Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Μαθητές ζωγραφίζουν για την Παιδιατρική

Πρωτοβουλία του 3ου Γυμνασίου Βόλου για την Κλινική του Νοσοκομείου

Ογδόντα περίπου μαθητές συμμετείχαν χθες στην πρωτοβουλία του 3ου Γυμνασίου Βόλου να ζωγραφίσουν και τα καλύτερα έργα να διακοσμήσουν τους χώρους της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου. Η κύρια έμφαση δόθηκε στην περιγραφή φυσικών τοπίων, τα οποία αναπολούν περισσότερο οι έφηβοι της πόλης.

Πέρυσι στο σχολείο πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ζωγραφικής. Φέτος προτιμήθηκε να ζωγραφίσουν οι μαθητές αυτό που ήθελαν και να επιλεγούν τα καλύτερα έργα για να δοθούν στο Νοσοκομείο. Όπως τόνισε η διευθύντρια του σχολείου κ. Νίκη Ρηγάκη, το Γυμνάσιο ήδη έχει έρθει σε επικοινωνία με τους ιθύνοντες της παιδιατρικής.

Με την πρωτοβουλία αυτή εξασφαλίστηκαν δύο πράγματα: Πρώτον, οι μαθητές ασκήθηκαν σε ένα αντικείμενο, όπως τα Εικαστικά, που τους ενδιαφέρει, εκφράζοντας επιθυμίες και σκέψεις και δεύτερον, λειτουργούν αλληλέγγυα προς τα παιδιά που νοσηλεύονται κατά καιρούς στην Παιδιατρική Κλινική και τα οποία θέλουν κάποιες νοητές «ανάσες» διαφυγής για να αισθανθούν καλύτερα. Εξάλλου, όταν η ματιά πέφτει σε ένα έργο ζωγραφικής που αναπαριστά ένα όμορφο φυσικό τοπίο, η ψυχική κατάσταση αλλάζει.

Το κεντρικό σύνθημα της χθεσινής πρωτοβουλίας, που ονομάστηκε «Ημέρα Ζωγραφικής», ήταν «Χάρισε ένα χαμόγελο, μπορείς» και ουσιαστικά προέτρεπε τους μαθητές να δημιουργήσουν όμορφες εικόνες που θα προσφέρουν χαρά σε παιδιά που υποφέρουν.

Η καθηγήτρια Εικαστικών κ. Νεκταρία Γιακμογλίδου, που είχε το συντονισμό της όλης δράσης, τόνισε πως όσοι μαθητές ήθελαν, μπορούσαν να συμμετάσχουν. «Συνολικά ζωγράφισαν γύρω στους 80 μαθητές, οι οποίοι δέχτηκαν με πολύ μεγάλη χαρά να εκφράσουν τις σκέψεις τους ζωγραφίζοντας. Περίπου 50 έργα σχεδιάζουμε να τα διαθέσουμε στην Παιδιατρική Κλινική».

Η ίδια πρόσθεσε πως «αυτή τη σχολική χρονιά αποφάσισα να μην οργανώσω διαγωνισμό ζωγραφικής όπως πέρυσι, ώστε να μην μπουν τα παιδιά σε μία διαδικασία ανταγωνισμού και χάσουν την ευχαρίστηση της δημιουργίας μέσα στο άγχος της διεκπεραίωσης του όποιου θέματος. Έτσι, η ιδέα της διευθύντριας μας, κ. Ρηγάκη, να χαρίσουμε τα έργα των μαθητών στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, ώστε να διακοσμήσουν τους θαλάμους των παιδιών που νοσηλεύονται, με χαροποίησε ιδιαίτερα και μου έδωσε την ευκαιρία να δώσω και μία άλλη διάσταση στην συγκεκριμένη δράση, αυτή του αλτρουισμού που τόσο έχουμε ανάγκη ιδίως στην περίοδο που διανύουμε».

Το μάθημα των Εικαστικών αγγίζει ιδιαίτερα τους μαθητές, αφού, όπως τόνισε η κ. Γιακμογλίδου «πρόκειται για μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο του βιβλίου και οι μαθητές μπορούν να εκτονωθούν περισσότερο και να χαλαρώσουν αποτυπώνοντας ό,τι σκέπτονται πολύ πιο εύκολα στο χαρτί τους».

Τα Εικαστικά διδάσκονται μία ώρα την εβδομάδα σε κάθε τμήμα, ενώ στο Λύκειο είναι μάθημα επιλογής.

Τα φυσικά τοπία ήταν εκείνα στα οποία έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση οι μαθητές. Ίσως και γιατί αυτά τους λείπουν περισσότερο ζώντας μέσα στην πόλη.

Η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Γυμνασίου Ιωάννα Λαγού μάς είπε πως ζωγράφισε ένα ποτάμι, ένα ουράνιο τόξο και ένα λόφο. «Πρόκειται για τοπίο το οποίο βέβαια δεν το βλέπουμε συχνά και γι’ αυτό θελήσαμε να το αποτυπώσουμε στο χαρτί. Ήταν κάτι χαρούμενο με πολλά χρώματα που θα μπορούσε να δώσει μια θετική ενέργεια στα παιδάκια που βρίσκονται στο Νοσοκομείο και δεν αισθάνονται καλά».

Από την πλευρά της η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Χριστίνα Κοντογιώργη σημείωσε πως «ήταν πολύ όμορφη η πρωτοβουλία να ζωγραφίσουμε και να διατεθούν τα έργα στην Παιδιατρική. Και εύχομαι να αρέσουν στους μαθητές και να ενθουσιαστούν. Το μάθημα των Εικαστικών αρέσει στους μαθητές, αφού νιώθουν πολύ όμορφα, ενώ υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και με την καθηγήτρια».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πήλιο: Σοβαρός τραυματισμός 35χρονου σε κυνήγι

Στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε σήμερα ένας 35χρονος άνδρας που τραυματίστηκε σε κυνήγι αγριογούρουνων στο Πήλιο. Σύμφωνα…

2 Δεκεμβρίου 2023

Βρετανία: Γυναίκα βρήκε μέσα σε παλτό ταυτότητα Κινέζου κρατούμενου

Μία ταυτότητα που ανήκε σε Κινέζο κρατούμενο βρήκε γυναίκα από τη Βρετανία, η οποία αγόρασε…

2 Δεκεμβρίου 2023

Τζέιμι Φοξ: Η γυναίκα που τον μήνυσε για σεξουαλική επίθεση θέλει η ταυτότητά της να παραμείνει κρυφή

Η γυναίκα που μήνυσε τον Τζέιμι Φοξ για μια υποτιθέμενη σεξουαλική επίθεση το 2015 ζήτησε…

2 Δεκεμβρίου 2023

90χρονος συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση σε 16χρονη στην Αμαλιάδα

Μια 16χρονη μαθήτρια έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην Αμαλιάδα στην οδό Βύρωνος από έναν 90χρονο.…

2 Δεκεμβρίου 2023

Με ηγέτη Κουτίνα και καθοριστικό Βερτζάγια η Νίκη 82-69 τον Πρωτέα Γρεβενών

Τεράστιας σημασίας επιτυχία σημείωσε η Νίκη κερδίζοντας 82-69 τον μαχητικό Πρωτέα Γρεβενών στο Κλειστό Ν.…

2 Δεκεμβρίου 2023

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι 5 περιζήτητες θέσεις εργασίας AI με μισθό 120.000 δολ. – Από το σπίτι

Δεν χρειάζεται να εργάζεστε στον τομέα της τεχνολογίας για να βρείτε μια επικερδή θέση εργασίας…

2 Δεκεμβρίου 2023