Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μείωση υδατικού δυναμικού στο Νότιο Πήλιο

 

Ανησυχία και προβληματισμός ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου
Ανησυχία και προβληματισμός ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

 

Μείωση του υδατικού δυναμικού και των αποθεμάτων νερού καταγράφεται από την αρμόδια Υπηρεσία της Δημοτικής Αρχής στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, λόγω των περιορισμένων χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων στη διάρκεια του περασμένου χειμώνα. Στις τάξεις της Δημοτικής Αρχής επικρατούν έντονη ανησυχία και προβληματισμός, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην περίπτωση κατά την οποία δεν σημειωθούν βροχοπτώσεις μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο, θα προκύψουν προβλήματα στην υδροδότηση χωριών και οικισμών το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαρροή 200 κυβικών μέτρων νερού την ώρα από το φράγμα Παναγιώτικο, εξαιτίας του ρήγματος στο βυθό, με τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου να ζητεί την άμεση παρέμβαση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων.

Ο άνυδρος περασμένος χειμώνας είχε ως συνέπεια να μην εμπλουτιστούν στον επιθυμητό βαθμό οι πηγές στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, καθώς και το φράγμα Παναγιώτικο στις Αφέτες, με την αρμόδια Υπηρεσία της Δημοτικής Αρχής να καταγράφει ήδη μείωση του υδατικού δυναμικού και των αποθεμάτων νερού.

Οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια του περασμένου χειμώνα ήταν περιορισμένες και κατά συνέπεια δεν ενισχύθηκαν το υδατικό δυναμικό και τα αποθέματα νερού στις υδρευτικές πηγές και το φράγμα Παναγιώτικο, η στάθμη του οποίου παραμένει, ωστόσο, στα ίδια επίπεδα, παρά το γεγονός ότι σημειώνεται διαρροή 200 κυβικών μέτρων νερού την ώρα εξαιτίας του ρήγματος που εντοπίστηκε στο βυθό του.

Από την αρμόδια Υπηρεσία και τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου εκφράζονται ήδη έντονος προβληματισμός και ανησυχία, καθώς οι εκτιμήσεις των αρμοδίων αναφέρουν ότι στην περίπτωση κατά την οποία δεν σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο τουλάχιστον θα προκύψουν προβλήματα στην υδροδότηση χωριών και οικισμών της ευρύτερης περιοχής, καθώς το υδατικό δυναμικό μειώνεται και τα διαθέσιμα αποθέματα μειώνονται.

Προς το παρόν τουλάχιστον η Δημοτική Αρχή είναι καθησυχαστική, ευελπιστώντας ότι το προσεχές χρονικό διάστημα και μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα σημειωθούν βροχοπτώσεις, προκειμένου να ενισχυθούν το υδατικό δυναμικό και τα διαθέσιμα αποθέματα για να μην προκύψουν προβλήματα με την υδροδότηση το κρίσιμο και δύσκολο δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου, όταν ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής αυξάνεται κατακόρυφα λόγω των πολλών τουριστών και επισκεπτών, οι οποίοι επιλέγουν το Νότιο Πήλιο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

«Πράγματι» επισημαίνει ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ύδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Κ. Λεγαντής «επικρατούν έντονη ανησυχία και προβληματισμός στις τάξεις του Δήμου, καθώς ο άνυδρος περασμένος χειμώνας, στη διάρκεια του οποίου οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν ήταν περιορισμένες, είχε ως συνέπεια τη μείωση του υδατικού δυναμικού και των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού στις υδρευτικές πηγές της ευρύτερης περιοχής μας, αλλά και στο φράγμα Παναγιώτικο. Δεν εμπλουτίστηκαν οι υδρευτικές πηγές και το φράγμα και δεν ενισχύθηκαν τα διαθέσιμα αποθέματα. Προς το παρόν τουλάχιστον επάρκεια νερού υπάρχει, ωστόσο προβληματιζόμαστε και ανησυχούμε για το ερχόμενο καλοκαίρι στην περίπτωση κατά την οποία δεν σημειωθούν βροχοπτώσεις μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο. Αν δεν εκδηλωθούν βροχοπτώσεις μέχρι και τον Ιούνιο, εκτιμούμε ότι το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου θα προκύψουν προβλήματα στην υδροδότηση χωριών και οικισμών. Ευελπιστούμε ότι τελικά όλα θα πάνε καλά. Δυστυχώς, ο περασμένος χειμώνας δεν πήγε καλά και είναι χαρακτηριστικό ότι άλλες χρονιές είχαμε χιόνια στα ορεινά μέχρι και τον Απρίλιο» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ύδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Ρήγμα

Συνολικά 200 κυβικά μέτρα νερού χάνονται ανεκμετάλλευτα κάθε ώρα στο φράγμα Παναγιώτικο, εξαιτίας του ρήγματος που έχει σημειωθεί στο βυθό του και έχει εντοπιστεί από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, αλλά και την υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία της εγκατάστασης Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, στην περίπτωση κατά οποία δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν οι ανάγκες για παροχή νερού καθώς και η κατανάλωση αυξηθούν, θα προκύψουν προβλήματα στην υδροδότηση των χωριών και των οικισμών της ευρύτερης περιοχής του παραλιακού μετώπου του Δήμου.

«Το ρήγμα στο φράγμα Παναγιώτικο» αναφέρει ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ύδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Κ. Λεγαντής «παρακολουθείται από την αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, ωστόσο η διαρροή 200 κυβικών μέτρων νερού την ώρα συνεχίζεται. Απαιτείται άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Περιφερειακή Ενότητα και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων σχετικά με την τακτική παρακολούθηση του φράγματος και την επιδιόρθωση του ρήγματος. Χάνονται ανεκμετάλλευτα 200 κυβικά μέτρα νερού την ώρα και στην περίπτωση κατά την οποία συνεχιστεί η διαρροή θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα το ερχόμενο καλοκαίρι στην υδροδότηση των χωριών και των οικισμών του παραλιακού μετώπου της ευρύτερης περιοχής μας» καταλήγει ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ύδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το