Photo Gallery, Τοπικά

Μείωση μέχρι 25% στις τιμές νέων βιβλίων

Στην προσπάθεια προσέλκυσης του αναγνωστικού κοινού

Μείωση μέχρι και 25% για τις νέες εκδόσεις εμφανίζουν οι τιμές των βιβλίων το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια το αναγνωστικό κοινό να έρθει πιο κοντά. Στις γιορτές των Χριστουγέννων το βιβλίο αποδείχθηκε μια πολύ καλή επιλογή για δώρο σε αγαπημένα πρόσωπα. Βέβαια, η οικονομική κρίση ήταν επόμενο ότι θα πλήξει και το συγκεκριμένο κλάδο, καθώς η μείωση της αγοραστικής κίνησης σε σχέση με πέρυσι άγγιξε το 30%.

Μάλιστα, η κρίση με τις συνέπειες που προκαλεί στην ψυχολογία του κόσμου, έχει δημιουργήσει μια νέα κατηγορία βιβλίων, τα «μυθιστορήματα προσωπικής βελτίωσης», όπου ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει δυνάμεις, αλλά και ιδέες για να αλλάξει προς το καλύτερο την προσωπική του κατάσταση.

Οι βιβλιοπώλες στο Βόλο τονίζουν πως σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, η αγοραστική κίνηση στα βιβλιοπωλεία ήταν ασφαλώς πιο αυξημένη την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, συγκρίνοντας την κατάσταση με πέρυσι, τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν μέχρι και 30%.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών Εκδοτών Νομού Μαγνησίας κ. Χρήστος Αγιώτης σημείωσε πως «σίγουρα η αγοραστική κίνηση στα βιβλιοπωλεία την περίοδο των γιορτών ήταν καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Μάλιστα στις ημέρες της Πρωτοχρονιάς υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση, καθώς το βιβλίο είναι μια πολύ καλή επιλογή ως δώρο για τα φιλικά πρόσωπα. Κινητικότητα παρατηρήθηκε και στο χώρο των ημερολογίων. Βέβαια, από πέρυσι η μείωση της αγοραστικής κίνησης κυμάνθηκε στο 30%».

Παρά τη μείωση αυτή, το βιβλίο φαίνεται να χάνει λιγότερο σε σχέση με τα άλλα είδη που προτιμούνται για δώρα. «Το βιβλίο πάντοτε ήταν οικονομικότερο ως δώρο σε σχέση με τα ηλεκτρονικά προϊόντα, τα είδη ένδυσης και υπόδησης» υπογράμμισε ο κ. Αγιώτης.

Μάλιστα, τα πράγματα για τους αγοραστές γίνονται ακόμη πιο θετικά, καθώς ήδη παρατηρείται μείωση στις τιμές των βιβλίων, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά στο καταναλωτικό κοινό.

Όπως σημειώνει ο κ. Αγιώτης «κατά μέσο όρο οι τιμές στα βιβλία που αποτελούν νέες εκδόσεις μειώθηκαν μέχρι και πέντε ευρώ, που σε ποσοστό αγγίζουν το 20-25%. Δηλαδή, ένα ολοκαίνουριο λογοτεχνικό βιβλίο με 400-600 σελίδες, το οποίο παλαιότερα πωλούταν στα 20-22 ευρώ, τώρα πωλείται μεταξύ 15-17 ευρώ. Παράλληλα υπάρχει και το στοκ, όπου δεν ισχύει η ενιαία τιμή, καθώς παρήλθε η διετία έκδοσης των βιβλίων, όπου η μείωση στις τιμές αγγίζει και το 75%. Οι εκδότες για το στοκ των βιβλίων κάνουν μεγάλες προσφορές μέσω των βιβλιοπωλείων. Έτσι βιβλία που πωλούνταν γύρω στα 20 ευρώ προ διετίας, τώρα μπορούν να τα αγοράζουν 5-10 ευρώ. Και βέβαια ένα βιβλίο δεν έχει ημερομηνία λήξης και προσφέρεται στον καθένα χωριστά, γιατί θα είναι κάτι που του ταιριάζει και το θέλει. Μάλιστα, η μείωση της τιμής του βιβλίου δεν είναι πρόσκαιρη, αλλά θα διαρκέσει τουλάχιστον για δύο ακόμη χρόνια και θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα».

Πρόσθεσε δε πως λόγω της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης έπαψαν να εκδίδονται πάρα πολλοί τίτλοι, επομένως οι εκδοτικοί οίκοι κάνουν πιο περιορισμένες και επιλεκτικές κινήσεις.

Στροφή στην ανάγνωση

Η κρίση που πλήττει την Ελλάδα έχει οδηγήσει τους πολίτες ακόμη περισσότερο στην ανάγνωση βιβλίων. Οι λόγοι είναι διάφοροι όπως είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας για έξοδα στην ψυχαγωγία εκτός σπιτιού, οπότε το βιβλίο είναι μια πολύ καλή συντροφιά, είτε λόγω απόκτησης γνώσης για τα τρέχοντα γεγονότα, είτε λόγω στροφής του κόσμου σε πνευματικά αγαθά.

Και βέβαια το αναγνωστικό κοινό ποικίλλει. «Υπάρχουν τα παιδιά ηλικίας μέχρι και οκτώ ετών που ενδιαφέρονται περισσότερα για τα εικονογραφημένα βιβλία με μεγάλα γράμματα και μικρά κείμενα. Υπάρχουν τα βιβλία για τους έφηβους και τους νέους μέχρι ηλικίας 20 ετών. Για τους μεγαλύτερους κυριαρχούν τα λογοτεχνικά βιβλία, οι μελέτες, τα ιστορικά, τα αστυνομικά μυθιστορήματα, τα βιβλία που αναλύουν την οικονομική κρίση» τόνισε ο κ. Αγιώτης.

Μάλιστα υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει δημοφιλία και τα βιβλία που σχετίζονται με συμβουλές προς τους αναγνώστες για τη διαχείριση της κρίσης.

«Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί και μια νέα κατηγορία βιβλίων, τα μυθιστορήματα προσωπικής βελτίωσης, τα οποία μέσα από την εξιστόρηση γεγονότων ή και μιας φανταστικής ιστορίας ο αναγνώστης λαμβάνει μηνύματα για το πώς μπορεί να βελτιώσει και ο ίδιος τη ζωή του, εφόσον ακολουθήσει τα βήματα του πρωταγωνιστή. Έτσι ο άνθρωπος, μέσω της ανάγνωσης, βελτιώνεται και χαλαρώνει» κατέληξε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου βιβλιοπωλών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το