Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μαρτύριο για 21χρονο Βολιώτη

Ο 21χρονος Βολιώτης είναι σχεδόν συνεχώς άρρωστος και ένα απλό κρύωμα μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του

 

Η γραφειοκρατία σε συνδυασμό με ένα διαλυμένο κράτος, που αδυνατεί να ανταποκριθεί στα αυτονόητα, κινδυνεύουν να στοιχίσουν τη ζωή σε έναν 21χρονο νεαρό, από το Βόλο που πάσχει από σπάνια ασθένεια του ανοσοποιητικού.

Τα αποθέματα του φαρμάκου που τον κρατούν στη ζωή τελείωσαν στα δημόσια νοσοκομεία σε Βόλο και Λάρισα, ενώ η εταιρεία που χορηγεί την ουσία αρνείται να τα προμηθεύσει, αν δεν προπληρωθεί. Ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να προπληρώσει το φάρμακο και οι φαρμακοποιοί δεν διαθέτουν τα χρήματα για να το αγοράσουν.

«Λένε στο παιδί μου «πέθανε», αλλά αυτό δεν μπορώ να το πιστέψω» δηλώνει στη «Θ» η μητέρα του 21χρονου Γιάννη και απελπισμένη ζητεί βοήθεια, καθώς στο τέλος του μήνα δεν θα μπορεί να χορηγήσει το φάρμακο στο παιδί της.

Ο 21χρονος νεαρός πάσχει από πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια. Τα αποκαλούν «παιδιά της γυάλας» αφού επιβάλλεται να μένουν σε ένα αποστειρωμένο, ασφαλές και προβλέψιμο περιβάλλον.
Πρόκειται για μια απειλητική -για τη ζωή του- διαταραχή, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα δυσλειτουργεί με αποτέλεσμα ασυνήθιστες, συχνές, και μη ανταποκρινόμενες στη θεραπεία λοιμώξεις. Είναι σχεδόν συνεχώς άρρωστος και ένα απλό κρύωμα μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Με μάσκες, γάντια και φάρμακα προσπαθεί να ζήσει, αλλά φαίνεται πως αυτό στην εποχή της κατάρρευσης …απαγορεύεται. Η έλλειψη φαρμάκων… λόγω κόστους, θα του στοιχίσει τη ζωή.

Για τη θεραπεία του, από την τήρηση της οποίας εξαρτάται αποκλειστικά η ζωή του, πρέπει να λαμβάνει οχτώ μπουκάλια του φαρμάκου Hizerna το μήνα. Το κόστος τού φαρμάκου ανέρχεται στα 1.200 ευρώ μηνιαίως, αλλά η οικογένεια δεν μπορεί να το προμηθευτεί. Τα νοσοκομεία έχουν κλείσει τις πόρτες, γιατί αδυνατούν να προπληρώνουν το φάρμακο στην εταιρεία, ενώ το ίδιο ξεκαθάρισε στην οικογένεια και ο ΕΟΠΠΥ.

«Χρειαζόμαστε δύο μπουκάλια από το φάρμακο την εβδομάδα. Οι λοιμώξεις διαδέχονται η μια την άλλη και υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος για σηψαιμία.

Τον Αύγουστο, λόγω έλλειψης του φαρμάκου, κάναμε εισαγωγή για ένα μήνα στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, με διάγνωση πνευμονίας αλλά και από εκεί έκλεισε η πόρτα. Το νοσοκομείο δεν μπορεί να προμηθευτεί πλέον το φάρμακο, όπως και ο ΕΟΠΠΥ, γιατί η εταιρεία που το προμηθεύει δεν δέχεται πίστωση. Όλοι μάς παραπέμπουν στους φαρμακοποιούς και μας επισημαίνουν ότι πρέπει να μας το προμηθεύσουν, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για να το πληρώσουν και οι ίδιοι ώστε να περιμένουν από τον ΕΟΠΠΥ αποζημίωση. Όλοι έχουν δίκαιο, τους καταλαβαίνω, αλλά το παιδί μου θα πεθάνει σε ένα κράτος που για τόσα χρόνια ασφάλισης δεν μπορεί να με καλύψει στη μεγαλύτερη ανάγκη της ζωής μου», τονίζει η μητέρα του 21χρονου Χριστίνα Παπαβασιλείου, εκπαιδευτικός.

Η ίδια επισημαίνει πως ακόμα και οι γιατροί δεν συνιστούν την εισαγωγή στο νοσοκομείο, λόγω των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, όπου ο ασθενής είναι συνεχώς εκτεθειμένος, ενώ ο νεαρός έχει υποστεί ήδη αφαίρεση σπλήνας.

«Το παιδί χρειάζεται θεραπεία εφ’ όρου ζωής και μέχρι πρόσφατα τα φάρμακα μάς τα προμήθευε το νοσοκομείο. Πρόσφατα, μας ανακοίνωσαν όμως πως δεν μπορούν να μας τα χορηγήσουν γιατί δεν μπορούν να τα προπληρώσουν».

Ο διοικητής του Αχιλλοπούλειου εξήγησε ότι το δημόσιο λογιστικό απαγορεύει την προπληρωμή φαρμάκων και ο επίτροπος δεν εγκρίνει τις δαπάνες, αλλά σήμερα θα γίνουν προσπάθειες το θέμα να λυθεί με κάθε τρόπο.

«Θα προπλήρωνα το φάρμακο, αλλά ένας μισθός 980 ευρώ δεν φτάνει όταν η εταιρεία θέλει 1200 ευρώ. Τέλος του μήνα τελειώνουν τα αποθέματα που έχω και λύση δεν μπορεί να μου δώσει κανείς. Στα νοσοκομεία σηκώνουν τα χέρια ψηλά, στα φαρμακεία επίσης. Λένε στο παιδί μου «πέθανε», αλλά κάτι τέτοιο εγώ δεν μπορώ να το πω», τόνισε η κ. Χριστίνα Παπαβασιλείου. «Το μόνο που ξέρω είναι πως με έχει κυριεύσει πλέον η απελπισία γιατί δεν βρίσκω λύση. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι μπορεί να χαθεί μια ζωή μέσα στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας», κατέληξε.

Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να παρέχει φάρμακα ακριβότερα από αυτό που χρειάζεται ο Γιάννης, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί οι εταιρείες χορηγούν με πίστωση στο δημόσιο.

Η εταιρεία ωστόσο που προμηθεύει το συγκεκριμένο φάρμακο αρνείται να το χορηγήσει αν δεν προπληρωθεί.

ΚΑΤ.ΤΑΣ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το