Τοπικά

Μία μόνο νοσηλεύτρια για 25 ασθενείς στη Β’ Παθολογική του Νοσοκομείου

Άθλιες συνθήκες νοσηλείας προκαλεί η περιστολή δαπανών και για προσλήψεις

Με μία νοσηλεύτρια λειτούργησε προχθές το απόγευμα η Β’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου την ώρα που νοσηλεύονταν 25 περίπου ασθενείς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις από τους συνοδούς τους για τη μη άμεση εξυπηρέτηση.

Το μόνιμο πρόβλημα των τελευταίων χρόνων, αυτό της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, αναδείχθηκε προχθές, αργία λόγω των Θεοφανείων, στη Β’ Παθολογική Κλινική η οποία στεγάζεται στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου Βόλου με τα γνωστά προβλήματα των παλαιών υποδομών.

Σύμφωνα με πληροφορίες προχθές στην Κλινική νοσηλεύονταν περίπου 25 ασθενείς από τους 35 που μπορεί να εξυπηρετήσει στο μέγιστο.

Όμως τους 25 ασθενείς έπρεπε να φροντίσει μόνο μία νοσηλεύτρια η οποία εργαζόταν σε αυτή τη βάρδια. Πράγμα βέβαια που ήταν αδύνατο.

Αλλά και οι συνοδοί των ασθενών δίκαια διαμαρτύρονταν για την έλλειψη νοσηλευτών.

Σύμφωνα με τους γιατρούς της κλινικής, το καλύτερο θα ήταν να εργάζονται σε κάθε βάρδια τουλάχιστον τέσσερις νοσηλεύτριες. Αλλά ο συνήθης αριθμός που εργάζονται, είναι δύο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, λόγω άδειας ή έκτακτης ανάγκης, που εργάζεται μόνο μία νοσηλεύτρια. Δυστυχώς παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες Κλινικές.

Σημειώνεται πως στη Β’ Παθολογική Κλινική υπάρχει και έλλειψη γιατρών, αφού μόνο μία οργανική θέση είναι καλυμμένη και οι υπόλοιπες καλύπτονται από αποσπάσεις από τα Κέντρα Υγείας.

Η ειρωνεία είναι πως διεθνώς η αποδεκτή αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς είναι 1 προς 3,4.

Λόγω της έλλειψης νοσηλευτών οι οικογένειες για να περιθάλψουν το συγγενικό τους πρόσωπο, αναγκάζονται και προσλαμβάνουν αποκλειστικές νοσοκόμες, όπου όμως το κόστος δεν είναι και μικρό, καθώς η τιμή ημερησίως αγγίζει και τα 50-80 ευρώ. Ένα μέρος του κόστους καλύπτεται από τα Ταμεία.

Μελέτη που διεξάχθηκε στο «Λαϊκό» νοσοκομείο έδειξε ότι με το ετήσιο κόστος των αποκλειστικών ,θα μπορούσαν να προσληφθούν 180 μόνιμες νοσηλεύτριες.

Σύμφωνα με την ΕΝΕ, με τα χρήματα που δαπανώνται για τις αποκλειστικές, θα μπορούσαν να είχαν προσληφθεί και οι 6.000 άνεργοι νοσηλευτές/τριες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου με θέμα τον κίνδυνο να πληρώνονται από το νοσοκομείο ενός μέρους των εφημεριών που θα πραγματοποιούν από τη νέα χρονιά.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το