Κατηγορίες: Πολιτική

«Μαχαίρι» 10-30% στο εφάπαξ

Στο στόχαστρο το εφάπαξ έξι Ταμείων

Έξι ταμεία εφάπαξ μπαίνουν άμεσα στο στόχαστρο, προκειμένου να μειωθούν οι παροχές προς τους ασφαλισμένους έως και 30%. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν βάσει των δεσμεύσεων του μνημονίου, που όριζαν αναπροσαρμογή των εφάπαξ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η κυβέρνηση έπειτα από διαπραγματεύσεις με την τρόικα πήρε μια περίοδο χάριτος για την αναπροσαρμογή των εφάπαξ, με δεδομένο ότι έπρεπε να προηγηθεί η μείωση των επικουρικών συντάξεων. Το θέμα όμως επανέρχεται με την ένδειξη εξαιρετικά επείγον. Με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης ζητούνται εντός πέντε ημερών (με την προθεσμία να εκπνέει σήμερα) «άμεσες ενέργειες προκειμένου να εντοπιστούν τα Ταμεία για τα οποία τα εφάπαξ βοηθήματα που καταβάλλονται κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν και να αναπροσαρμόσει αναλόγως το ύψος των βοηθημάτων αυτών μέσα στο χρονικό πλαίσιο που ορίζεται από την Αναφορά Προόδου Μνημονιακής Δράσης, δηλαδή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012».
Με το ίδιο έγγραφο ζητείται, να αποστείλουν τα ταμεία άμεσα (το αργότερο μέχρι 20/3/2012) στατιστικά στοιχεία όπως προϋπηρεσία, μέσος τελευταίος μισθός εξόδου, ηλικία, συνολικό ποσοστό εισφορών και άλλα.
Το έγγραφο -στο οποίο γίνεται και αναφορά στο νέο μνημόνιο – στάλθηκε στα παρακάτω ασφαλιστικά Ταμεία: Το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Εξάλλου η κυβέρνηση εξετάζει το συμψηφισμό του εφάπαξ βοηθήματος με τις οφειλές από δάνεια στις τράπεζες, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εργασίας είχε επαφές γι΄ αυτό το θέμα με το Ταμείο Παρακαταθηκών και τις τράπεζες. Σήμερα, Τρίτη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλη Ράπανο.
Το μέτρο αυτό θα είναι προαιρετικό για το δανειολήπτη-δικαιούχο εφάπαξ και, όπως εκτιμά ο κ. Κουτρουμάνης, θα βοηθήσει σημαντικά στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας για τα ασφαλιστικά ταμεία και επομένως ταχύτερης εξυπηρέτησης για τη λήψη εφάπαξ βοηθημάτων από τους δικαιούχους.
Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ακόμα ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για μείωση του εφάπαξ και αυτό ισχύει για όλα τα Ταμεία.
Τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι υποχρεωμένα να ολοκληρώσουν τις μελέτες και αυτή την έννοια έχει και το τελευταίο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία, διευκρίνισε.
Ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι υπάρχει δυνατότητα επιλογών, έτσι ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις και προσέθεσε ότι σε ορισμένα Ταμεία, όπου έχει ζητηθεί από τα ίδια, εξετάζεται η αύξηση της εισφοράς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα.
Πάντως, τα σενάρια κάνουν λόγο για περικοπές από 10% έως 30% στην εφάπαξ αποζημίωση στο Δημόσιο, τη ΔΕΗ, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Νωρίτερα, σήμερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5» ο κ. Κουτρουμάνης διέψευσε αυτά τα σενάρια, λέγοντας πως δεν υπάρχουν προβλέψεις για τέτοια ποσοστά περικοπών αυτή τη στιγμή.
Όπως είπε, οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα Ταμεία, κάτι που αναμένεται στα τέλη Μαρτίου. Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, πάντως, ότι όσον αφορά στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, «πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε το εφάπαξ στο ύψος που βρίσκεται τώρα».

Επίσης όπως διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, με το σχετικό νόμο «θεσπίστηκε μηνιαία εισφορά ενός ευρώ η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις και αποδίδεται στον Ειδικό Λογαριασμό Επαγγελματικής Εστίας με σκοπό τη συμμετοχή των Συνταξιούχων του Οργανισμού στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και την Ομοσπονδία και τα Σωματεία Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, για την οικονομική του ενίσχυση». Η κατανομή του ενός ευρώ έχει αποφασιστεί με τρόπο ώστε ποσοστό 75% της εισφοράς να αποδίδεται υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματικής Εστίας και 25% υπέρ της Ομοσπονδίας και των Σωματείων Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Το ποσό που προκύπτει από το 25% αποδίδεται ως εξής: 0,21 ευρώ υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΠΟΣ-ΟΑΕΕ) και 0,04 ευρώ υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ταμείου Εμπόρων (ΠΟΣΕ-ΤΑΕ). Περαιτέρω το 20% των 0,21 ευρώ αποδίδεται για την κάλυψη των αναγκών της Ομοσπονδίας και το 80% αποδίδεται από την Ομοσπονδία στα 128 Πρωτοβάθμια Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ανάλογα με τον αριθμό των συνταξιούχων της περιοχής δραστηριοποίησης του κάθε σωματείου. Αντίστοιχα κατανέμεται και 0,04 ευρώ για τις ανάγκες της Ομοσπονδίας ΠΟΣΕ-ΤΑΕ και των 12 Πρωτοβάθμιων ενεργών Σωματείων που υπάγονται σε αυτή. Όπως αναφέρει επίσης ο κ. Κουτρουμάνης η διαχείριση των εν λόγω ποσών γίνεται από τις Ομοσπονδίες, ο δε διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος από τις γενικές συνελεύσεις των μελών τους.

Οι μισθοί

Μέχρι το τέλος του 2012, όσες αυξήσεις είχαν δοθεί την περίοδο 2007-2009 θα έχουν «εξαφανιστεί», καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η συνολική δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές μειώθηκε κατά 8,4% το 2011 και θα φθάσει έως -10,1% τη φετινή χρονιά. Συνολικά, η μείωση για τις αποδοχές και τις εργοδοτικές εισφορές έφθασε το -19%. Έτσι, με την πολιτική του μνημονίου μέσα σε δύο χρόνια «εξαφανίστηκαν» οι οποίες αυξήσεις της περιόδου του 2007-2009, ωστόσο σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας τα οφέλη είναι μηδαμινά, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν φταίνε οι μισθοί. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι μέσες ονομαστικές τιμές -προ φορολογίας- αποδοχές εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 3,0% το 2011 και οι πραγματικές αποδοχές κατά 6,1%.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ηλικιωμένη στον Πύργο παρέδωσε χρυσές λίρες αξίας 25.000 ευρώ και κοσμήματα σε απατεώνες

Ταράχτηκε και δεν κατάλαβε ότι δεν ήταν της κόρης της η γυναικεία φωνή που άκουγε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Συνελήφθησαν 4 διακινητές για τους 66 ανθρώπους που διασώθηκαν πριν μέρες στην Καλαμάτα – Τους χρέωναν μέχρι και 8.000 ευρώ!

Τέσσερα άτομα ηλικίας 24, 28, 29 και 38 ετών, τρεις από το Αφγανιστάν και έναν…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Στιγμές από την αναμέτρηση Α.Ε. 2002-Αγία Άννα

Η Αγία Άννα κέρδισε εκτός έδρας με 7-0 την Α.Ε. 2002 και στη σελίδα της…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Κατσαρός: «Αν νομίζετε ότι στα 90 μου πρέπει να πάρω σύνταξη είστε γελασμένοι»

Ο Γιώργος Κατσαρός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λίγο μετά τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοσιογράφος διέκοψε ζωντανή μετάδοση για να σώσει γυναίκα από πλημμύρα

Ο τυφώνας Helene σαρώνει τις πολιτείες των ΗΠΑ προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και σε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Το φωτορεπορτάζ από το παιχνίδι Δάφνη-Γ.Σ. Αλμυρού

Στο Βασδέκειο συναντήθηκαν σήμερα Δάφνη και Γ.Σ. Αλμυρού με τους φιλοξενούμενους να κατακτούν τη νίκη…

28 Σεπτεμβρίου 2024