Photo Gallery, Τοπικά

Μαγνησία: Ανησυχία, αλλά όχι πανικός στους καταθέτες

Είναι ανήσυχοι, ρωτάνε, αλλά δεν κάνουν μαζικές αποσύρσεις χρημάτων οι καταθέτες

Διάχυτη ήταν χθες στους καταθέτες των τραπεζών του Βόλου η ανησυχία για την τύχη των καταθέσεών τους, μετά τις φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και της ακυβερνησίας. Το μίγμα φημών, το οποίο ενίσχυσαν και δηλώσεις διαφόρων πολιτικών παραγόντων, προκαλεί έντονο προβληματισμό σε τραπεζικά στελέχη, καθώς αν και δεν παρατηρήθηκε πανικός με αποσύρσεις μεγάλων ποσών καταθέσεων, υπήρξαν περιπτώσεις μικροκαταθετών, που απέσυραν τα χρήματά τους. Την ίδια ώρα οι καταθέσεις στις τράπεζες στη Μαγνησία, μειώθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου του 2010 και Δεκεμβρίου του 2011 κατά 470.000.000 ευρώ περίπου.

Ανήσυχοι και προβληματισμένοι ήταν οι καταθέτες που επισκέφθηκαν χθες τα τραπεζικά καταστήματα του Βόλου και ρωτούσαν για την τύχη των καταθέσεών τους σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Πάντως στις τράπεζες δεν επικράτησε πανικός, όπως στην πρώτη περίοδο της κρίσης, ενώ τα αιτήματα για αποσύρσεις καταθέσεων δεν ήταν πολλά. Οι τραπεζικοί από την πλευρά τους προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους καταθέτες, τους διαβεβαίωναν ότι δεν υφίσταται λόγος να «βγάλουν» τα χρήματά τους και προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος ληστείας είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με ό,τι μπορεί να συμβεί με τις πολιτικές εξελίξεις.

Στις μεγάλες τράπεζες του Βόλου προσήλθαν χθες αρκετοί καταθέτες, κυρίως «μικροί», από τους οποίους ωστόσο ελάχιστοι απέσυραν χρήματα, αφού προηγουμένως μεταπείστηκαν από τους τραπεζικούς.

Παράλληλα οι τραπεζικοί επισημαίνουν πως το τραπεζικό σύστημα είναι διασφαλισμένο έναντι οποιασδήποτε αβεβαιότητας, καθώς μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια πολλών δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Άλλωστε εντός των επομένων ημερών αναμένονται τα πρώτα 18 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης, που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τραπεζικό στέλεχος διαβεβαίωνε χθες ότι για όσο χρονικό διάστημα η χώρα θα καλύπτεται από τους μηχανισμούς στήριξης, δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψουν θέματα ρευστότητας στις τράπεζες.

«Υπάρχει ανησυχία στον κόσμο, κυρίως από άγνοια. Έρχονται να πάρουν τα λεφτά και τους εξηγούμε πώς έχουν τα πράγματα. Φοβούνται την έξοδο από το ευρώ. Κυρίως είναι «μικροί» καταθέτες από 5.000 μέχρι 20.000 ευρώ», αναφέρει διευθυντής μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας του Βόλου, από την οποία χθες το πρωί οι εκροές καταθέσεων έφθασαν τις 60.000-70.000 ευρώ.

«Από τις αρχές της εβδομάδας και με την ακυβερνησία υπάρχει ανησυχία στους αποταμιευτές, αλλά δεν έφυγαν μεγάλα ποσά. Κυρίως μικροποσά αποσύρθηκαν», προσθέτει το ίδιο τραπεζικό στέλεχος.

Ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από το μηχανισμό στήριξης (ELA) περίπου 55 δισ. ευρώ, για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους εν μέσω πολιτικής αστάθειας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, περίπου 700 εκατ. ευρώ είχαν διαρρεύσει από την Κυριακή των εκλογών της 6ης Μαΐου μέχρι τη Δευτέρα από τις καταθέσεις, που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Δεν υπάρχει πανικός, έρχονται μικροκαταθέτες, κάποιοι παίρνουν μικροποσά από 2.000 μέχρι 10.000 ευρώ, ρωτάνε, φοβούνται, κάποιοι παίρνουν όσα έχουν ανάγκη. Παίρνουν τόσα χρήματα, όσα έχουν ανάγκη, για να περάσουν», επισημαίνει άλλο τραπεζικό στέλεχος του Βόλου.

Άλλοι καταθέτες τηλεφωνούν και ρωτάνε τι μέλλει γενέσθαι, αν η χώρα βγει από το ευρώ. Όπως σημειώνει τραπεζικό στέλεχος, «το ένα τρίτο των χρημάτων που έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες, είναι κρυμμένο σε διάφορα σημεία των σπιτιών των καταθετών, άλλο ένα τρίτο βγήκε στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο έχει χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών».

Παράλληλα παρά την κρίση και την αβεβαιότητα, δεν υπάρχει ζήτηση χρυσών λιρών, σύμφωνα με στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος στο Βόλο. Όπως μάλιστα τονίζει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος, «βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Και να τα κρατήσεις στο σεντούκι τα λεφτά, τι θα κερδίσεις»; Οι ηλικιωμένοι που κάνουν αποσύρσεις καταθέσεων, πρέπει να προσέχουν, γιατί σπείρες κλεφτών παρακολουθούν αυτές τις ημέρες την κίνηση στα τραπεζικά καταστήματα.

Το κόστος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υπολογίζεται στο 1,5 τρισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται πολύ μεγάλο, για να το επωμιστούν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης κι αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να καθησυχάζει τους αποταμιευτές.

Μείωση καταθέσεων

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το Νομό Μαγνησίας το Δεκέμβριο του 2011 το συνολικό ύψος των καταθέσεων ανερχόταν σε όλες τις τράπεζες του νομού στα 2.113.000.000 ευρώ, από τα οποία 139.000.000 ευρώ ήταν καταθέσεις όψεως, 811.000.000 ταμιευτηρίου και 1.163.000.000 ευρώ προθεσμίας. Τον Ιούνιο του 2011 το συνολικό ύψος των καταθέσεων ανερχόταν σε 2.285.000.000, το Δεκέμβριο του 2010 ανερχόταν σε 2.556.000.000 ευρώ και τον Ιούνιο του 2010 σε 2.583.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος Μαρτίου το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων έφτανε τα 171,1 δισ. ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το