Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Μαθητές διαγωνίστηκαν για τον «Ίππαρχο»

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η τρίτη φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του 18ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2013, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ευγενώς προσφερθέν. Συμμετείχαν περί τους 60 μαθητές και μαθήτριες, που ήλθαν από τα διάφορα μέρη της Ελλάδος, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη, τα Ιωάννινα, τις Σέρρες, την Άρτα, την Ξάνθη κ.λπ.

Ο διαγωνισμός διήρκεσε τρεις ώρες και οι μαθητές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, να απαντήσουν στα πέντε θέματα, χωριστά του Λυκείου και του Γυμνασίου, τα οποία ήταν θεωρία, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και ασκήσεις. Τα θέματα ήταν κάπως δυσκολότερα, σε σχέση με τους προηγούμενους δύο διαγωνισμούς, διότι από το διαγωνισμό αυτό οι δύο πρώτοι, μαθητής – μαθήτρια, θα μεταβούν το καλοκαίρι στη NASA για αστροναυτική εκπαίδευση 10 ημερών, ενώ παράλληλα θα επιλεγούν οι 20 περίπου μαθητές του Λυκείου, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην 4η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» του διαγωνισμού. Η φάση αυτή θα αναδείξει τη 10μελή ομάδα της Ολυμπιάδας, η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 7η Διεθνή Αστρονομική και Αστροφυσική Ολυμπιάδα 2013, που θα γίνει το καλοκαίρι στο Βόλο.

Οι 60 μαθητές φιλοξενήθηκαν στα διάφορα ξενοδοχεία της πόλης μας, με αποκλειστικά έξοδα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, η οποία διοργάνωσε το διαγωνισμό, ενώ μετά τη γραπτή δοκιμασία του Σαββατόβραδου, προσφέρθηκε στους μαθητές και τους γονείς τους πλούσιος μπουφές, πάλι προσφορά της Εταιρείας.

Στο μεταξύ ο πλανήτης Κρόνος και ο μεγάλος δορυφόρος του Τιτάνας ήταν το θέμα της χθεσινής αστρονομικής εκδήλωσης, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Ομιλητής ήταν ο αστρονόμος του Αστεροσκοπείου Πεντέλης κ. Νικόλαος Ματσόπουλος, ο οποίος με πολλή δεξιοτεχνία και παραστατικότητα ανέπτυξε θέματα ειδικά, που άπτονται της ιστορίας και των τελευταίων ανακαλύψεων του πλανήτη Κρόνου και του τεράστιου δορυφόρου του Τιτάνα, με τα διαστημικά οχήματα που πήγαν εκεί κατά την τελευταία 10ετία.

Προ της ομιλίας δόθηκε τιμητική διάκριση στον παλαίμαχο αντιπρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου κ. Κωνσταντίνο Μουτσιάρα, ο οποίος επί μια ολόκληρη 20ετία ήταν στο τιμόνι της Εταιρείας και κατεύθυνε τα βήματά της σε σωστούς δρόμους προόδου και ευημερίας, αφού ήταν ο εμπνευστής πολλών εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών αυτής.

Ο πλανήτης Κρόνος είναι ο πιο εντυπωσιακός πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα. Όποιος τον έχει παρατηρήσει έστω και με ένα μικρό τηλεσκόπιο, έχει εντυπωσιαστεί βαθύτατα. Στη διάλεξη έγινε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην εξερεύνηση του πλανήτη των δακτυλιδιών και εκτενής αναφορά στις τελευταίες ανακαλύψεις των διαστημικών συσκευών, με τις οποίες τον εξερευνούμε. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις νέες γνώσεις, που προέκυψαν από το διαστημόπλοιο Κασσίνι – Χόιχενς, σχετικά με τον πιο ενδιαφέροντα δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα, ο οποίος παρουσιάζει μοναδικές και ιδιότυπες συνθήκες που ενδεχομένως να ευνοούν την ύπαρξη κάποιας στοιχειώδους μορφής ζωή.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πασίγνωστος ποινικολόγος αντιμέτωπος με κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία

Δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος πασίγνωστου δικηγόρου σχηματίσθηκε από το τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας της…

16 Ιουνίου 2024

Παράσταση-αφιέρωμα στη γιορτή του πατέρα

  Αρκετά μας παίδεψαν οι γέροντες πατεράδες μας τώρα ήρθε η σειρά μας παλληκάρια!!! Το…

16 Ιουνίου 2024

Βιβλίο-οδηγός από τον Ευάγγελο Μαμαλούκο για την οργάνωση και λειτουργία του μπαρ

  Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο Οργάνωση & Λειτουργία του BAR του Ευάγγελου Μαμαλούκου, μια γνωριμία…

16 Ιουνίου 2024

Σόνια Σαουλίδου “Πάντα ψάχνω για υποθέσεις- γρίφους με κοινωνικές προεκτάσεις

  Η Σόνια Σαουλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Επικοινωνία στο…

16 Ιουνίου 2024

Πώς νιώθεις;

Της Χαράς Ζήκα Χημικού, MSc, Δρ Φαρμακευτικής Οι αγχωτικές καταστάσεις που βιώνουμε και τα τραυματικά…

16 Ιουνίου 2024