Photo Gallery, Οικονομία

Μαύρη τρύπα παρά τα χαράτσια

Απομακρύνει το στόχο για έλλειμμα 9% το 2011 η νέα υποχώρηση των εσόδων

 

 

Νέα υποχώρηση στα έσοδα του κράτους καταγράφηκε το Νοέμβριο- κατά  13,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα-, παρά τις εισφορές και την καταβολή του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, γεγονός που ενισχύει το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ το 2011.
Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο εισπράχθηκαν 3,7 δισ. ευρώ, έναντι 4,3 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ στο 11μηνο, τα έσοδα σημείωσαν πτώση 5%, αντί για αύξηση 0,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο τα δημόσια έσοδα να ανέλθουν στα 51 δισ. ευρώ, πρέπει να εισπραχθούν 8,3 δισ. ευρώ μέσα σε 90 ημέρες!
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει από τη ΔΕΗ περίπου 700 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης από το ειδικό τέλος ακινήτων, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται 1,2 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας και επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από ημιυπαίθριους και αυθαίρετα.
Σε αυτά προστίθενται περίπου 150 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΚ 2009, για το οποίο σχεδιάζεται η αποστολή εκκαθαριστικών έως 20 Δεκεμβρίου.
Έτσι μαζεύονται περί τα 2,3 δισ. ευρώ και αναζητούνται επιπλέον 6 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων αποτελεί τη φυσιολογική ροή μηνιαίων εσόδων, η οποία μήνα με τον μήνα φθίνει υπό το βάρος της διογκούμενης ύφεσης, της ανεργίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων.

Η νέα υποχώρηση των εσόδων που παρατηρήθηκε το Νοέμβριο ανησυχεί την κυβέρνηση για το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ το 2011. Ήδη ορισμένοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μιλούν ανεπισήμως για έλλειμμα 9,5% του ΑΕΠ, ίσως και μεγαλύτερο. Αν επιβεβαιωθούν αυτοί οι φόβοι, η πίεση της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων για το 2012 αναμένεται ότι θα είναι ασφυκτική.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος ανέφερε στη Βουλή ότι στις 12 Δεκεμβρίου, την ερχόμενη Δευτέρα, αρχίζει η διαπραγμάτευση με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) για το νέο πρόγραμμα «μέχρι το 2015, για τα 130 δισ. ευρώ, για τη δημοσιονομική προσαρμογή, για τις διαρθρωτικές αλλαγές». Απαντώντας εμμέσως στην ανησυχία για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ο στόχος είναι «να μην υπάρξει καμία φορολογική επιβάρυνση και καμία περικοπή μισθών και συντάξεων».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης του ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και κυρίως για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η ανακοίνωση θα συνδυαστεί με τηλεδιάσκεψη στελεχών του ΔΝΤ με δημοσιογράφους.

Εν τω μεταξύ, άρχισαν τη Δευτέρα στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και μεμονωμένα στελέχη της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) που ήλθαν στην Αθήνα για συγκεκριμένες εργασίες, κυρίως για την ανταλλαγή των ομολόγων. Το λεγόμενο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται το Σαββατοκύριακο.
Οι επικεφαλής της τρόικας, κύριοι Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) αναμένονται στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για την επίσημη έναρξη των διαβουλεύσεων για το νέο μνημόνιο, τους όρους δηλαδή της νέας δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, ύψους 130. δισ. ευρώ.

«Πιστεύουν ορισμένοι ότι από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, αγωνιζόμαστε να πάρουμε 8 δισεκατομμύρια της έκτης δόσης. Το ζητούμενο όμως δεν ήταν αυτό» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος και εξήγησε: «Το ζητούμενο αφορά συνολικά το υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος, 45 δισεκατομμύρια ευρώ, το νέο πρόγραμμα των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη μείωση κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ του δημοσίου χρέους λόγω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τις εγγυήσεις που θα δοθούν για τη ρευστότητα των ελληνικών Τραπεζών, τη στήριξη των Τραπεζών μας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα. Το ζητούμενο είναι τα 125 δισεκατομμύρια ευρώ της έβδομης δόσης του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012».

Το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο είχε προγραμματισθεί αρχικώς για τον Οκτώβριο του 2011, αναμένεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου. Φιλοδοξία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να αποτελέσει το προϊόν συμφωνίας των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η συμμετοχή του Δημοσίου μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών Τραπεζών, θα γίνει με κοινές μετοχές. «Για μένα, αυτό δεν είναι νομική υποχρέωση, είναι προσωπική υπόθεση τιμής» είπε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το