Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μίσθωση παραλιών για ένα χρόνο

 

Έντονη αντίδραση στις Β. Σποράδες με αφορμή Κοινή Υπουργική Απόφαση
Έντονη αντίδραση στις Β. Σποράδες με αφορμή Κοινή Υπουργική Απόφαση

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις Δημοτικές Αρχές Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου με αφορμή Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), σύμφωνα με την οποία η παραχώρηση στους Δήμους του δικαιώματος χρήσης αιγιαλών και παραλιών θα ισχύσει μέχρι τις 31/12/2013 και όχι για δυο έτη, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι δήμαρχοι των τριών νησιών εκτιμούν ότι δύσκολα θα βρεθούν επενδυτές για τη μίσθωση όλων των παραλιών, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατακόρυφα τα έσοδά τους τη φετινή τουριστική περίοδο. Να αναφερθεί ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) έχει ζητήσει την ανάκληση της προαναφερόμενης ΚΥΑ που αφορά στην απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού στους Δήμους για τo 2013, την παράταση ισχύος της προηγούμενης αντίστοιχης απόφασης μέχρι 31 Δεκεμβρίου και την άμεση έναρξη διαβούλευσης με συμμετοχή της ΚΕΔΕ για την έκδοση νέας ΚΥΑ.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση παραχωρείται στους Δήμους το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, με αντάλλαγμα να δίνεται στο κράτος (υπουργείο Οικονομικών) το 20% των ακαθάριστων εσόδων από την άσκηση της δραστηριότητάς τους εκεί.

Η παραχώρηση θα ισχύει ώς τις 31/12/2013 και γίνεται αποκλειστικά για δραστηριότητες που αφορούν στους λουομένους ή την αναψυχή του κοινού (εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία καντίνας κ.λπ.). Εξαιρούνται από την παραχώρηση οι κοινόχρηστοι χώροι, των οποίων η διαχείριση ανήκει σε άλλους φορείς πλην του υπουργείου Οικονομικών (Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμούς Λιμένων, ΕΤΑΔ Α.Ε. κ.ά.).

Οι Δήμοι, σύμφωνα με την ΚΥΑ, πρέπει μέχρι την 30ή Ιουνίου 2013 να έχουν ενημερώσει εγγράφως τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες για τη λήψη απόφασης σχετικά με την άσκηση των δραστηριοτήτων από τους ίδιους ή τις επιχειρήσεις τους, αλλά και για τις μεταβιβάσεις του δικαιώματος, σε τρίτους, ή με απευθείας ανάθεση ή κατόπιν δημοπρασίας.

Η μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης από τους ΟΤΑ Α’ βαθμού προς τρίτους διενεργείται με τη σύναψη έγγραφης σύμβασης μίσθωσης και αφού καταβληθεί εφάπαξ από το μισθωτή τουλάχιστον το 30% του οφειλόμενου στο Δήμο συνολικού μισθώματος.

Στις περιπτώσεις μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης χωρίς δημοπρασία, το μισθωτήριο συμβόλαιο συνυπογράφεται από εκπρόσωπο της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, ενώ ο μισθωτής οφείλει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή που να αντιστοιχεί στο 20% του συμφωνηθέντος μισθώματος.

Στο Δήμο Σκιάθου επικρατεί έντονος προβληματισμός για την προαναφερόμενη εξέλιξη, καθώς θεωρούν πως δύσκολα θα βρεθούν επενδυτές για να μισθώσουν μόνο για μια τουριστική σεζόν όλες τις παραλίες του νησιού, με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικά έσοδα. Να αναφερθεί ότι στη Σκιάθο οι παραλίες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μίσθωση είναι οι Κουκουναριές, η Μπανάνα, η Μεγάλη Άμμος, η Αγία Παρασκευή, ο Τρούλος, ο Βρωμόλιμνος και η Αγία Παρασκευή.

Στη Σκόπελο αύριο Παρασκευή πρόκειται να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου προκειμένου να καθορίσει τις ημερομηνίες για τη δημοπράτηση των παραλιών του νησιού. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Γ. Μιχελής, «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας να παραχωρεί τις παραλίες μόνο για ένα έτος αντί για δυο που ίσχυε, είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δύσκολα θα βρεθούν επενδυτές για να τις μισθώσουν για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μοναδική μας ελπίδα είναι να έρθουν οι ίδιοι που είχαν μισθώσει και τα προηγούμενα χρόνια τις παραλίες για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα έσοδα του Δήμου θα μειωθούν κατακόρυφα φέτος το καλοκαίρι». Στη Σκόπελο οι παραλίες που μισθώνονται μέσω δημοπρασίας είναι η Μηλιά, ο Στάφυλος, το Έλιος, το Μαντράκι, ο Άγιος Κων/νος και το Λιμνονάρι.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Π. Βαφίνης τόνισε πώς «με βάση και τη διευκρινιστική εγκύκλιο που λάβαμε χθες, δεν μπορούμε να ξέρουμε πως ακριβώς θα συμπεριφερθούν οι επιχειρηματίες που κάθε χρόνο συμμετέχουν στις δημοπρασίες για τη μίσθωση των παραλιών του νησιού. Προφανώς η μίσθωση για ένα μόνο έτος, δεν ευνοεί ούτε το Δήμο, αλλά ούτε και τους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να χαθούν έσοδα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο ο Δήμος Αλοννήσου προχωρεί στην εκμίσθωση των παραλιών Μηλιά, Κοκκινόκαστρο, Σπαρτίνες, Λευκός Γιαλός, Άγιος Δημήτριος, Μεγάλος Μουρτιάς, Βύθισμα, Γλυφά, Γιάλια και Ρουσούμ.

Όπως προαναφέρθηκε, η ΚΕΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ που αφορά στην απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού στους Δήμους για τo 2013, την παράταση ισχύος της προηγούμενης αντίστοιχης απόφασης μέχρι 31 Δεκεμβρίου και την άμεση έναρξη διαβούλευσης με συμμετοχή της ΚΕΔΕ για την έκδοση νέας ΚΥΑ.

Επίσης σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών να μην υπάρχει ο χρονικός περιορισμός της 31ης Μαΐου, ο χρόνος παραχώρησης να οριστεί τουλάχιστον στη διετία και να πιστοποιούνται τα έσοδα με βάση αντικειμενικά στοιχεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το