Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μαγνησία: Στο μικροσκόπιο των κομμάτων η επόμενη ημέρα

Ικανοποίηση σε ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, μουδιασμένοι σε ΝΔ, προβληματισμός σε ΚΚΕ, στάση αναμονής σε ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητους Έλληνες

Μία ημέρα μετά τις εκλογές τα κομματικά επιτελεία σε τοπικό επίπεδο αξιολογούν το εκλογικό αποτέλεσμα της 17η Ιουνίου διερευνώντας τα αίτια της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Ικανοποίηση επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, τη Χρυσή Αυγή, ενώ εν μέρει θετική γεύση άφησε το αποτέλεσμα και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Στη Ν.Δ. προβληματίζονται για την απώλεια της πρώτης θέσης, που στο Βόλο έγινε με πολύ ηχηρό τρόπο, ενώ στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ουσιαστικά γλίτωσαν τα χειρότερα. Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο ΚΚΕ, όπου έχασε μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης. Για τα κόμματα που βρέθηκαν εκτός Βουλής, θεωρούν ότι συμπιέστηκαν από τα ασφυκτικά διλήμματα και το διπολισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Η επόμενη ημέρα σηματοδοτεί για τα κόμματα την ανάγκη αναδιοργάνωσης και νέας στόχευσης.

Ν.Δ.

Στη Ν.Δ. υπάρχει ικανοποίηση για το πανελλαδικό αποτέλεσμα, όχι όμως στον ίδιο βαθμό και για την επίδοση στη Μαγνησία. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος για να αξιολογήσει το αποτέλεσμα και να αναζητήσει τα αίτια της δεύτερης θέσης που κατέλαβε το κόμμα.

Από τα στοιχεία φαίνεται ότι η Ν.Δ. στη Μαγνησία αύξησε τις δυνάμεις της κατά 7,60%, όταν πανελλαδικά το κόμμα είχε αύξηση 11%. Επίσης στη Μαγνησία βγήκε δεύτερη, πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, όταν στις 6 Μαΐου η Ν.Δ. είχε αναδειχθεί πρώτη με δύο μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τι συνέβη λοιπόν και η νικήτρια των χθεσινών εκλογών πανελλαδικά έχασε σε τοπικό επίπεδο πέντε μονάδες;

Η συμπίεση των μικρών κομμάτων, από τα οποία ευνοήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ανανέωση του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. κατά 40%, χωρίς την παρουσία των κ.κ. Σούρλα και Μπουκώρου που είχαν και αρκετούς προσωπικούς ψήφους, καθώς και η «χαμηλή πτήση» του κόμματος στο πολεοδομικό συγκρότημα φαίνεται πως έπαιξαν ρόλο. Μάλιστα τα αίτια αυτά συζητούνται ήδη μεταξύ των τοπικών στελεχών.

Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος κ. Γιώργος Κίτσιος τόνισε πως όλα τα θέματα θα εξεταστούν με νηφαλιότητα στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

ΣΥΡΙΖΑ

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ για την επίδοση του κόμματος σε τοπικό επίπεδο, όπου κατέβαλε την πρώτη θέση τόσο σε επίπεδο νομού, όσο και στο πολεοδομικό συγκρότημα που αποτελεί βαρόμετρο.

Ο συντονιστής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κ. Κώστας Βογιατζής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματος σε τοπικό επίπεδο λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία αναδείχθηκε πρώτος έχοντας διαφορά από τη Ν.Δ. τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ και στον ενιαίο Δήμο Βόλου σημείωσε μεγάλη επιτυχία έχοντας διαφορά από τη δεύτερη Ν.Δ. κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Ο ίδιος εξήγησε το αποτέλεσμα αναφέροντας πως αφενός οφείλεται στη μεγάλη παράδοση στην Αριστερά που έχει ο Νομός Μαγνησίας, αφετέρου στην πολύ καλή οργάνωση που υπήρξε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. «Επισκεφθήκαμε όλες τις περιοχές, μιλήσαμε με τον κόσμο και επικοινωνήσαμε με τα μηνύματά μας, ενώ κάναμε και πολλές συνελεύσεις. Με τον αγώνα που κάναμε, καταφέραμε αυτό το πολύ υψηλό αποτέλεσμα. Στη Μαγνησία ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε την όγδοη καλύτερη επίδοσή του σε όλη την Ελλάδα, ενώ το ποσοστό 40,5% που απέσπασε στη Νέα Ιωνία, ίσως να είναι και το υψηλότερο πανελλαδικά.

Για την επόμενη ημέρα ο κ. Βογιατζής είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στρέψει την πολιτική του στην προάσπιση των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων, γιατί η ανεργία θα αυξηθεί, ενώ και το εισόδημα του εργαζόμενου θα υποστεί νέες μειώσεις.

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει «τους πάνω από 35000 άντρες, γυναίκες και νέους που ανέδειξαν το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο με διαφορά τριών μονάδων από τη δεύτερη Ν.Δ. Στο Δήμο Βόλου η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. είναι δέκα μονάδες και στη Ν. Ιωνία είναι 22 μονάδες!!!

Δεκάδες αγωνιστές κι αγωνίστριες του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας δούλεψαν με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση και έφεραν στο λαό της περιοχής μας το μήνυμα της αντίστασης και της ανατροπής. Ο λαός τιμώντας τη μεγάλη παράδοση της Αριστεράς στο Βόλο και τη Μαγνησία και εμπνεόμενος απ’ αυτήν ανταποκρίθηκε. Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για το λαό και τον τόπο.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι καλύτερες επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά είναι στις περιοχές με παράδοση ισχύος της Αριστεράς

Δώσαμε ένα υπέροχο αγώνα σε όλη την Ελλάδα. Βρήκαμε όμως απέναντί μας μεγάλες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις των ισχυρότερων κρατών της Ευρώπης και όμως αντέξαμε. Αν οι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς είχαν ανταποκριθεί στο προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα η Ελλάδα θα είχε αριστερή κυβέρνηση και ο λαός θα έβλεπε την αρχή μιας διαδικασίας που θα οδηγούσε στην επούλωση των πληγών που προκάλεσαν τα μνημόνια.

Αντί γι’ αυτό του ετοιμάζουν τώρα μια μνημονιακή κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου που θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, που τόσα δεινά συσσώρευσε στο λαό μας.

Για να μη μειωθούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις, για να μην αυξηθεί πάλι η ανεργία και κλείσουν κι άλλα μαγαζιά πρέπει να συνεχίσουμε τους αγώνες μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές αξιοποιώντας τη δύναμη που έδωσε στην Αριστερά ο λαός.

Η όποια μνημονιακή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πάει πολύ μακριά και ο λαός με την πάλη του θα επιβάλει μια άλλη πολιτική κατεύθυνση.

Η νίκη στο τέλος θα είναι του λαού».

ΠΑΣΟΚ

«Τουλάχιστον αντέξαμε» λένε ουσιαστικά στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο τοπικά κράτησε σταθερές τις δυνάμεις έχοντας μια ανεπαίσθητη μείωση από τις 6 Μαΐου. Βέβαια δεν απουσιάζει και ο προβληματισμός, καθώς για ακόμη μια φορά το ΠΑΣΟΚ τοπικά υπολείπεται 2,5% από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Μαγνησίας κ. Γιώργος Φώτης είπε πως μέσα στις συνθήκες ψεύτικου διπολισμού που διαμορφώθηκαν, το ΠΑΣΟΚ άντεξε πολιτικά, αριθμητικά και ηθικά. Έτσι κράτησε σε γενικές γραμμές σταθερές τις δυνάμεις του.

Σχολιάζοντας την επίδοση στο πολεοδομικό συγκρότημα είπε πως από μια πρώτη ματιά το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε υψηλότερα ποσοστά στην περιφέρεια απ’ ό,τι στην πόλη του Βόλου. Και αυτό, γιατί οι ψηφοφόροι είχαν μια άλλη συμπεριφορά απέναντι στα αστικά κόμματα.

Ο κ. Φώτης αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα του κόμματος υπογραμμίζοντας πως στο ΠΑΣΟΚ έχει μείνει ο αρτηριακός πυρήνας, η πρώτη ύλη για να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα προς τα εμπρός. Και αυτό το ξεκίνημα θα έρθει. Γιατί, όταν αδυνατίζει η δημοκρατική παράταξη, αδυνατίζει και η χώρα.

Ερωτηθείς, αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ., ξεκαθάρισε ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί άμεσα και πως ο λαός με την ψήφο του ζήτησε ουσιαστικά τη συναίνεση από τα κόμματα. Αλλά όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο συγκέντρωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη Μαγνησία λαμβάνοντας το 8,14% των ψήφων, όταν πανελλαδικά το κόμμα κινήθηκε στο 7,5% περίπου.

Βέβαια σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου οι Ανεξάρτητοι απώλεσαν στο Νομό Μαγνησίας σε μονάδες 2,61%.

Τοπικά στελέχη εκτιμούν πως το κόμμα σταθεροποιείται πλέον γύρω στο 7,5% ποσοστό πολύ καλό για τον ελάχιστο χρόνο ζωής που έχουν οι Ανεξάρτητοι, ενώ σε γενικές γραμμές ανέμεναν την πίεση που θα ασκούταν στο κόμμα τους από τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης η ικανοποίηση είναι δεδομένη και λόγω της εκλογής βουλευτού από τους Ανεξάρτητους.

Σε δήλωσή του ο υπεύθυνος της Συντονιστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη Μαγνησία κ. Παναγιώτης Μαμπλέκος τόνισε πως «εκ μέρους όλων των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους εσάς που σταθήκατε δίπλα στους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο, αναγνωρίζοντας τον έντιμο, ειλικρινή και πάνω απ’ όλα ηθικό αγώνα μας. Έναν αγώνα που βασίστηκε στο ιδανικό της εθνικής μας ανεξαρτησίας και στη σύγκρουση με τα ξένα συμφέροντα που προσπαθούν να εξαθλιώσουν τους Έλληνες και να υποδουλώσουν την πατρίδα μας με απώτερο στόχο τη δική τους ευημερία εις βάρος μας. Βρήκαμε απέναντί μας έναν τεράστιο μηχανισμό λάσπης και ανήθικης επίθεσης εξαιτίας της προσπάθειάς μας να χαλάσουμε τα σχέδια όσων μάχονται να ξεπουλήσουν την Ελλάδα. Παρά τον αήθη πόλεμο που δεχθήκαμε και την πόλωση που κατάφεραν ορισμένοι να μεταφέρουν στους Έλληνες, καταφέραμε ως κίνημα λίγων μηνών να εδραιωθούμε στην 4η θέση πανελληνίως και με ένα ποσοστό που άλλα κινήματα πάλευαν χρόνια για να πάρουν. Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί Έλληνες επηρεάστηκαν από το δηλητήριο του φόβου που τους πότισαν εγχώριοι και εξωτερικοί παράγοντες. Σεβόμαστε όμως απόλυτα τον αντιπολιτευτικό ρόλο που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός και παραμένουμε πιστοί στο πρόγραμμά μας και στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε μόλις πριν τέσσερις μήνες. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας μια ελεύθερη χώρα, μακριά από κάθε είδους υποταγή. Σε τοπικό επίπεδο, καταφέραμε να διατηρήσουμε την έδρα που κερδίσαμε στις εκλογές του Μαΐου και εγγυόμαστε ότι η εκπροσώπηση του Νομού μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι εποικοδομητική και πάντα με γνώμονα το συμφέρον κάθε πολίτη της Μαγνησίας».

Χρυσή Αυγή

Απόλυτη ικανοποίηση για τη δυναμική που έχει πάρει πλέον το κόμμα, επικρατεί στο επιτελείο της Χρυσής Αυγής, ενώ τίθεται το στοίχημα της καλύτερης οργάνωσης με άνοιγμα στη βάση της κοινωνίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα αποτελέσματα η Χρυσή Αυγή στη Μαγνησία έλαβε ποσοστό 7,42%, ελαφρώς αυξημένο κατά 0,41% από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Επίσης υπήρξε αύξηση και στον απόλυτο αριθμό των ψηφοφόρων γύρω στα 260 άτομα. Η ικανοποίηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς τοπικά το κόμμα υπερκέρασε τον πανελλαδικό μέσο όρο κατά 0,5%, ενώ εξέλεξε και βουλευτή.

Από τα αρμόδια στελέχη επισημαίνεται πως πλέον θα ξεκινήσει η οργάνωση του κόμματος σε τοπικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν γραφεία του κόμματος σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νομού, ενώ θα δημιουργηθούν και πυρήνες ατόμων. Για το Βόλο ξεκίνησε η αναζήτηση νέου χώρου στέγασης του κόμματος.

ΔΗΜΑΡ

Ικανοποίηση επικρατεί στη ΔΗΜΑΡ για το ποσοστό στις προχθεσινές εκλογές, καθώς μολονότι δέχθηκε πολύ μεγάλη πίεση από το συγγενές ιδεολογικά ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε και κράτησε τις δυνάμεις της σταθερές.

Στη Μαγνησία η ΔΗΜΑΡ απέσπασε το 5,98% των ψήφων, όταν πανελλαδικά είχε 6,25%.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κ. Παντελής Μαστρογιάννης υπογράμμισε πως «σε τοπικό επίπεδο είμαστε ικανοποιημένοι για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί κρατήσαμε σταθερά τα ποσοστά μας, παρά την πίεση που υπήρξε από το ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον, γιατί καταφέραμε και εξελέγη βουλευτής από τη Μαγνησία από το κόμμα μας που σημαίνει ότι θα αγωνιστούμε για την ανάδειξη και προώθηση των αιτημάτων μας».

Για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας ο κ. Μαστρογιάννης είπε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει επτά συγκεκριμένους άξονες -που δεν είναι απλή απαρίθμηση αιτημάτων- για το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να έχει ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση, ενώ τόσο τα πρόσωπα, όσο και πολιτικές να είναι φερέγγυες.

ΚΚΕ

Προβληματισμός επικρατεί στο ΚΚΕ για την εκλογική επίδοση του κόμματος, που έχασε σημαντικό ποσοστό της δύναμής του. Στη Μαγνησία το ΚΚΕ απέσπασε το 4,8% των ψήφων, ελαφρώς υψηλότερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο, αλλά σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, έχασε 4,77 ποσοστιαίες μονάδες που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί γύρω σε 5.700 ψήφους.

Τοπικά το αποτέλεσμα θα αξιολογηθεί εντός των ημερών, αλλά, όπως τονίζεται από τα στελέχη του, ο αγώνας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης θα συνεχιστεί.

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λούμας τόνισε πως υπάρχει προβληματισμός για το εκλογικό αποτέλεσμα και τη μείωση των ποσοστών του κόμματος, αλλά ο προβληματισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος από το γεγονός ότι λόγω αυτής της εξέλιξης ελλοχεύουν ακόμη μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την εργατική τάξη.

Ερωτηθείς, πού αποδίδει τη μείωση των ποσοστών, είπε πως μια πρώτη ερμηνεία είναι η επίθεση που δέχθηκε το κόμμα από διάφορες πλευρές και με όλα τα μέσα. Γιατί το κεφαλαίο γνωρίζει ότι ένα ισχυρό ΚΚΕ είναι το αποκούμπι του λαού και γι’ αυτό ήθελε να το αποδυναμώσει.

Η δεύτερη ερμηνεία είναι ότι υπερίσχυσαν οι κάλπικες ελπίδες που καλλιεργήθηκαν από διαφόρους και οι οποίες έτσι και αλλιώς υπάρχουν στον κόσμο λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Ο κ. Λούμας τόνισε πως «χαιρετίζουμε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος και της ΚΝΕ, που δώσαμε μαζί τη μάχη και που άντεξαν την πίεση ψηφίζοντας το κόμμα μας. Έτσι και αλλιώς το ΚΚΕ θα παραμείνει όρθιο και πιστό στις θέσεις, τις απόψεις, την πολιτική του και θα συνεχίσει ακόμη πιο έντονα την παρουσία του στο κίνημα. Είναι βέβαιο ότι ο λαός πολύ σύντομα θα κατανοήσει όλα αυτά τα ζητήματα που αναδείξαμε στις δύο εκλογικές μάχες».

ΛΑΟΣ

Μπορεί να έχασε 1,5% και να έμεινε εκτός Βουλής, ωστόσο στο ΛΑΟΣ εκφράζεται η ελπίδα ότι τελικά το κόμμα θα επανακάμψει μέσα από τη συνέχιση του αγώνα. Σε τοπικό επίπεδο ο ΛΑΟΣ απώλεσε ποσοστό 1,47% και σε απόλυτους αριθμούς γύρω στους 1.700, συγκεντρώνοντας τελικά ποσοστό 1,56%, σχεδόν κοντά στον πανελλαδικό μέσο όρο.

Ο υποψήφιος βουλευτής κ. Σπύρος Ψαχούλας υπογράμμισε ότι σε αυτή τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση κυριάρχησε το αίσθημα του φόβου και όχι της τιμωρίας, όπως επικράτησε στις 6 Μαΐου, με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος να στραφούν προς τη Ν.Δ. Πάντως παρά τις δυσκολίες και την πόλωση το κόμμα μπόρεσε και σε απόλυτους αριθμούς πήρε περίπου 1.800 ψήφους. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να πάρουμε το ποσοστό που μας αρμόζει.

Δημιουργία Ξανά

Για τη Δημιουργία Ξανά η πίεση δεν ήρθε από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τη Ν.Δ. Στη Μαγνησία από το 2,81% και τους 3.323 ψήφους της 6ης Μαΐου το κόμμα έλαβε προχθές 1,39% και 1.602 ψήφους. Μάλιστα ενώ στις 6 Μαΐου το κόμμα τοπικά είχε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τον πανελλαδικό μέσο όρο (2,81% Μαγνησία και 2,15% πανελλαδικά), προχθές η αντιστοιχία αυτή ανατράπηκε και πανελλαδικά η Δημιουργία Ξανά είχε 1,59% και στη Μαγνησία 1,39%.

Η διερεύνηση των αιτιών είναι σε εξέλιξη από τα τοπικά στελέχη, ενώ μπαίνει και το θέμα της συνέχειας του εγχειρήματος.

Το μέλος της συντονιστικής ομάδας της Δημιουργίας Ξανά στη Μαγνησία κ. Γιώργος Άνθης υπογράμμισε πως στις εκλογές της 17ης Ιουνίου κυριάρχησε η πόλωση ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα τα μικρότερα κόμματα να σημειώσουν μεγάλες απώλειες στη δύναμή τους. Από το κλίμα φόβου που καλλιεργήθηκε, τι θα συμβεί στις 18 Ιουνίου, αρκετοί ψηφοφόροι που είχαν στηρίξει το κόμμα μας στις 6 Μαΐου, στράφηκαν τελικά στη Ν.Δ.

Πάντως στα αίτια της μείωσης των ποσοστών, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο τελικά η σύμπραξη με τη Δράση του κ. Μάνου να μη λειτούργησε τόσο ενισχυτικά, όσο θα αναμενόταν. Εξάλλου εξαιτίας αυτής της σύμπραξης ένα μέρος των στελεχών είχαν εκφράσει την αντίδρασή τους και επισήμως.

Ο κ. Άνθης αναφέρθηκε και στο μέλλον του κόμματος τονίζοντας πως ο τόπος χρειάζεται μια μεταρρυθμιστική δύναμη, ενώ τα ζητήματα δεν έχουν λυθεί, αντίθετα από το φθινόπωρο μπορεί να επανέλθουν με μεγαλύτερη ένταση.

Οικολόγοι Πράσινοι

Μεγάλη ήταν η μείωση της εκλογικής δύναμης των Οικολόγων Πράσινων προχθές σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Είναι ενδεικτικό πως στις 6 Μαΐου οι Οικολόγοι έλαβαν το 2,71% των ψήφων, ενώ προχθές το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 0,81%. Σε απόλυτους αριθμούς το κόμμα έχασε πάνω από 2.200 ψήφους. Πανελλαδικά οι Οικολόγοι Πράσινοι κινήθηκαν γύρω στο 0,9%.

Στα στελέχη του κόμματος επικρατεί απογοήτευση, αφού υπήρχε η ελπίδα ότι το μήνυμα για μια εμπέδωση της οικολογικής πολιτικής μέσα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, θα κέρδιζε τους ψηφοφόρους, όπως φάνηκε να συμβαίνει στις εκλογές της 6ης Μαΐου που το κόμμα πλησίασε το 3%.

Ωστόσο, αποδείχθηκε πως τα σκληρά διλήμματα της 17ης Ιουνίου υπερκέρασαν τις σκέψεις για οικολογικές στάσεις μεταξύ των ψηφοφόρων. Σε συνθήκες οξείας πολιτικής πόλωσης η πίεση για τα μικρότερα κόμματα ήταν δεδομένη, πόσο περισσότερο για τους Οικολόγους Πράσινους, ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, που αντλεί δυναμική από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, περισσότερο βέβαια από την κεντροαριστερά.

Ο συντονιστής της ομάδας των Οικολόγων Πράσινων για τη Μαγνησία κ. Τάκης Κολώνιας είπε πως το κόμμα πανελλαδικά και τοπικά πιέστηκε από το δικομματισμό, ιδίως από το ΣΥΡΙΖΑ και έτσι έχασε τα 2/3 των ψηφοφόρων του.

Δεν Πληρώνω

Το 50% της εκλογικής του δύναμης σε σχέση με την 6η Μαΐου έχασε το Δεν Πληρώνω στην προχθεσινή εκλογική αναμέτρηση. Το Δεν Πληρώνω έλαβε στη Μαγνησία στις 6 Μαΐου 1.038 ψήφους και ποσοστό 0,88%, ενώ προχθές έλαβε 477 ψήφους και ποσοστό 0,41%.

Ο υποψήφιος βουλευτής κ. Βασίλης Παπαευσταθίου εξήγησε την εξέλιξη αυτή τονίζοντας πως λόγω του φόβου που καλλιεργήθηκε ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων μας στράφηκε προς τη Ν.Δ. Πάντως εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, καθώς πάνω απ’ όλα δεν θέλουμε να πληρώσουμε την κρίση τους.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στο χώρο της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς μπορεί να χάθηκε μια μάχη, όχι όμως και ο πόλεμος. Ο διπολισμός επηρέασε ιδιαίτερα το κόμμα, με αποτέλεσμα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να απολέσει στη Μαγνησία μέχρι και 850 ψήφους λαμβάνοντας τελικά το 0,26% των ψήφων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Μολόχας «περιμέναμε ότι ο διπολισμός θα εγκλώβιζε ένα κομμάτι του κόσμου που στηρίζει τα τελευταία χρόνια την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αλλά ο αγώνας θα συνεχιστεί, καθώς αναμένονται νέες εξελίξεις που θα πλήξουν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Από την πλευρά μας θα αγωνιστούμε για να μην εφαρμοστεί τίποτα από το μνημόνιο στην Ελλάδα που σχεδιάζεται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Οργανωμένα θα αγωνιστούμε για την αναδιανομή του πλούτου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το