Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μέχρι 9,80 ευρώ τα κατσίκια και τα αρνιά για τον οβελία

 

Ελληνοποιήσεις αυγών ενόψει Πάσχα διερευνά το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας
Ελληνοποιήσεις αυγών ενόψει Πάσχα διερευνά το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα. Τώρα μάθαμε και για ελληνοποιήσεις αυγών… Στο μεταξύ οι τιμές των αμνοεριφίων για τον παραδοσιακό οβελία κυμαίνονται φέτος σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα. Η ζήτηση πάντως είναι μειωμένη 25%-30% και οι κρεοπώλες του Βόλου αναμένεται να κάνουν ανάλογα μικρότερες παραγγελίες.

Σύμφωνα με στοιχεία από έμπορο κρεάτων του Βόλου, οι λιανικές τιμές στα ντόπια αρνιά θα κυμανθούν από 5,99 μέχρι  9,5 ευρώ το κιλό και στα κατσίκια από 8 μέχρι 9,80.

Περιπτώσεις ελληνοποίησης εισαγόμενων αυγών διερευνά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και στη Θεσσαλία, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα έρθουν, αν δεν έχουν ήδη έρθει, μεγάλες ποσότητες τόσο από γειτονικές χώρες (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία) οδικώς, όσο και από χώρες της Ασίας αεροπορικώς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα εισαγόμενα αυγά πωλούνται μέχρι και ένα ευρώ φθηνότερα στην καρτέλα των 30 τεμαχίων, ενώ κάποιες ποσότητες από αυτά θα προσφέρονται ως δώρο με την αγορά άλλων προϊόντων…

«Οι ελληνοποιήσεις αυγών γίνονται εδώ και χρόνια» τονίζει στη «Θ» πτηνοτρόφος της Μαγνησίας, που προσθέτει πως «τελευταία έχει κορυφωθεί το πρόβλημα, εις βάρος της ντόπιας παραγωγής».

Τα ελληνικά αυγά πάντως ενόψει Πάσχα και του εθίμου που τα θέλει βαμμένα κόκκινα, πωλούνται τα μικρά προς 5,10 ευρώ η καρτέλα (30 τεμάχια), τα μεσαίου μεγέθους 6 ευρώ και τα μεγάλα 6,60 ευρώ.

Οι παραγωγοί ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει μέτρα για την πάταξη του φαινομένου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και περίπου μία πενταετία η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, που επιβάλλει τη σήμανση των αυγών με συγκεκριμένο χρώμα και σήμα, προκαλεί σύγχυση στο εμπόριο και στον καταναλωτή, καθώς η σήμανση αυτή είναι σχεδόν όμοια και απαράλλακτη και με πολύ ψιλά γράμματα, για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά ανάμεσα σε μια επισημασμένη καρτέλα με ελληνικής παραγωγής αυγά και σε μια άλλη που έχει εισαχθεί από τις γειτονικές χώρες…

Για τον Έλληνα καταναλωτή, ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα αυγά που πωλούνται χύμα, παρά στα συσκευασμένα, στα οποία πολλοί παραγωγοί, προκειμένου να πολεμήσουν το φαινόμενο, έχουν τυπώσει μέχρι και οδηγίες, για το πώς ξεχωρίζουν οι ελληνικοί κωδικοί πάνω στο προϊόν.

Το θέμα είναι, όμως, τι γίνεται, όταν ακόμη και οι… κωδικοί δεν είναι αληθινοί και τα «βαφτίσια» έχουν γίνει με… επιστημονικό τρόπο. Τότε ακόμα και ο ΕΦΕΤ δεν είναι σε θέση να βγάλει άκρη και ίσως μόνο το ΣΔΟΕ με τα παραστατικά και τα τιμολόγια να μπορεί να φρενάρει το εποχικό αυτό φαινόμενο.

 

Οι τιμές των αμνοεριφίων

Μικρότερες από πέρυσι από 10% μέχρι 20% θα είναι οι τιμές των αμνοεριφίων για τον πατροπαράδοτο οβελία. Η ζήτηση πάντως αναμένεται μειωμένη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, γι’ αυτό και οι κρεοπώλες του Βόλου κάνουν φέτος λιγότερες παραγγελίες, για να μην τους μείνουν κρέατα.

Παλιός έμπορος κρεάτων του Βόλου επισημαίνει ότι φέτος οι τιμές για τα ντόπια αρνιά θα κυμανθούν από 6,5 μέχρι 9,5 ευρώ το κιλό, ενώ στα κατσίκια από 8 μέχρι 9,80 ευρώ το κιλό, καθώς λόγω του ότι δεν πωλείται το δέρμα τους όσο των αρνιών, κοστίζουν ακριβότερα στον κρεοπώλη και τον έμπορο. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κρεοπώλης θα αναρτήσει πινακίδα με τιμή 10 ευρώ στο κατσίκι», σημειώνει ο έμπορος κρεάτων του Βόλου.

Στα σούπερ μάρκετ τα αρνιά πωλούνται από 5,99 ευρώ το κιλό, ενώ ορισμένα με τις δωροεπιταγές που προσφέρουν, θα ρίξουν τις τιμές και στα 5 ευρώ το κιλό…

Ήδη ξεκίνησαν οι παραγγελίες τόσο στα κρεοπωλεία, όσο και στα σούπερ μάρκετ, τα οποία ωστόσο ζητούν προκαταβολές.

Στην αγορά υπάρχει πάντως και ο φόβος, μήπως η ζήτηση αυξηθεί από την Πρωτομαγιά (Μ. Τετάρτη) και μετά και δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

«Φέτος παράγγειλα 1900 αρνιά και κατσίκια, έναντι 2.500 πέρυσι», σημειώνει ο έμπορος κρεάτων του Βόλου.

Τα έντερα θα πωλούνται από 5 μέχρι 6,80 ευρώ το κιλό και οι συκωταριές για τη μαγειρίτσα και το κοκορέτσι όσο και το αρνί ή το κατσίκι.

Το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας στο μεταξύ έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες μπαράζ ελέγχων για ελληνοποιήσεις αυγών και αμνοεριφίων στην αγορά.

Οι έλεγχοι γίνονται σε όλη την αλυσίδα της εμπορίας τροφίμων, από το χονδρεμπόριο μέχρι και τις λαϊκές αγορές. Ελέγχονται επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων, πτηνοτροφικών προϊόντων, τροφίμων, λαχανικών και αρτοσκευασμάτων, επιχειρήσεις αποθήκευσης, φύλαξης και συντήρησης κρεάτων, πουλερικών και κηπευτικών προϊόντων, επιχειρήσεις τυποποίησης κρεάτων και εντοσθίων, επιχειρήσεις εκτροφής ζώων, σφαγεία και χώροι φόρτωσης, μαζί με συναρμόδιες για τη Δημόσια Υγεία Υπηρεσίες. Οι έλεγχοι εντατικοποιούνται από σήμερα έως και τις 8 Μαΐου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το