Photo Gallery, Τοπικά

Μαθητές με μισά χρήματα στα κυλικεία

Δυσκολεύονται να διαθέσουν ένα ευρώ για τις αγορές τους στα σχολεία

«Υπάρχουν φορές που οι μαθητές μάς λένε να κόψουμε το τοστ στη μέση, ώστε να πληρώσουν από μισά με κάποιον άλλο συμμαθητή τους, 0,50 λεπτά και όχι ένα ευρώ» τονίζουν μισθωτές κυλικείων αποτυπώνοντας με το πιο γλαφυρό τρόπο την αδυναμία μερίδας μαθητών να μην μπορούν να διαθέσουν ούτε ένα ευρώ για να αγοράσουν ένα φαγώσιμο από το κυλικείο λόγω της οικονομικής κρίσης και της φτώχειας των νοικοκυριών.

Στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς στον κλάδο των μισθωτών κυλικείων επικρατεί έντονος προβληματισμός από τη μεγάλη μείωση της αγοραστικής κίνησης. Το μόνο ενθαρρυντικό νέο είναι η μείωση των ενοικίων μέχρι και 20%, εξέλιξη που προσφέρει μια μικρή οικονομική «ανάσα» στις αυξημένες υποχρεώσεις που έχουν, με κυριότερη την ασφυξία από το ποσό το οποίο πρέπει να διαθέσουν για το ΤΕΒΕ.

Η πρόεδρος του συλλόγου μισθωτών σχολικών κυλικείων κ. Δώρα Καναβιτσά τόνισε πως η φετινή σχολική χρονιά «έληξε με ζημιές για τα σχολικά κυλικεία, αφού η αγοραστική πτώση κυμαίνεται γύρω στο 30%. Οι μαθητές ψωνίζουν από το σχολικό κυλικείο διαθέτοντας κατά μέσο όρο ένα ευρώ, ενώ αρκετοί μαθητές φέρνουν κολατσιό από το σπίτι και κάποιοι άλλοι δεν έχουν καθόλου χρήματα. Κάποια άλλα παιδιά αγοράζουν βερεσέ. Γενικότερα η κατάσταση από την αρχή της σχολικής χρονιάς διολίσθαινε διαρκώς».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν μισθωτές, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ένας μαθητής δεν θα αγοράσει ολόκληρο το τοστ που κοστίζει ένα ευρώ, αλλά θα ζητήσει να το κόψει ο κυλικειάρχης στη μέση για να πληρώσει 0,50 λεπτά, καθώς δεν έχει να πληρώσει περισσότερο.

Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα συγκλονιστικό, ενώ οι αρμόδιοι φοβούνται ότι η ανέχεια θα φέρει και άλλα δραματικά φαινόμενα, ιδίως αν δεν έρθει η ανάπτυξη στη χώρα.

Μάλιστα οι μισθωτές κυλικείων, προκειμένου να διευκολύνουν τους μαθητές και να εμπλουτίσουν το κολατσιό με μια καλή τιμή, προχώρησαν σε πακέτα προσφορών. Δηλαδή μία τυρόπιτα και ένας χυμός, όχι περισσότερο από 1,5 ευρώ, ή ένα κουλούρι και ένας χυμός στην τιμή του ενός 1,20.

«Προσπαθήσαμε να κάνουμε πακέτα προσφορών μέχρι 1,5 ευρώ. Δηλαδή τυρόπιτα και νερό, κουλούρι και χυμός, γάλα και κουλούρι γύρω στην τιμή αυτή. Και σε αυτό το ποσό κινείται το 80% των παιδιών. Κρατήσαμε τις τιμές πολύ χαμηλά, ώστε να εξυπηρετηθούν όλα τα παιδιά στο πλαίσιο του δυνατού» είπε η πρόεδρος.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η μείωση του ενοικίου κατά 20%. Σημειώνεται πως ως ενοίκιο λογίζεται η τιμή που πληρώνει το κυλικείο για κάθε μαθητή.

Η κ. Καναβιτσά σημείωσε πως ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε λίγο πριν το Πάσχα. «Απευθυνθήκαμε στο Δήμο Βόλου ο οποίος υπήρξε θετικός, ενώ υπήρξε και η συμβολή των κ.κ. Κουρτίνα, Μπαρτζιώκα, Οικονόμου και του Δημάρχου κ. Σκοτινιώτη. Η μείωση θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τη φετινή σχολική χρονιά. Το ενοίκιο καταβάλλεται τρεις φορές το χρόνο. Ήδη δόθηκαν οι δύο δόσεις, ενώ στην τρίτη που απομένει, θα συνυπολογιστεί η μείωση».

Σύμφωνα με την κ. Καναβιτσά φέτος ούτε έκλεισαν αλλά ούτε και άνοιξαν νέα σχολικά κυλικεία. «Οι συνάδελφοι το παλεύουν, όσο μπορούν, να κρατήσουν το κυλικείο, ακόμη και για ένα μικρό μεροκάματο. Για τέσσερις μήνες το χρόνο το κυλικείο δεν λειτουργεί, οπότε το ετήσιο εισόδημα έρχεται μόνο ως συμπλήρωμα για τη συντήρηση των οικογενειακών υποχρεώσεων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το