Τοπικά

Μαθητές από τον πανελλήνιο διαγωνισμό αστρονομίας στη NASA

Από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της 3ης φάσης «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», του 18ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2013, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου στο Βόλο.

Οι μεγάλοι επιτυχόντες του διαγωνισμού, είναι ο μαθητής Γιασεμής Φώτιος της Α΄ τάξης των Λυκειακών Τάξεων Αγίας Άννας Εύβοιας και η μαθήτρια Ελένη Τσαπράζη της Β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μεταβαίνουν για 10 ημέρες, τον ερχόμενο Ιούλιο, στις εγκαταστάσεις της NASA, στο Huntsville της πολιτείας Alabama των Ηνωμένων Πολιτειών, για να μετάσχουν, σε εκπαιδευτικά προγράμματα των αστροναυτών.

Οι επιτυχόντες μαθητές του Λυκείου θα λάβουν μέρος και στην 4η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» του διαγωνισμού, από την οποία θα ξεχωρίσουν οι 10 καλύτεροι, οι οποίοι και θα αποτελέσουν την Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα της Ελλάδος. Η ομάδα αυτή θα εκπαιδευθεί κατάλληλα από την Εταιρεία και θα διαγωνισθεί  στην 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που φέτος ειδικά, ύστερα από εξονυχιστική αξιολόγηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Αστρονομίας και Αστροφυσικής, θα γίνει στη χώρα μας και μάλιστα στο Βόλο. Πιστεύεται δε ότι θα κατακτήσει και πάλι μετάλλια και εύφημες μνείες, όπως συνέβη και κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος πέτυχαν στο διαγωνισμό και κάποιοι μαθητές που παρακολούθησαν το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, τα μηνιαία μαθήματα αστρονομίας, που γίνονται κατά τη διάρκεια του έτους, τη Σχολή Αστρονομίας και τις άλλες εκδηλώσεις της Εταιρείας, ενώ προμηθεύονται το 3μηνιαίο αστρονομικό περιοδικό «ΟΥΡΑΝΟΣ», που εδώ και πάνω από 20 χρόνια εκδίδει η Εταιρεία, παράλληλα με τα βιβλία: «Θέματα και απαντήσεις των διαγωνισμών», «Λεξικό Αστρονομίας», «Στοιχεία Αστρονομίας» κλπ, που εξέδωσε, επίσης, η Εταιρεία.

Τα βραβεία και οι έπαινοι προς τους μαθητές, καθώς και τα τιμητικά διπλώματα προς τα Σχολεία από τα οποία προέρχονται, θα απονεμηθούν σε επίσημη τελετή, που θα γίνει στη μεγάλη αίθουσα διαλέξεων του Δημαρχείου Βόλου, το Σάββατο 5η Οκτωβρίου 2013 και ώρα 8 μ.μ. Το διαγωνισμό στηρίζουν οικονομικά μερικοί ιδιωτικοί και κρατικοί φορείς.

Εξάλλου πολλοί είναι οι φορείς που θα στηρίξουν και τη διοργάνωση της 7ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που θα γίνει στο Βόλο, επειδή τα έξοδα μιας τέτοιας διοργάνωσης είναι υπέρογκα και απαιτούν μεγάλες δαπάνες. Γι’ αυτό από την αρχή του έτους έχει ανοιχθεί ο λογαριασμός 267/480007-96 στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

3η φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ»

Α’ Αποτελέσματα Λυκείου

Για τη NASA

Γιασεμής Φώτης – Ιωάννης Λυκειακές τάξεις Αγίας Άννας Εύβοιας, Τσαπράζη Ελένη Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης.

Βραβεία

Γιασεμής Φώτης – Ιωάννης Λυκειακές τάξεις Αγίας Βαρβάρας Εύβοιας, Κουταλιός Ιωάννης 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, Κουκουλεκίδης Νικόλαος 1ο Λύκειο Κολεγίου «Ανατόλια» Θεσ/νίκης.

Έπαινοι

Τσαπράζη Ελένη Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, Παλάσκος Αχιλλέας Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, Καραμπίτσος Νικόλαος 1ο Λύκειο Νέας Ιωνίας Αθηνών, Μαρούδα Κρινιώ Λύκειο Λεχαινών Ηλείας, Πράπας Ευθύμιος – Αλκιβιάδης 2ο Λύκειο Κολεγίου «Ανατόλια» Θεσ/νίκης, Μαραγκάκης Νικόλαος Πειραματικό Λύκειο Πατρών, Σκοκέας McKellen Νίκολας Μουσικό Λύκειο Καλαμάτας, Οκαλίδης Περικλής Λύκειο Αρσακείου Θεσσαλονίκης, Κουκουφίλιππας Νικόλαος Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» Αττικής, Καλογεροπούλου Ιωάννα Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Αττικής,

Κακιόπουλος Απόστολος Βαρβάκειο Λύκειο Αθηνών, Μαγγιώρης Γεώργιος 26ο Λύκειο Αθηνών, Παπαζαχαρίου Θεόδωρος – Στυλιανός 2ο Λύκειο Κολεγίου «Ανατόλια» Θεσ/νίκης,

Σφαιρόπουλος Κωνσταντίνος        Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, Καραμάνης Μηνάς 3ο Λύκειο Δράμας.

4η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ»

Όλοι οι ανωτέρω επιτυχόντες του διαγωνισμού «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» προκρίνονται για να λάβουν μέρος στην 4η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», η οποία θα διεξαχθεί στο Βόλο το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απριλίου 2013, προκειμένου να επιλεγούν οι δέκα περίπου μαθητές, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 7η Αστρονομική και Αστροφυσική Ολυμπιάδα της Ελλάδας (Βόλος).

Β’ Αποτελέσματα Γυμνασίου

Βραβεία

Γεωργούση Μαρία 3ο Γυμνάσιο Αγρινίου, Τσερτσενές Χρήστος Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Θεσ/νίκης, Βογιατζής Ιωάννης – Γεώργιος 1ο Γυμνάσιο Κουφαλίων Θεσσαλονίκης.

Έπαινοι

Δαρβούδης Βασίλειος Ελληνικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης, Κακοχρήστος Παναγιώτης 2ο Γυμνάσιο Άρτας, Καλλιμάνης Ιωάννης – Νεκτάριος 41ο Γυμνάσιο Αθηνών, Κωνσταντινίδη Ιωάννα 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου, Παπαδόπουλος Ιάσων Μουσικό Σχολείο Αλίμου Αττικής, Κετσετσίδης Ραφαήλ Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, Τριαντοπούλου Αλεξάνδρα Γυμνάσιο Κορώνης Μεσσηνίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το