Photo Gallery, Πολιτική

Μήνυμα από το Βερολίνο…

Δεν αποκλείει διάσπαση της Ευρωζώνης το 2012 σύμβουλος της Μέρκελ

Το ευρώ οδεύει σε κατάρρευση υποστηρίζει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 29.-

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης μέσα στο 2012 οικονομική σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, καθώς, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Bild, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα παραμένουν ανεπαρκείς.

 

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν το ευρώ θα διασπασθεί το 2012 το μέλος του συμβουλίου των οικονομικών συμβούλων της Α. Μέρκελ, Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο, λέει:

 

«Αυτό θα ήταν κακό για όλους όσοι εμπλέκονται – αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί πλήρως. Η πολιτική προσπαθεί για δύο περίπου χρόνια να περιορίσει την κρίση και να “χτίσει” τείχη προστασίας. Πάντως, αυτά τα τείχη δεν επαρκούν».

 

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η δήλωση είναι ένα ακόμα γερμανικό μήνυμα προς τις χώρες της ευρωπεριφέρειας ότι η παραμονή στο ευρώ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

 

Η σύμβουλος της Μέρκελ λέει ότι η κρίση οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες και ιδιώτες ανέλαβαν τα προηγούμενα χρόνια πολλά χρέη, ενώ η τραπεζική κρίση έχει οδηγήσει επίσης τα εθνικά χρέη στα ύψη. Τώρα, ο φόβος είναι μεγάλος ότι δεν θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν.

 

Στη συνέχεια της συνέντευξης, η Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο εξηγώντας τι πήγε λάθος, σημειώνει:

 

«Η πολιτική, η κρίση αρχικά υποτιμήθηκε και έγιναν πολύ λίγα. Τώρα, μερικές φορές μπορεί να μην δρουν όσο γρήγορα θέλουν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, επειδή οι αγορές είναι νευρικές και δεν έχουν υπομονή».

 

Η σύμβουλος της Μέρκελ προτείνει μακροπρόθεσμα την υπαγωγή σε πτωχευτικό κανονισμό των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες σημειώνει πως θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα περιορίσουν τα χρέη τους και θα εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους.

 

«Με μια συμφωνία εξόφλησης χρεών θα μπορούσε το ποσοστό του χρέους να μειωθεί εντός 20 ετών σε επίπεδα κάτω του 60% του ΑΕΠ», λέει.

Εξάλλου ως χρονιά της «αιτιολογημένης απαισιοδοξίας» χαρακτηρίζει το 2012 ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε άρθρο του για λογαριασμό του ιστότοπου Project Syndicate το οποίο αναδημοσιεύθηκε στον ευρωπαϊκό Τύπο.

 

Πηγή της απαισιοδοξίας του Νομπελίστα καθηγητή στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Κολούμπια είναι οι ενδείξεις ότι «η Ευρωζώνη έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο» και «το μόνο που σώζει προς το παρόν το ευρώ είναι η πολιτική αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ».

 

«Ωστόσο η πολιτική απάντηση (στην κρίση) είναι αρκετά αναιμική και καθυστερημένη για να μην πω κάτι περισσότερο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στίγκλιτς.

 

Γνωστός για την κριτική του στα προγράμματα λιτότητας, ο Αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο για το 2012 «θα είναι η αναπαραγωγή του ίδιου σχεδίου: λιτότητα, αποδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας, περισσότερη ανεργία και διαιώνιση των δημοσιονομικών προβλημάτων».

 

Ο ίδιος επισημαίνει το παράδοξο της πολιτικής που ακολουθείται από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι διακηρύσσουν τη δέσμευσή τους για στήριξη του κοινού νομίσματος, αλλά ταυτόχρονα το υποσκάπτουν εν γνώσει τους, καθώς ομολογούν ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα οδηγούν σε ύφεση.

 

«Η μέρα της Κρίσης, τότε που το ευρώ θα καταρρεύσει ή η Ευρώπη θα λάβει τα ριζοσπαστικά μέτρα που απαιτούνται για να λειτουργήσει το κοινό νόμισμα, θα έρθει πιθανότατα το 2012. Όμως όπως όλα δείχνουν οι ηγέτες θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μεταθέσουν αυτή τη μέρα. Η Ευρώπη όπως και ο υπόλοιπος κόσμος θα υποφέρει», λέει.

 

Ο κ. Στίγκλιτς επιμένει από καιρό ότι η «αναγκαία και ικανή λύση» για να λειτουργήσει η νομισματική ζώνη του ευρώ είναι η χρηματοδότηση των εθνικών χρεών από την ΕΚΤ (κατά το πρότυπο της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Fed), λύση που συναντά όμως σθεναρή αντίδραση από το Βερολίνο.

 

Δηλώσεις και αναλύσεις

πιέζουν το ευρωπαϊκό νόμισμα

 

Στο επίκεντρο του  ενδιαφέροντος και στο στόχαστρο  αναλυτών, διαχειριστών και traders βρίσκεται εκ νέου το ευρωπαϊκό νόμισμα που πιέστηκε μέχρι και τα 1,2845, σε χαμηλά διετίας και πλέον έναντι του δολαρίου, αλλά και στα χαμηλά δεκαετίας έναντι του ιαπωνικού γιεν, στα 100,39.

 

Η «επίσημη» αιτιολόγηση  της νέας αυτής διολίσθησης του  ευρώ έχει να κάνει με την αποτυχημένη  –συγκριτικά με τις προσδοκίες των περισσοτέρων – δημοπρασία των ιταλικών δεκαετών ομολόγων, που ήταν μεν βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, αλλά παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής από το 7%. Συγκεκριμένα, η Ιταλία πούλησε ομόλογα ωρίμανσης 2014 με απόδοση 5,62% (από 7,89% στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου) και ομόλογα λήξης 2022 με απόδοση 6,98% (από 7,56% στην προηγούμενη δημοπρασία).

 

Με αυτή την …  αφορμή και οι ευρωπαϊκές αγορές δέχτηκαν κάποιες πιέσεις καίτοι η συμμετοχή των επενδυτών ήταν και είναι ελάχιστη.

 

Το ευρώ πάντως είναι αυτό που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων, ενώ

το ειδησεογραφικό δίκτυο MarketWatch φιλοξενεί δηλώσεις και αναλύσεις διαχειριστών και traders της αγοράς συναλλάγματος που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «το ευρωπαϊκό πρόβλημα θα συνεχίσει να προκαλεί αναταραχές στην αγορά και το 2012», για να συστήσουν πονταρίσματα (Bullish) στο δολάριο για το οποίο το 2012 θα είναι χρονιά – σταθμός!

 

Στα επιχειρήματά τους τονίζουν πως μπορεί η παγκόσμια  χρηματοπιστωτική κρίση να απειλεί  ακόμα και με επιστροφή σε ύφεση  την αμερικανική οικονομία, αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα – με την  Ευρώπη να ταλανίζεται από τα σημαντικά της προβλήματα και να έχει τεθεί σε αμφισβήτηση ακόμα και η συνοχή της και με την Κίνα να καταγράφει υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξής της – οι ΗΠΑ είναι αυτές που φαντάζουν ως η μόνη «ατμομηχανή» που μπορεί και πάλι να σύρει την παγκόσμια οικονομία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το