Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 17/01/13

Άψογο

Εντυπωσιακή ήταν η χθεσινή συνέντευξη Τύπου των πανεπιστημιακών που δόθηκε στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του κτιρίου «Παπαστράτος» στο Βόλο. Ο αντιπρύτανης κ. Ζουμπουλάκης, η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου κ. Ανδρέου, οι πρόεδροι των τριών Παιδαγωγικών Τμημάτων με επιχειρήματα, κ.κ. Βλάχος και Τριανταφυλλίδης και οι κυρίες Δόμνα Κακανά και Μαρία Παπαδοπούλου, με συνοχή λόγου και πειστικότητα έδειξαν πως η τυχόν μεταφορά των Τμημάτων στη Λαμία θα είναι καταστροφική. Κυριολεκτικά.

Η εμφάνιση των πανεπιστημιακών, αλλά και η παρουσία εκπροσώπων φορέων της Μαγνησίας – που κλήθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη – καθώς και των καθηγητών άλλων Τμημάτων και των φοιτητών δείχνουν την αποφασιστικότητα όλων για την προάσπιση του Πανεπιστημίου.

Το όλο «στήσιμο» και η παρουσίαση του θέματος κέρδισε τις εντυπώσεις και έδειξε σοβαρότητα. Άλλωστε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα προασπίζονται κεκτημένα, όπως το Πανεπιστήμιο, που αφορούν σε όλη την κοινωνία.

Τ. Κ.

 

Πολύ δύσκολη υπόθεση

Σε αστυνομικές υπηρεσίες της περιφέρειας της Μαγνησίας μετακινούνται άμεσα άπαντες οι υπηρετούντες στη Δίωξη Ναρκωτικών Βόλου. Η δεύτερη σύλληψη αστυνομικού του ίδιου Τμήματος, έβαλε «ταφόπλακα» στο Τμήμα.

Τώρα η ηγεσία της τοπικής Αστυνομίας καλείται να κάνει νέα αρχή.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Το αντίθετο. Η επιλογή των νέων προσώπων σε μία πολύ νευραλγική αστυνομική υπηρεσία είναι πλέον το ζητούμενο.

Αυτή όμως η νευραλγική υπηρεσία, που το αποτέλεσμα της δουλειάς της επηρεάζει την κοινωνία, θα χρειαστεί – δυστυχώς και είναι πολύ λυπηρό αυτό – αρκετό χρόνο για να «πάρει μπρος».

Είναι ένα πρώτο συμπέρασμα από τα πολλά που μπορεί να εξάγει κάποιος όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος από τα απανωτά και αιφνιδιαστικά περιστατικά.

Στην πορεία σίγουρα θα προκύψουν περισσότερα.

Τ. Κ.

 

Με ρίσκο ζωής

Την ίδια ώρα, που βρισκόταν σε εξέλιξη η υπόθεση της σύλληψης του αστυνομικού της Δίωξης, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ οδηγώντας με ρίσκο τη ζωή τους, άνοιγαν δρόμο για να περάσει το αυτοκίνητο που μετέφερε τον 42χρονο, ο οποίος είχε αυτοπυροβοληθεί στο Σέσκλο και κινδύνευε άμεσα.

Οι εικόνες έμοιαζαν στην κυριολεξία από ταινία σινεμά. Οι διερχόμενοι πολίτες σταμάτησαν και τους χάζευαν…

Είναι λάθος συνεπώς, τα αρνητικά να καλύπτουν τα καλά. Γιατί υπάρχουν και πολλά καλά. Και είναι τα περισσότερα…

Τ. Κ.

 

Της έκοψαν το… ρεύμα

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε χθες στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμαζόταν να κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του κόμματος. «Το άλλο ρεύμα, του λαού, το έχουμε μαζί μας» αστειεύτηκε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Καλές επιδόσεις

Το οικονομικό έτος 2011 και όχι το 2012 αφορούσαν τα στοιχεία για τις επιδόσεις των Εφοριών, που ανακοινώθηκαν προχθές από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό διευκρινίστηκε χθες, με αφορμή τις θέσεις που κατέλαβαν οι Εφορίες της Μαγνησίας στη σχετική λίστα του υπουργείου. Γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012 οι θέσεις είναι διαφορετικές και οι επιδόσεις της Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’) σαφώς καλύτερες.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Άνεργοι πολλοί

Αυξημένη προσέλευση χθες στα σημεία που έχουν υποδειχθεί από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Δίκτυο για την απασχόληση στη Μαγνησία», από ενδιαφερόμενους να πάρουν μέρος στην κατάρτιση-απασχόληση της πράξης, που αφορά απολυμένους άνεργους. Συντονιστής της σύμπραξης είναι η Planning Κεντρικής Ελλάδος, ενώ συμμετέχουν ακόμη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας, το Εργατικό Κέντρο Βόλου, το ΚΕΚ Δυναμική, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης «Θέσις» και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας (ΙΝΑΝΕΠ). Το πρώτο δίωρο της προθεσμίας υποβλήθηκαν τέσσερις αιτήσεις στο Βόλο…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Χωρίς επίσημη πληροφόρηση

Το μπαράζ ανακοινώσεων και κινητοποιήσεων που ξέσπασε, με αφορμή την πληροφορία για επικείμενη μεταφορά των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία, με παράλληλη απορρόφηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος, οφείλεται όχι σε κάποια δήλωση ή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, αλλά σε ένα δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας… Κανένας από το υπουργείο Παιδείας δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, που ίσως έγινε και για λόγους μέτρησης των αντιδράσεων… Γεγονός είναι ότι ξεσηκώθηκε ένα κύμα αντιδράσεων, χωρίς επίσημη πληροφόρηση.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Να μη γίνει Κέντρο Υγείας

Απεργούν σήμερα οι γιατροί στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Και ανεξάρτητα από τα ποσοστά συμμετοχής που θα υπάρχουν, τα προβλήματα που θέτουν, είναι σημαντικά. Ιδίως για το Νοσοκομείο Βόλου, όπου κυριαρχεί το ζήτημα της έλλειψης γιατρών.

Προχθές στην πανθεσσαλική συνέλευση των γιατρών, τονίστηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το «Αχιλλοπούλειο» με την αποψίλωση που δέχεται ως προς το ιατρικό προσωπικό, κινδυνεύει να μετατραπεί Κέντρο Υγείας.

Είναι σαφές ότι για την προάσπιση της υγείας του πληθυσμού, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα κατεύθυνση μέσω της ενεργοποίησης όλων των φορέων και των παρεμβάσεων, προκειμένου το Νοσοκομείο να ενισχυθεί με επιπλέον γιατρούς. Γιατί ουσιαστικά εκεί κυρίως πονάει το «Αχιλλοπούλειο».

Φ.Σ.

 

Η Μονή Ξενιά

Σε κεντρικό σημείο αναφοράς προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού στη Μαγνησία ανάγει η Μητρόπολη Δημητριάδος την επαναλειτουργία για φιλοξενία επισκεπτών του παλιού Μοναστηριού της Παναγίας Κάτω Ξενιάς. Το έργο της αναστήλωσης χρειάζεται μεγάλη χρηματοδότηση, γι’ αυτό και έγιναν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή του σχετικού φακέλου στον ΕΟΤ, ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Το σίγουρο είναι πως σε μια περίοδο που ο θρησκευτικός τουρισμός ανακάμπτει, λόγω και της έλευσης επισκεπτών από τα Βαλκάνια, είναι άμεση ανάγκη να δημιουργηθούν και ο αντίστοιχες υποδομές στο Νομό.

Φ.Σ.

 

Θα είναι πλήγμα

Δυναμικό «παρών» έδωσαν χθες το μεσημέρι οι καθηγητές των τριών Παιδαγωγικών Τμημάτων στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου. Παρευρέθηκαν ακόμη και αρκετοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων που δείχνει ότι το θέμα αγγίζει ευρύτερα.

Γιατί ακόμη και στο επίπεδο των σεναρίων, δεν είναι μικρό πράγμα για τη συνοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και την τοπική οικονομία να φύγουν ξαφνικά 2500 και πλέον φοιτητές και να μετακινηθούν στη Λαμία.

Παρά τη διάψευση οποιουδήποτε τέτοιου ενδεχομένου από το υπουργείο Παιδείας, η αγωνία παραμένει. Και μόνο όταν ανακοινωθεί το σχέδιο «Αθηνά», θα ξεδιαλύνει οριστικά το τοπίο.

Φ.Σ.

 

Ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ

Ενδιαφέρον για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο πλαίσιο των επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα έδειξε ο Γερμανός πρέσβης κ. Ντολντ στη συνάντηση που είχε χθες με τη γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γερακούδη.

Οι Γερμανοί έχουν εστιάσει στις ΑΠΕ και απομένει να δούμε αν θα προχωρήσουν σε κάποια επένδυση, προκειμένου να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας.

Φ.Σ.

 

Τιμητική εκδήλωση

Στις 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του τοπικού συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θα τιμηθούν και οι εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτήθηκαν φέτος.

Πλέον κάθε εκπαιδευτικός που βγαίνει στη σύνταξη, δύσκολα αντικαθίσταται, αφού οι διορισμοί έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Φ.Σ.

  

Απουσιάζει η Μαγνησία

Μια ενδιαφέρουσα επισήμανση έκανε φίλος της εφημερίδας. Πρόκειται για τον Μπάμπη Σκυργιάννη που στο σχετικό σημείωμα σημειώνει:

«Αγαπητοί Φίλοι, τις τελευταίες ημέρες ασχολούμαι πολύ με την (ως γνωστόν) ματαιωθείσα Ζεύξη του Μαλιακού Κόλπου (σύντομα θα μάθετε γιατί) που ανακοινώθηκε από τον Κ. Λαλιώτη στις 03.08.2001. Έψαξα «όλο» το διαδίκτυο, είδα λεπτομερώς πάνω από 30 σελίδες της google αναζήτησης για «Ζεύξη Μαλιακού», βρήκα ένα σωρό δημοσιεύσεις εφημερίδων από παντού πλην…

…πλην Μαγνησίας.

Καμία αναφορά του μαγνησιώτικου Τύπου για το θέμα δεν βρήκα στο διαδίκτυο.

Δεν είναι κρίμα;»

Γ. Τσ.

 

Μέτρα για υποσιτισμό στα σχολεία

Μέτρα για το πρόβλημα του υποσιτισμού στα σχολεία λαμβάνει το υπουργείο Παιδείας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός στη Βουλή, από τα τέλη Φεβρουαρίου θα διατίθεται καθημερινά σε 250.000 μαθητές δημοτικών σχολείων μικρό γεύμα. Το γεύμα αυτό θα περιλαμβάνει τοστ, φρούτο και γάλα. Για την υλοποίηση των μέτρων
εξασφαλίστηκαν από κοινοτικούς πόρους 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στα σχολεία.
«Είχα δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση στο θέμα του υποσιτισμού με έναν τρόπο που να μη δημιουργεί κοινωνικές διακρίσεις» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Γ. Τσ

 

Οι συνταγές

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ έδωσε στη δημοσιότητα χθες έρευνα, σύμφωνα με την οποία ο  αριθμός συνταγών που αναλογεί στο μέσο Έλληνα γιατρό δεν είναι μεγάλος σε σχέση με άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες γιατροί έρχονται έβδομοι από το τέλος σε μέσο όρο συνταγών (210 το μήνα) μεταξύ 29 χωρών. Στη Γερμανία αναλογούν 250 συνταγές ανά γιατρό ανά μήνα, στην Τσεχία 500, στην Ουγγαρία 550, στο Βέλγιο 280, στην Αυστρία 220, στην Ιταλία (250) και την Πορτογαλία (250). Πάντως, ο μέσος αριθμός συνταγών ανά γιατρό πιθανώς εξαρτάται και από τον αριθμό των γιατρών σε κάθε χώρα: Όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία των γιατρών στο γενικό πληθυσμό, τόσο λιγότερες πρέπει να είναι οι συνταγές που εκδίδει ο καθένας. Παραμένει επομένως ασαφές αν η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη όσον αφορά στον αριθμό των συνταγών ανά ασθενή.

Γ. Τσ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το