Κατηγορίες: Πολιτική

Μήνυμα φιλίας και στήριξης της Ελλάδας

Μήνυμα φιλίας και στήριξης της Ελλάδας μετέφερε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την χθεσινή (προχθεσινή) επίσκεψή του στην Αθήνα στη διάρκεια της οποίας ενθάρρυνε τους συμπατριώτες του να επενδύσουν στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη για στροφή στην ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” όπου τον υποδέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό.

“Από την ημέρα που εξελέγη προσπάθησα να πείσω όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, ότι βεβαίως ο ελληνικός λαός μπορούσε και έπρεπε να αποφασίσει αλλά ότι χρειαζόμασταν μια σταθερότητα στην Ευρωζώνη και μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία μπορεί να αντιδράσει έναντι των αγορών. Η Ελλάδα έπρεπε λοιπόν να προσπαθήσει και έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες, μου υπενθύμισε ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα περνάει την έκτη χρονιά ύφεσης και ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%, το 60% για τους νέους και καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει περάσει από τέτοιες δοκιμασίες. Πρέπει λοιπόν να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, φυσικά και έπρεπε να γίνουν θυσίες, έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις, την ίδια ώρα όμως πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα κάθε δυνατότητα και κάθε ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους της. Τους τελευταίους μήνες κάναμε ο,τι μπορούσαμε για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και αυτό έγινε, είναι κεκτημένο σήμερα”, τόνισε ο κ. Ολάντ στις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην συνεργασία που προωθείται μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς της υγείας, του τουρισμού και άλλων κάνοντας σαφές ότι η τεχνογνωσία της χώρας του βρίσκεται στην διάθεση των ελληνικών αρχών.

Σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας ο κ. Ολάντ την χαρακτήρισε “ευκαιρία”. “Είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη να έχει αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία τα επόμενα χρόνια θα εξορυχθούν και στη συνέχεια θα γίνει η εκμετάλλευσή τους. Βεβαίως, αυτό έχει να κάνει και με τον σεβασμό της θάλασσας και του διεθνούς δικαίου και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι όλοι αυτοί οι κανόνες θα γίνουν σεβαστοί. Τώρα, αν βεβαίως η Γαλλία μπορεί να συμβάλλει ούτως ώστε να γίνει μια από κοινού διερεύνηση αυτών των πλουτοπαραγωγικών πόρων στην Ελλάδα, θα το κάνει”, τόνισε σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Σαμαράς από την μεριά του αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή της συμβολής της Γαλλίας στους ελληνικούς αγώνες, κάνοντας λόγο για “δεσμούς αιώνων” που συνδέουν τις δυο χώρες, επισήμανε ότι η γαλλική στήριξη συνεχίζεται και στις μέρες μας.

“Σήμερα ενημέρωσα τον φίλο Γάλλο πρόεδρο για την μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην καταπολέμηση του ελλείμματος και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Αλλά του υπογράμμισα παράλληλα και το βαρύ τίμημα που πληρώνει με θυσίες ο ελληνικός λαός. Σε ύφεση και σε ανεργία που δεν έχουν σε αυτό τον τόπο ιστορικό προηγούμενο. Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα όπως άλλωστε και στην Ισπανία κοντεύει να ακουμπήσει το εφιαλτικό 60%. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τον σεβασμό του για τις θυσίες του ελληνικού λαού, υπογράμμισε την ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγει από την κρίση αλλά και μέτρων καταπολέμησης της ανεργίας που θα καταστήσουν λιγότερο οδυνηρή την προσαρμογή και θα θωρακίσουν την κοινωνική μας συνοχή. Ενόψει μάλιστα και της ελληνικής προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2014 σε μια εποχή κατ’ εξοχήν κρίσιμη για την Ευρώπη μια που θα υπάρχουν τότε και οι ευρωεκλογές από τώρα κοιτάζουμε για τις δυνατότητες νέων πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για το θέμα της ΑΟΖ ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας που βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης. “Το δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ η Ελλάδα από το δίκαιο της θάλασσας το έχει, όποτε θέλει να το κάνει, θα το κάνουμε με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται. Θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα φιλικά και ειρηνικά. Γιατί; Γιατί άλλωστε είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα μπορέσει με αυτές τις πηγές της να εφοδιάσει, να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη και θα έλεγα ότι αυτό αναβαθμίζει και τον δικό μας τον ρόλο. Ήδη έγινε η συμφωνία που είχατε ακούσει με το ΤΑΡ. Πιστεύω ότι μαζί με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή υδρογονανθράκων, στον εφοδιασμό της Ευρώπης από ευρωπαϊκές πηγές, να αποκτήσει η Ευρώπη τους δικούς της υδρογονάνθρακες, να εξαρτάται επομένως λιγότερο από εισαγωγές άλλων, αυτό το υπογραμμίζουμε με κάθε τρόπο στους εταίρους μας και ιδιαίτερα στην Γαλλία που είναι μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή και μεσογειακή άλλωστε δύναμη”, υπογράμμισε.

Ο κ. Ολάντ πάντως στάθηκε και στην σημασία της θεμελίωσης κλίματος εμπιστοσύνης από τις γαλλικές επιχειρήσεις προς την Ελλάδα. “Ο καλύτερος τρόπος για να στηριχθεί η Ελλάδα είναι η εμπιστοσύνη και να πειστούν οι επιχειρήσεις όπως θα το κάνω εγώ σήμερα το απόγευμα ότι θα πρέπει πλήρως να συμμετέχουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας μέσω και των προγραμμάτων αποκρατικοποιήσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει”, είπε.

Μάλιστα, αφού πρώτα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προεδρικό μέγαρο και αργότερα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά συνάντησε εκπροσώπους της ελληνικής και γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Στην εκεί ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε εμφατικά ότι είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας η επένδυση στην Ελλάδα και ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Αναγνώρισε ότι πολλές γαλλικές επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και απασχολούν χιλιάδες άτομα ενώ δεν κατηγόρησε αυτές που όπως είπε έφυγαν. Εξέπεμψε μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και επισήμανε ότι “το ζητούμενο τώρα είναι η ανάπτυξη”.

Εξάλλου σε αναγνώριση ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και ότι η επιστροφή στην δραχμή που απεφεύχθη θα ήταν καταστροφική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Κάρολο Παπούλια ενώπιον των τηλεοπτικών δικτύων κατά την μεταξύ τους συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο.

“Έχω έρθει σαν φίλος της Ελλάδας και επουδενί λόγο δεν ζητώ επιπλέον προσπάθειες από τον ελληνικό λαό που έχει κάνει αρκετές. Και παρακολουθώ εδώ και χρόνια ακόμα και πριν αναλάβω την σημερινή μου θέση τι γίνεται στην Ελλάδα. Βλέπω ότι έχετε φθάσει πραγματικά στα όρια, όλες αυτές όμως οι προσπάθειες δεν έχουν γίνει άδικα. Και όλες οι θυσίες αυτές έδειξαν ότι η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της κάτι που επέτρεψε στην Ευρώπη και στην Γαλλία να δείξει την αλληλεγγύη της.»

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανησυχία για τη λειψυδρία: Υποχώρησε στο 50% η στάθμη των ποταμών που υπάρχουν στον πλανήτη

Παγκόσμιο πρόβλημα αποτελεί η λειψυδρία και όχι ελληνικό, με τα στοιχεία να καταγράφουν τεράστιες απώλειες…

20 Οκτωβρίου 2024

Θρίλερ με τη διαρροή των αμερικανικών εγγράφων για την ισραηλινή επίθεση – Προβληματισμός στις μυστικές υπηρεσίες

Διαστάσεις θρίλερ φαίνεται να λαμβάνει η διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων των ΗΠΑ για την απάντηση…

20 Οκτωβρίου 2024

72χρονος που είχε κατηγορηθεί για ασέλγεια στα εγγόνια του αθωώθηκε μετά από 9 μήνες φυλακή

Μετά από εννέα μήνες στη φυλακή αθωώθηκε 72χρονος, που είχε κατηγορηθεί ότι ασελγούσε στα εγγόνια…

20 Οκτωβρίου 2024

23χρονος συμμετείχε στον βιασμό της 13χρονης στη Μυτιλήνη και τον κατέγραψε σε βίντεο που ανέβασε στο Ίντερνετ!

Την ώρα που οι Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λέσβου βάζουν στο «μικροσκόπιο» τα κινητά τηλέφωνα…

20 Οκτωβρίου 2024

Κάρολος: Έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την άφιξη στην Αυστραλία

Ο βασιλιάς Κάρολος παρέστη σε μία λειτουργία και εξέφρασε τη «μεγάλη χαρά» του που επέστρεψε στην Αυστραλία, σήμερα, κατά…

20 Οκτωβρίου 2024

19χρονη παρίστανε τη γιατρό σε νοσοκομείο του Λονδίνου

Μια 19χρονη με καταγωγή από τη Βουλγαρία κατάφερε να εκπληρώσει το όνειρο της και να…

20 Οκτωβρίου 2024