Σύμφωνα με αντιπροσώπους καπνικών του Βόλου, η αύξηση των 30 λεπτών στα φθηνά τσιγάρα, θα ισχύσει τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα εισαγόμενα, ωστόσο αυτή δεν αναμένεται να την δουν οι καπνιστές πριν τις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς οι εταιρίες έχουν ακόμη αποθέματα στις αποθήκες τους. Τα αποθέματα των εταιριών, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους, διαρκούν 15-20 ημέρες και αυτά θα φορολογηθούν με το νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, λόγω των αλλαγών αυτών, οι φθηνές μάρκες τσιγάρων -που συνήθως είναι ελληνικής προέλευσης- θα πωλούνται στα επίπεδα των 3,20 ευρώ το πακέτο από 2,90 ευρώ σήμερα, ίσως και 3,30, ενώ η τιμή του καπνού θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ από 4 ευρώ σήμερα.

Η αύξηση των τιμών αναμένεται να χτυπήσει το στριφτό τσιγάρο, ενώ θα αυξήσει τη διακίνηση των λαθραίων. Υπολογίζεται πως το ποσοστό του λαθρεμπόριου στη συνολική αγορά καπνού πλησιάζει το 13%, όταν πριν από περίπου δύο χρόνια μετά βίας υπερέβαινε το 3%! Μάλιστα, η έκρηξη του φαινομένου έχει σημάνει «συναγερμό» στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες αναζητούν νέους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να περιορίσουν την εξάπλωσή του. Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι καπνοβιομηχανίες, αρχής γενομένης με την «Παπαστράτος», η οποία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το ΣΔΟΕ για την από κοινού αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων στην Ελλάδα.

«Σε ένα μήνα περίπου θα φανεί η αύξηση, όταν αρχίσουν να τυπώνουν στα πακέτα τις νέες τιμές», σημειώνει ο Βολιώτης αντιπρόσωπος καπνικών κ. Λέφας, που επισημαίνει ότι παρουσιάζει μεγάλη αύξηση η κατανάλωση καπνού για στριφτό τσιγάρο. «Η μείωση στη ζήτηση τσιγάρων είναι μεγάλη, ενώ ζημιά κάνουν τα λαθραία, που υπολογίζονται στο 30%. Το 40% του συνόλου της κατανάλωσης είναι καπνός για στριφτό και το 60% αυτού είναι λαθραίο, δηλαδή το 25% του συνόλου της κατανάλωσης είναι λαθραίο», σημειώνει ο κ. Λέφας.

Η υπέρμετρη φορολογία που έχει επιβληθεί έχει κυριολεκτικά «γονατίσει» τον κλάδο, καθώς έχει περιορίσει στο ελάχιστο το περιθώριο κέρδους όλης της αλυσίδας, από τις καπνοβιομηχανίες, τους χονδρεμπόρους έως τα τελικά σημεία πώλησης, δηλαδή τα περίπτερα και τα καπνοπωλεία.

Παράλληλα, μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους περιπτεριούχους, ύστερα από την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, με την οποία ανοίγει πλήρως το επάγγελμα του περιπτερά αλλά και την πώληση τσιγάρων.

Στάση αναμονής, τέλος, κρατούν και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς την ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς των καπνικών. Η κατανάλωση τσιγάρων παρουσιάζει σημαντική μείωση στο Βόλο, προκαλώντας μείωση του τζίρου των καπνοπωλείων και των περιπτέρων, το 80% των οποίων, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ένωσής τους, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Χτύπημα αποτελεί για τους περιπτερούχους-καπνοπώλες και η επικείμενη αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα φθηνά τσιγάρα.

Από τη μια ο νόμος για απαγόρευση του καπνίσματος, που ωστόσο παραμένει «παγωμένος» και από την άλλη η αύξηση των τιμών και η οικονομική κρίση, έχουν «χτυπήσει» την αγορά τσιγάρων και καπνού, προκαλώντας αντίστοιχα πτώση του τζίρου στους περιπτερούχους και τους καπνοπώλες.

Οι περιπτερούχοι, οι άνθρωποι που λειτουργούν όλο το χρόνο, εξυπηρετώντας βασικές μας πολλές φορές ανάγκες, υφίστανται σε μεγάλο ποσοστό, 80% περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής τους Ένωσης, μαρασμό.

Η μείωση στην κατανάλωση τσιγάρων στο Βόλο υπολογίζεται ότι φθάνει ακόμη και το 40% και μπορεί από τη μια να είναι καλό για την υγεία, από την άλλη όμως ένας ολόκληρος κλάδος, περιπτερούχοι, αντιπρόσωποι, διακινητές, βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται και να κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.

Υπολογίζεται ότι ο τζίρος κάθε περιπτέρου έχει μειωθεί καθημερινά κατά μέσο όρο στο Βόλο 400 ευρώ, 20 περίπτερα είναι πλέον ξενοίκιαστα στην πόλη, ενώ συνολικά σε ολόκληρο το Νομό Μαγνησίας τα κλειστά περίπτερα ανέρχονται σε 40.

Τεράστια είναι η πτώση στην κατανάλωση πούρων, αναγκάζοντας τους καπνοπώλες να μειώσουν τις παραγγελίες τους, τις οποίες πλέον κάνουν μόνο για συγκεκριμένους πελάτες τους.

Περισσότερες από 320 μάρκες τσιγάρων κυκλοφορούν στην αγορά του Βόλου, σύμφωνα με αντιπρόσωπο μεγάλης εταιρίας τσιγάρων. Όπως σημειώνει «το 95% αυτών που το γυρίζουν στο στριφτό, το κάνουν από οικονομία και επειδή προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα ή να το περιορίσουν».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το