Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μείωση 30% στις παραγγελίες του οβελία

5,50 και 6 ευρώ το κιλό πωλούν στη χοντρική οι κτηνοτρόφοι το αρνί και το κατσίκι αντίστοιχα

Λιγότερες κατά 30%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, είναι φέτος τη Μεγάλη Εβδομάδα οι παραγγελίες αμνοεριφίων από την πλευρά των εμπόρων και των κρεοπωλών στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας, σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηνοτρόφων. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης ύφεσης, προκύπτει ότι η ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών είναι μειωμένη φέτος, με τους κτηνοτρόφους να σφάζουν στις τιμές των 5,50 και 6 ευρώ το κιλό για το αρνάκι και το κατσικάκι γάλακτος αντίστοιχα. Στο μεταξύ, τη Μεγάλη Παρασκευή σε χώρο της πρώτης βιομηχανικής περιοχής Βόλου θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο παζάρι αμνοεριφίων, τα οποία θα πωληθούν από τους παραγωγούς ζωντανά, σε τιμές χαμηλότερες από τις αντίστοιχες σφαγής. Εξάλλου, αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων, καθώς καθυστερεί η κατάθεση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς της οικονομικής ενίσχυσης του Άρθρου 68 για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Ανάσταση χωρίς τον παραδοσιακό οβελία θα κάνουν φέτος αρκετοί καταναλωτές στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηνοτρόφων οι παραγγελίες εμφανίζουν μείωση στο ποσοστό της τάξης του 30%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η οικονομική κρίση και η γενικότερη ύφεση υποχρεώνουν ένα μεγάλο αριθμό καταναλωτών να μην επιλέξει φέτος τον παραδοσιακό οβελία, παρά το γεγονός ότι οι κρεοπώλες δεσμεύονται πως τα αμνοερίφια θα διαθέτουν στη λιανική για το Πάσχα κατά δύο ευρώ φτηνότερα σε σχέση με πέρυσι.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής τουλάχιστον στοιχεία των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής του Νομού Μαγνησίας, η ζήτηση είναι μειωμένη, καθώς έμποροι και κρεοπώλες δεν έχουν παραγγελίες από τους καταναλωτές αντίστοιχες με τις περσινές τουλάχιστον.

Οι κτηνοτρόφοι σφάζουν για τη Μεγάλη Εβδομάδα στις τιμές των 5,50 και των 6 ευρώ το κιλό για το αρνάκι και το κατσικάκι γάλακτος, με τη ζήτηση, ωστόσο, από τους εμπόρους και τους κρεοπώλες να μην είναι στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

«Η ζήτηση για το αρνάκι και το κατσικάκι γάλακτος» επισημαίνει η πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη «είναι φέτος τη Μεγάλη Εβδομάδα μειωμένη στο ποσοστό της τάξης του 30%, συγκριτικά πάντα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι παραγγελίες σε εμπόρους και κρεοπώλες είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο κόσμος δεν έχει χρήματα λόγω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης ύφεσης και σε τελική ανάλυση τη δυνατότητα να αγοράσει για το Πάσχα τον παραδοσιακό οβελία. Οι καταναλωτές δεν έχουν ρευστό και την απαιτούμενη αγοραστική δύναμη, με συνέπεια η ζήτηση να έχει μειωθεί αισθητά. Εμείς από την πλευρά μας διατηρούμε και φέτος τις τιμές χοντρικής στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Σφάζουμε το αρνάκι και το κατσικάκι γάλακτος στα 5,50 και τα 6 ευρώ αντίστοιχα, αλλά η ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών είναι μειωμένη. Παραμένει άγνωστο πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας, ωστόσο δεν αναμένουμε θεαματικές αλλαγές» σημειώνει η πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας.

Στο μεταξύ, τη Μεγάλη Παρασκευή σε χώρο της πρώτης βιομηχανικής περιοχής Βόλου θα πραγματοποιηθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι για την πώληση ζωντανών αμνοεριφίων.

Ο ακριβής τόπος και η ώρα του παζαριού θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από τους κτηνοτρόφους.

Στο παζάρι του Βόλου τα αμνοερίφια πωλούνται ζωντανά στους καταναλωτές σε τιμές χαμηλότερες από τις αντίστοιχες σφαγής και οι παραγωγοί ευελπιστούν στην ανταπόκριση του κόσμου, αν και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης ύφεσης η ζήτηση θα είναι μειωμένη.

Άρθρο 68

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Μαγνησίας, λόγω της καθυστέρησης η οποία παρατηρείται στην καταβολή από την πλευρά της Πολιτείας της οικονομικής ενίσχυσης για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, στο πλαίσιο των διατάξεων του Άρθρου 68.

Πρόκειται για οικονομική ενίσχυση προς τους κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ύψους 3 ευρώ για κάθε ζώο, η οποία αναμενόταν να κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην Αγροτική Τράπεζα χθες.

Ωστόσο, τα χρήματα δεν κατατέθηκαν και στις τάξεις των κτηνοτρόφων επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς οι εκπρόσωποί τους υποστηρίζουν ότι η οικονομική ενίσχυση δεν πρόκειται να καταβληθεί πριν από το Πάσχα.

«Η ανησυχία στις τάξεις μας είναι πλέον έντονη» δηλώνει η κ. Χαρούλα Διβάνη «καθώς την οικονομική ενίσχυση από το  Άρθρο 68 την περιμέναμε τη Μεγάλη Τρίτη και τελικά με απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι τα χρήματα δεν κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων κτηνοτρόφων. Πρόκειται για 3 ευρώ το ζώο, χρήματα απαραίτητα στους κτηνοτρόφους λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει, ωστόσο φοβόμαστε ότι η οικονομική ενίσχυση δεν θα καταβληθεί πριν το Πάσχα και επικρατεί αναβρασμός στις τάξεις των κτηνοτρόφων» καταλήγει η πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας.

Βαγγέλης Καραμάνης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το