Photo Gallery, Τοπικά

Μέχρι διπλάσιες τιμές σε οπωροκηπευτικά από το χωράφι στο ράφι

Από το χωράφι μέχρι το ράφι σύμφωνα με στοιχεία της Γ. Γ. Εμπορίου

 

Έως και διπλάσιες είναι οι τιμές σε πολλά οπωροκηπευτικά από το χωράφι μέχρι το ράφι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Ένα προϊόν μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή στην αρχική τιμή που πουλά ο παραγωγός, θα προστεθεί σίγουρα 12% ποσοστό κέρδους για το μεσάζοντα, 25% ποσοστό κέρδους για το μανάβη και 13% ΦΠΑ. «Κάποιες στιγμές οι μεσάζοντες αισχροκερδούν και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Για να μειωθούν οι τιμές και οι καταναλωτές να αγοράζουν φθηνά προϊόντα, θα πρέπει να λειτουργήσουν οργανωμένοι Συνεταιρισμοί και πρατήρια παραγωγών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών- Πωλητών Λαϊκών Αγορών Νομού Μαγνησίας κ. Απ. Τσακανίκας.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προκύπτει ότι οι τιμές σε διάφορα οπωροκηπευτικά φτάνουν ακόμη και να διπλασιάζονται στη διαδρομή από το χωράφι μέχρι το ράφι. Ενδεικτικά το λάχανο πουλιέται από τον παραγωγό 0,29 ευρώ το κιλό και ο καταναλωτής το αγοράζει στο ράφι 0,63 ευρώ το κιλό, η πατάτα 0,34 ευρώ το κιλό και 0,68 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, το σπανάκι 0,71 ευρώ το κιλό και 1,34 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, το κουνουπίδι 0,68 ευρώ το κιλό και 1,13 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, το μαρούλι (τεμάχιο) 0,38 ευρώ και 0,50 ευρώ αντίστοιχα, το κρεμμύδι ξερό 0,36 ευρώ το κιλό και 0,69 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, το παντζάρι 0,78 ευρώ το κιλό και 1,12 ευρώ το κιλό και το μπρόκολο 0,87 ευρώ το κιλό και 1,40 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, αγγουράκι 1,46 ευρώ το κιλό και 2 ευρώ το κιλό αντίστοιχα.

Να αναφερθεί ότι οι τιμές λιανικής αφορούν στις τιμές των λαϊκών αγορών, όπως προκύπτουν από στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, ενώ οι τιμές παραγωγού δηλώνονται από τους ίδιους και τους Συνεταιρισμούς στο Παρατηρητήριο Τιμών.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών- Πωλητών Λαϊκών Αγορών Νομού Μαγνησίας κ. Απ. Τσακανίκας ένα προϊόν για να φτάσει από το χωράφι στο ράφι και τον καταναλωτή, θα προστεθούν σίγουρα στην τιμή του παραγωγού 12% ποσοστό κέρδους για το μεσάζοντα, 25% ποσοστό κέρδους για το μανάβη και 13% ΦΠΑ. «Ενδεχομένως οι τιμές να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς ορισμένα προϊόντα είναι ευπαθή» προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακανίκας.

Ο ίδιος επισήμανε, ακόμη, ότι «κάποιες στιγμές οι μεσάζοντες αισχροκερδούν και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Σίγουρα υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή από το χωράφι στο ράφι σε αρκετά προϊόντα. Ειδικά όταν οι ποσότητες που θα πουληθούν είναι μικρές, τότε η τιμή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι χαμηλή, καθώς μετά είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης» συμπληρώνει.

Με αφορμή το «πείραμα» με τις πατάτες Νευροκοπίου και την απήχηση που είχε στους καταναλωτές για αγορά φθηνών αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, ο κ. Τσακανίκας ανέφερε πως «ήταν μια ιδιαίτερα θετική κίνηση, η οποία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει στο μέλλον, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά».

Ως μοναδική λύση για την αγορά φθηνών οπωροκηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων ο κ. Τσακανίκας προτείνει τη δημιουργία οργανωμένων Συνεταιρισμών και πρατηρίων.

«Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει οργάνωση με Συνεταιρισμούς, πρατήρια και δίκτυα παραγωγών, ώστε οι καταναλωτές και οι μανάβηδες να προμηθεύονται απευθείας και χωρίς μεσάζοντες τα προϊόντα σε φθηνές τιμές. Εμείς ως παραγωγοί για αυτό πάμε στις λαϊκές αγορές, ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να ψωνίζουν κατευθείαν ουσιαστικά από το χωράφι στην καλύτερη δυνατή τιμή. Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί σωστά ο υγιής ανταγωνισμός».

Παράλληλα, οι παραγωγοί διαμαρτύρονται και για το υψηλό κόστος παραγωγής. Όπως τόνισε ο κ. Τσακανίκας «το κοστολόγιο θα πρέπει να μειωθεί. Δεν είναι δυνατόν να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων σε βάρος των παραγωγών. Ως παραγωγοί πληρώνουμε ΦΠΑ 23% χωρίς να λαμβάνουμε επιστροφή ΦΠΑ και επιδοτήσεις» προσέθεσε ο ίδιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Με ενδιαφέρει η ιδέα για πρατήριο παραγωγών στην Αθήνα.Αν γίνει κατι τέτοιο θέλω να το μάθω ευχαριστώ.

Μοιραστείτε το