Τοπικά

Μείωση σοδειάς έως 80% σε σιτηρά και κριθάρι

Χωράφια

Μειωμένη στο ποσοστό της τάξης έως και 80%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εκτιμάται από συνεταιριστές και παραγωγούς ότι θα είναι η φετινή σοδειά σιτηρών και κριθαριού στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του κάμπου του Νομού Μαγνησίας. Αιτία αποτελεί η ανομβρία που έπληξε τις καλλιέργειες – το κρίσιμο για την ανάπτυξή τους χρονικό διάστημα – από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου μέχρι και τις αρχές του τρέχοντος μήνα, με τις τελευταίες βροχοπτώσεις να μη βοηθούν τις φυτείες. Σχετικά με τις τιμές, οι παραγωγοί ευελπιστούν ότι θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από το 0,15 ευρώ το κιλό που κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο πέρυσι από τους έμπορους και ταυτόχρονα δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις αντίστοιχες του 0,18 και 0,20 ευρώ, τις οποίες ανακοίνωσε ήδη η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Βόλου για την παραλαβή του κριθαριού.

Με τις χειρότερες προϋποθέσεις αρχίζει τις επόμενες ημέρες η διαδικασία συγκομιδής της φετινής σοδειάς κριθαριού και στις αρχές του ερχόμενου Ιουνίου η αντίστοιχη των σιτηρών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις του κάμπου του Νομού Μαγνησίας, λόγω της μείωσης της παραγωγής.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί δημητριακών στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Νομού, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τους η φετινή σοδειά σιτηρών και κριθαριού στις καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι μειωμένη, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο πάντα, στο ποσοστό της τάξης έως και 80%.

Η ανομβρία, η οποία ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου μέχρι και τις αρχές του τρέχοντος μήνα, επέφερε σχεδόν καταστροφικό χτύπημα στις καλλιέργειες σιτηρών και κριθαριού, οι οποίες δεν κατάφεραν να αναπτυχθούν λόγω έλλειψης νερού.

Σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς του κάμπου του Νομού Μαγνησίας, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και κυρίως την περασμένη εβδομάδα δεν στάθηκαν αρκετές, προκειμένου να σώσουν τη σοδειά, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αγρότες, «το παιχνίδι είχε ήδη χαθεί».

«Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις των αγροτών του κάμπου, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση» επισημαίνει ο παραγωγός από το Ριζόμυλο κ. Ηλ. Ιωάννου «καθώς είναι μεγάλη η μείωση στη φετινή σοδειά δημητριακών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας και λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας συγκομιδής της σοδειάς, διαπιστώνουμε μείωση στην παραγωγή κριθαριού και σιτηρών στο ποσοστό της τάξης έως και 80%. Δυστυχώς, έχουμε μεγάλη πτώση στην παραγωγή, συγκριτικά πάντα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αιτία αποτελεί η ανομβρία, καθώς το κρίσιμο χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη των καλλιεργειών, το οποίο ήταν από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου μέχρι και τις αρχές του τρέχοντος Μαΐου, δεν σημειώθηκαν βροχοπτώσεις. Η τελευταία βροχόπτωση σημειώθηκε στα μέσα του περασμένου Μαρτίου και από τότε είχαμε ανομβρία, η οποία επέφερε τελειωτικό σχεδόν χτύπημα στις καλλιέργειες. Οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και κυρίως την περασμένη εβδομάδα δεν βοήθησαν στην ανάπτυξη των καλλιεργειών, διότι εκδηλώθηκαν στα τέλη Μαΐου και πολύ απλά το παιχνίδι είχε ήδη χαθεί» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο παραγωγός από το Ριζόμυλο.

Οι τιμές

Στη διαμόρφωση των τιμών χοντρικής διάθεσης των σιτηρών και του κριθαριού σε υψηλότερα επίπεδα από το 0,15 ευρώ το κιλό που κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο την αντίστοιχη περσινή χρονιά από τους έμπορους ευελπιστούν οι παραγωγοί δημητριακών στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Νομού Μαγνησίας, μετά και τη μεγάλη μείωση στη φετινή σοδειά τους.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι πέρυσι οι έμποροι αγόρασαν από τους παραγωγούς τα σιτηρά και το κριθάρι στην τιμή χοντρικής του 0,15 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο και στη συνέχεια διέθεσαν τα προϊόντα στους κτηνοτρόφους ως ζωοτροφές σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές.

Ωστόσο, συνεταιριστές και παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του κάμπου του Νομού Μαγνησίας δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις τιμές παραλαβής του κριθαριού, όπως τις ανακοίνωσε ήδη η ΕΑΣ Βόλου.

Υπενθυμίζεται ότι ΕΑΣ Βόλου ανακοίνωσε στους παραγωγούς ότι θα προβεί στη συγκέντρωση κριθαριού στο σιλό Αγίου Δημητρίου, καθώς και στη συνεταιριστική αποθήκη Μικρού Περιβολακίου.
Για όσους παραγωγούς δεν επιθυμούν εκκαθάριση, θα δοθεί προκαταβολή 0,18 ευρώ το κιλό και η εξόφληση θα γίνει έως το τέλος του μηνός Ιουλίου και σύμφωνα με τις διαμορφωθείσες τιμές της αγοράς.
Για όσους παραγωγούς επιθυμούν άμεση εκκαθάριση, η τελική τιμή είναι 0,20 ευρώ το κιλό. Οι πληρωμές θα γίνονται στα γραφεία της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

«Ευελπιστούμε» αναφέρει ο κ. Ιωάννου «ότι οι τιμές που θα δώσουν οι έμποροι θα είναι καλύτερες από το 0,15 ευρώ το κιλό που έδωσαν πέρυσι και στη συνέχεια πούλησαν σιτάρι και κριθάρι ως ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή. Επιπλέον, δηλώνουμε απόλυτα ικανοποιημένοι από τις τιμές που ανακοίνωσε η ΕΑΣ Βόλου για την παραλαβή του κριθαριού» καταλήγει ο κ. Ιωάννου.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το