Οικονομία, Πολιτική

«Μαύρο» χρήμα μπαίνει και βγαίνει

Ο Ράιμουντ Μπέικερ πρόεδρος της Global Financial Integrity

Η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης και η δεύτερη στον ΟΟΣΑ, μετά το Μεξικό είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Ράιμουντ Μπέικερ πρόεδρο της Global  Financial Integrity. Ο κ. Μπέικερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο έγκριτο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» κάνει λόγο για εκροές δισεκατομμυρίων ευρώ μαύρου χρήματος που γονατίζουν την οικονομία της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι ο «παράδεισος του μαύρου χρήματος» καθώς από το 2003 ώς το 2011 «βγήκαν» από τη χώρα περισσότερα από 260 δισεκατομμύριο ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπέικερ στο περιοδικό «Der Spiegel».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα, ακόμα και πριν από την κρίση, ήταν η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη και δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στον ΟΟΣΑ με μόνο το Μεξικό να μας ξεπερνά. «Μόνο τα έτη 2003 -2011 βγήκαν από την Ελλάδα κεφάλαια άνω των 260 δισ. ευρώ. Χρήματα που προέρχονται κυρίως από εγκληματικές ενέργειες, φοροδιαφυγή και διαφθορά. Ένα τεράστιο ποσό για μια τόσο μικρή οικονομία».

Εκτός από τις εκροές μαύρου χρήματος η εν λόγω Οργάνωση κάνει λόγο και για μαύρες εισροές χρήματος στην Ελλάδα της κρίσης με σκοπό την εξαγορά σε εξευτελιστικές τιμές πλουτοπαραγωγικών πηγών σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας. «Για το 2010 έχουμε διαπιστώσει ότι εισέρρευσαν παράνομα στην Ελλάδα 90 δισ. δολάρια και το 2011, 109 δισ. δολάρια» δήλωσε ο κ. Μπέικερ ο οποίος θεωρεί πως εν λόγω πρακτική είναι ο ορισμός του ξεπλύματος μαύρου χρήματος καθώς επιτήδειοι φέρνουν ζεστό χρήμα για να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές ακίνητα τα οποία στο μέλλον θα αξίζουν πολύ περισσότερο».
«Σε περίοδο ύφεσης είναι πολύ δύσκολο για φυσικά και νομικά πρόσωπα να πάρουν δάνεια. Αυτό το γεγονός προσελκύει παράνομα κεφάλαια που αναλαμβάνουν να γεφυρώσουν το χάσμα», υποστηρίζει ο κ. Μπέικερ στο περιοδικό «Der Spiegel».

Στη συνέντευξή του ο Ρ. Μπέικερ δηλώνει ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια καταλήγουν σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αιτία για αυτό είναι ότι σε περιόδους ύφεσης, οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις δανείζονται δυσκολότερα «κι αυτό γίνεται αιτία προσέλκυσης παράνομου χρήματος, με το οποίο επιχειρείται να κλείσει αυτή η «τρύπα». Έτσι μια τέτοια κρίση είναι ό,τι πρέπει για το ξέπλυμα χρήματος. Αγοράζουν ακίνητα φθηνά και ελπίζουν ότι σε 10 με 15 χρόνια θα αξίζουν περισσότερο».
«Τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ελέγχει τις παράνομες εισροές χρήματος. Πριν από την κρίση, η Ελλάδα είχε ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία από τα 25 κράτη που μελέτησε ο ΟΟΣΑ. Μόνο το Μεξικό ήταν σε χειρότερη θέση», αναφέρει στη συνέντευξή του.

Συνάντηση Στουρνάρα – Σόιμπλε

Εβδομάδα κρίσιμων συναντήσεων ξεκινά από σήμερα, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, με την ατζέντα να περιλαμβάνει το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Βερολίνο για να συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τις τελικές συσκέψεις των κομματικών επιτελείων, ενδεχομένως μία νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και τις επικείμενες επαφές με την τρόικα.
Στην περίπτωση που οι κυβερνητικοί εταίροι δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο πακέτο των μέτρων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένος να αναλάβει προσωπικά το βάρος των τελικών αποφάσεων, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δίνει τεράστιο βάρος στην έκθεση που αναμένεται να συντάξει η τρόικα εντός Σεπτεμβρίου, η οποία αναμένεται να ανοίξει την κάνουλα της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 31, 5 δισ. ευρώ.
Η τελική ημερομηνία για την οριστικοποίηση των επαχθών μέτρων είναι η 14η Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να έχει προχωρήσει ικανοποιητικά μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.
Κρίσιμο θεωρείται το ραντεβού του κ. Στουρνάρα αύριο στο Βερολίνο με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα δύο ημέρες νωρίτερα.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στο πλαίσιο επαφών που ξεκινά ο δεύτερος την ερχόμενη εβδομάδα με Ευρωπαίους ηγέτες. Θα προηγηθούν συναντήσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ και το Φρανσουά Ολάντ, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου ο κ. Ρομπάι θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ τάχθηκε κατά της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους του διεθνούς δανεισμού της, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Οsterreich».
«Οι Έλληνες πρέπει να σεβαστούν απαρέγκλιτα τους όρους που διαπραγματεύθηκαν με την ΕΕ, η τρόικα πρέπει να το επιθεωρεί αυτό. Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα χρήματα μόνον αν παραμείνει πραγματικά προσηλωμένη στη συμφωνημένη οδό των μεταρρυθμίσεων, χωρίς παρατάσεις», δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.
Ο Σπίντελεγκερ, επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριος της κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχουν και οι Σοσιαλδημοκράτες, υιοθετεί μια όλο και πιο σκληρή γραμμή έναντι των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ελλείμματα και τα χρέη τους, τη στιγμή που οι αυστριακές δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών διαθέσεων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν καλούν επίσης την κυβέρνηση Σαμαρά να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, αλλά εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το