Οικονομία

Μείωση φορολογίας σε εστίαση και πετρέλαιο συζητά με την τρόικα η κυβέρνηση

Στουρνάρας

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης άνοιξε χθες, Κυριακή, η κυβέρνηση κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου, υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, με το κλιμάκιο της τρόικας, με το επιχείρημα ότι τα σημερινά επίπεδα είναι όχι μόνο κοινωνικά επώδυνα αλλά και αναποτελεσματικά.

Μάλιστα, η κυβέρνηση επικαλέστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% τον Σεπτέμβριο του 2011 οδήγησε μεν σε αύξηση των εσόδων, αλλά κατά πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη.Απάντηση δεν έδωσε χθες η τρόικα, πληροφορίες όμως από πολιτικές πηγές του κυβερνητικού συνασπισμού ανέφεραν ότι προ ημερών διαβιβάστηκαν στο οικονομικό επιτελείο επιφυλάξεις εκ μέρους της, καθώς φοβάται ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η υλοποίηση του προγράμματος.

Έτσι, η κυβέρνηση κρατά προς το παρόν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών ως προς το συγκεκριμένο θέμα και πολύ περισσότερο ως προς τον άλλο στόχο, αυτόν της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Αντίθετα, προσδοκά θετική γνώμη της τρόικας για τα μέτρα υπέρ των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στην «Ναυτεμπορική» προαναγγέλλει την επανεξέταση του ζητήματος της φορολογίας πετρελαίου από τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το μέτρο της εξίσωσης του ειδικού φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα πρέπει να αξιολογηθεί έως τον Απρίλιο ως προς την οικονομική του αποτελεσματικότητα, αλλά και τις περιβαλλοντικές του διαστάσεις και να διαμορφωθεί ένα νέο σχέδιο για την επόμενη περίοδο.

Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της μείωσης του φόρου από την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το