Οικονομία, Πρώτο Θέμα (old)

Μαύρες προβλέψεις από το ΙΟΒΕ – Στο 27,8% η ανεργία

ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΟΙ

Μόνο ευχάριστες δεν είναι οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ για την ανεργία στην Ελλάδα το 2013, αλλά και για τα επίπεδα που θα φτάσει η ύφεση στη χώρα. Συγκεκριμένα η ανεργία θα είναι μεγαλύτερη φέτος σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του ΙΟΒΕ, αφού η έκθεση του ινστιτούτου προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 27,8% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 27,3%.

Μεγαλύτερη ύφεση των διεθνών εκτιμήσεων προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ, αναμένοντας ότι θα ανέλθει γύρω στο 5% αντί 4,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του, ενώ εκτιμά ότι και η ανεργία θα συνεχίσει να βρίσκεται «στο κόκκινο» με ποσοστό 27,8%.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο ρυθμός συρρίκνωσης της εγχώριας οικονομίας φέτος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 4,8% και 5,0%, συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμησή του για ύφεση 4,6%.

“Η δημοσιονομική εξυγίανση και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν έχουν συνοδευτεί από την επιτυχή εφαρμογή ενός προγράμματος δομικών μεταρρυθμίσεων”, υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ.

“Η συνολική πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης υπολείπεται των αρχικών προβλέψεων και πρέπει να προσαρμοστεί προς τα κάτω, με την ύφεση για το έτος το 2013 να κινείται στην περιοχή του 5%”, πρόσθεσε.

Η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ είναι ελαφρώς δυσμενέστερη από τις προβλέψεις των διεθνών δανειστών της χώρας και της κεντρικής τράπεζας, που αναμένουν ύφεση 4,2% και 4,6% αντίστοιχα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το