Photo Gallery, Τοπικά

Μία υπογραφή ταλαιπωρεί δεκάδες ασθενείς

Παραμένει χαλασμένος ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Βόλου

Η ταλαιπωρία και τα έξοδα ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ή έχουν εισαγωγή νοσηλείας και χρειάζεται να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία συνεχίζονται. Ο ένας και μοναδικός αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Βόλου παραμένει χαλασμένος. Και όλα δείχνουν πως θα μείνει εδώ και αρκετό καιρό ακόμη. Η αντιμετώπιση του προβλήματος, με την επισκευή του αξονικού, είναι άκρως γραφειοκρατική… Μία υπογραφή και μόνο απαιτείται για την αντικατάσταση της χαλασμένης λυχνίας που κρατά εκτός λειτουργίας τον αξονικό, αναφέρουν χαρακτηριστικά εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, που δέχονται πλέον τη συνέπεια αυτής της κατάστασης. Οι τηλεφωνικές γραμμές στο κέντρο του «166» κτυπούν ασταμάτητα με αίτημα τη μεταφορά ασθενών από το Νοσοκομείο με ασθενοφόρο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για υποβολή αξονικής τομογραφίας. Περίπου 15 – 20 άνθρωποι χρειάζεται να μετακινηθούν καθημερινά κατά μέσο όρο από το Νοσοκομείο προς τα διαγνωστικά κέντρα για αξονική τομογραφία. Μόνο που τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρουν ασθενείς, οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι και εν γένει η κατάστασή τους θεωρείται κρίσιμη.

Όπως σημείωνε εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ χθες, η διαδικαστική εργασία λόγω του χαλασμένου τομογράφου έχει τριπλασιαστεί.

Δεκάδες ασθενείς, εδώ και ένα σχεδόν μήνα, βρίσκονται σε μεγάλη ταλαιπωρία, ενώ επικρατούν εικόνες αλαλούμ στην εξυπηρέτηση των ασθενών που χρήζουν αξονικής τομογραφίας. Κάποιοι μεταφέρονται από συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα σε εξωτερικά διαγνωστικά κέντρα και άλλα περιμένουν την… επισκευή του αξονικού. Οι περισσότεροι πάντως επιλέγουν πλέον την… αυτοεξυπηρέτηση.

Πολλά από τα περιστατικά – επειδή δεν είναι δυνατόν να περιμένουν το πότε θα επισκευαστεί ο αξονικός του Νοσοκομείου – εξυπηρετούνται από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, που ωστόσο τα εξυπηρετούν αφού έχουν να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους ασθενείς με προκαθορισμένα ραντεβού.

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι τα ιδιωτικά ιατρεία διαθέτουν ένα δίωρο για ασθενείς προερχόμενους από το Νοσοκομείο. Μετά την εξέταση οι ασθενείς μεταφέρονται από τους συνοδούς τους με ιδιωτικά μέσα πίσω στο Νοσοκομείο. Ένα ωστόσο πρόβλημα που παρατηρείται είναι ότι οι αξονικές τομογραφίες σε ψηφιακή μορφή – όταν δεν υπάρχει εκτύπωση – δεν μπορούν να «διαβαστούν» στο Νοσοκομείο.

Η κατάσταση αυτή είχε επισημανθεί και στο πρόσφατο παρελθόν με ανάλογο δημοσίευμα. Έως τώρα δεν έγινε κάτι ουσιαστικό προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της κατάστασης. Αντίθετα το πρόβλημα παραμένει.

Η ταλαιπωρία ασθενών, των συνοδών τους, αλλά και των εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στο ΕΚΑΒ είναι μεγάλη και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει, αφού έχουν «παγώσει» οι διαδικασίες επισκευής του αξονικού τομογράφου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επισκευή του απαιτείται η έγκριση 69.000 ευρώ. Το θέμα είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, που όμως ματαιώθηκε επειδή μέλη του ΔΣ δεν δέχονταν να παρίσταται ο πρόσφατα αποπεμφθείς διοικητής κ. Ζαχαρόπουλος. Σημειώνεται επίσης ότι οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα την αξονική και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε διαδικασία είσπραξης από τον ΕΟΠΥΥ.

Τις συνέπειες της βλάβης του αξονικού τομογράφου όμως «πληρώνει» και το ΕΚΑΒ και τούτο προκαλεί εν γένει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του Κέντρου Άμεσης Επέμβασης. «Εδώ και μέρες τα τηλέφωνα στο «166» «σπάνε», αφού πολλοί ζητούν ασθενοφόρο για να μεταφερθούν στο διαγνωστικό κέντρο προκειμένου να υποβληθούν σε αξονική. Στο ΕΚΑΒ όμως δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, με εξαίρεση μόνο τα πολύ σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και μετά από συνεννόηση με το Νοσοκομείο» επισημαίνει εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ που βρίσκεται στο τηλεφωνικό κέντρο και «βομβαρδίζεται» από τα τηλεφωνήματα.

Την ίδια στιγμή καθηλωμένα εξακολουθούν να παραμένουν, λόγω έλλειψης οδηγών, τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας Βελεστίνου, Αργαλαστής και Ζαγοράς και πολλά περιστατικά εξυπηρετούνται από το ΕΚΑΒ Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το