Πολιτική

Μήνυμα τήρησης των δεσμεύσεων

Συνάντηση σε καλό κλίμα Στουρνάρα – Σόιμπλε και μήνυμα…

Ολοκληρώθηκε σήμερα (χθες) λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι η συνάντηση που είχε στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση έγινε παρουσίαση των βασικών πτυχών της ελληνικής οικονομίας και των δυνατών λύσεων που πιθανώς υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι.

«Πήγε καλά», ανέφεραν πηγές του υπουργείου μετά τη συνάντηση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «έγινε μακρά τεχνική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης» και παραλλήλως «εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις» για διάφορά θέματα που αφορούν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι κ.κ. Στουρνάρας και Σόιμπλε θα τα ξαναπούν στο Eurogroup της Λευκωσίας στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ συμφώνησαν για νέα διμερή συνάντηση αφού ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το πακέτο μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ περίπου, καθώς και οι δράσεις της κυβέρνησης στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Το κρίσιμο θέμα της επιμήκυνσης εφαρμογής του Μνημονίου κατά 2 έτη (έως το 2016) φαίνεται πως δεν τέθηκε στο ραντεβού των δύο υπουργών, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει προηγουμένως να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την παράταση εφαρμογής του προγράμματος.

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας είχε τετ α τετ για 45 λεπτά με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε.

Σε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση τονίζεται ότι «το σημαντικότερο είναι να τηρήσει η Ελλάδα πλήρως τις δεσμεύσεις της».

«Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε το επισήμανε για ακόμα μία φορά στο συνάδελφό του», προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ το υπουργείο επανέλαβε επίσης ότι η έκθεση προόδου της τρόικας αναμένεται τον Οκτώβριο και ότι απ’ αυτήν θα εξαρτηθεί η απόφαση για το εάν θα λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση του πακέτου στήριξης.

Επιμήκυνση

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προλειάνει το έδαφος προκειμένου να καταστεί μεσοπρόθεσμα δυνατή η διατύπωση του αιτήματος της παραχώρησης περισσότερου χρόνου.

Ειδικότερα, αναμένουν ότι ο κ. Στουρνάρας θα προσπαθήσει να θεμελιώσει με αριθμούς το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, επικαλούμενος την βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από τον κ. Σόιμπλε τη γερμανική υποστήριξη σε αναπτυξιακά μέτρα αλλά και τη βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος που επηρεάζεται έντονα από τη διαρκή φιλολογία περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, με αποτέλεσμα να αποστασιοποιούνται οι πιθανοί επενδυτές και να καρκινοβατεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Κύκλοι του Βερολίνου, σύμφωνα με την DW, αξιολογούν την συνάντηση Στουρνάρα-Σόιμπλε ως ένδειξη γερμανικής στροφής στην αντιμετώπιση της Αθήνας.

«Βαθμιαία, αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και ανοίγουν δίαυλοι ειλικρινούς συνεργασίας, ωστόσο είμαστε ακόμη στην αρχή», επισημαίνουν.

Επικρίσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ

«Κάθε συνάντηση εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης με αξιωματούχους από την Ευρώπη αποκαλύπτει την πολιτική της γύμνια και την έλλειψη οποιασδήποτε θετικής πρότασης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και συνολικά για την ευρωζώνη» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Στουρνάρα-Σόιμπλε.

Τονίζει ότι η εμμονή της κυβέρνησης στην πολιτική της λιτότητας αποδομεί την Ευρώπη και εξαθλιώνει τους εργαζομένους της.

«Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το νέο πακέτο δεκάδων δισ. που θα φέρει προς ψήφιση η ελληνική κυβέρνηση, που αυξάνει περαιτέρω την ύφεση και την ανεργία, ενώ καταστρέφει κάθε δυνατότητα για ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της οικονομίας» προσθέτει.

Το ΚΚΕ, με τη σειρά του, τονίζει: «Το μήνυμα της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: Για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, εσείς, τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα ζήσετε μια ζωή κόλαση, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα. Η μία εκφράζει τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου, η άλλη του ελληνικού, γι’ αυτό συναντιούνται σε κοινή αντιλαϊκή στρατηγική και είναι σύμμαχοι στην ΕΕ».

ΚΕΠΕ: Ανέφικτος ο στόχος μείωσης του ελλείμματος χωρίς επιμήκυνση

Ανέφικτο χωρίς επιμήκυνση χαρακτηρίζουν σε ανάλυσή τους δύο μελετητές του Κέντρου Προγραμματισμού και Επιστημών το στόχο μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Οι κ. Κορλίρας και Μονογιός επεξεργάστηκαν οκτώ σενάρια για την πορεία του χρέους έως το 2020 από τα οποία μόνον σε ένα επιτυγχάνεται ο στόχος μείωσης του χρέους υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επιμήκυνση του προγράμματος.

Πέραν της επιμήκυνσης, οι δύο μελετητές προτείνουν ακόμα την ύπαρξη χαμηλότερου επιτοκίου για το ανεξόφλητο χρέος καθώς και την αύξηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το