Photo Gallery, Τοπικά

Μέχρι αύριο οι χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις

Μέχρι 16 Ιουλίου η υποβολή δηλώσεων μέσω διαδικτύου

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως αύριο 10 Ιουλίου, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των υπόχρεων σε υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για τους υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ, που η υποβολή τους γίνεται χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ, και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία έληξε στις 2 Ιουλίου 2012, έως και τις 10 Ιουλίου 2012.

Εξάλλου με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα αν η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, παρατάθηκε ώς και τις 16 Ιουλίου 2012.

Επίσης παράταση μέχρι τις 16 Ιουλίου για να κλείσουν τα μπλοκάκια οι επιτηδευματίες, χωρίς να επιβαρυνθούν με το τέλος επιτηδεύματος, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Με εγκύκλιο τονίζεται ότι η διακοπή μπορεί να γίνει ακόμα και μετά τη δήλωση των φορολογουμένων. Εφόσον αποδειχθεί η διακοπή επαγγέλματος σε προγενέστερο χρόνο, επιστρέφεται το τέλος επιτηδεύματος.

Νέα παράταση έως τις 16 Ιουλίου της προθεσμίας για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη διευκρινίσει το υπουργείο Οικονομικών:

– Στην ευνοϊκή ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών προς τις ΔΟΥ και τα Τελωνεία, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 29-2-2012, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, η βασική οφειλή δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή τις 75.000 ευρώ εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

– Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το σύνολο των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους:

α) Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων,

β) σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων,

γ) σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων,

δ) από 37 μέχρι 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων,

ε) από 49 μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

Οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται περαιτέρω με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την εξόφλησή τους.

– Σε περίπτωση υποβολής αιτήματος για ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών σε μηνιαίες δόσεις περισσότερες των 24 πρέπει να συνυποβληθούν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στον προϊστάμενο της ΔΟΥ ή του Τελωνείου όπου είναι βεβαιωμένη η ληξιπρόθεσμη οφειλή.

ΙΚΑ: Προθεσμία για ευνοϊκές ρυθμίσεις έως 16 Ιουλίου

Mέχρι τις 16 Ιουλίου, έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών, όσοι έχουν εκκρεμότητες με το ΙΚΑ.

Βασικό κριτήριο για την παράταση, αποτέλεσε το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτημάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Δεν πρόκειται όμως να υπάρξει νέα παράταση, όπως διευκρινίστηκε.

Η ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση, συνεπάγεται ασφαλιστική ενημερότητα και αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το