Μέτωπο κατά της ενδεχόμενης μετακίνησης

Κατά μείζονα λόγο οποιαδήποτε σκέψη μετακίνησης σε άλλες πόλεις, πέρα του ότι θα ήταν ακατανόητη με ακαδημαϊκά κριτήρια, θα είχε τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, αναφέρει η πανεπιστημιακή κοινότητα

 

Να μην ανακοπεί η αναπτυξιακή ώθηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσα από μια ενδεχόμενη μετακίνηση Τμημάτων σε άλλες πόλεις στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» ζητούν από το υπουργείο Παιδείας το Συμβούλιο Διοίκησης, οι πρόεδροι Τμημάτων και οι κοσμήτορες που χθες πραγματοποίησαν διευρυμένη σύσκεψη με αφορμή τα σενάρια για μετακίνηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων στη Λαμία.

Τα σενάρια αυτά προκάλεσαν τα έντονα ανακλαστικά της τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ καθολική είναι η αντίδραση και από άλλους τοπικούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς.

Η κοινή συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος, των κοσμητόρων και των προέδρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» που προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής Ερευνών, όπου οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τις απόψεις τους. Όλοι διατύπωσαν την ανησυχία τους, αλλά και την έντονη αντίδρασή τους σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μετακίνησης Τμημάτων από τη Θεσσαλία προς τη Λαμία. Γιατί ο φόβος για ενδεχόμενη μετακίνηση Τμημάτων, δεν εστιάζεται μόνο στα Παιδαγωγικά, αλλά και σε άλλα Τμήματα, όπως τα δύο Τμήματα της Γεωπονικής, το Οικονομικό, το ΙΑΚΑ.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης τόνισε πως κοινός τόπος όλων των παρευρισκομένων ήταν ο προβληματισμός τους για όλα αυτά τα σενάρια που ακούστηκαν σχετικά με τη μετακίνηση Τμημάτων από το Βόλο στη Λαμία.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση τονίζεται πως «το ΠΘ στην 25ετή παρουσία του έχει καταγράψει διεθνώς αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά και επιστημονικά επιτεύγματα, έχει επιτελέσει έργα και δράσεις σημαντικής κοινωνικής ωφέλειας και έχει αποδώσει μερικές χιλιάδες αποφοίτων, μεταπτυχιακών και διδακτόρων που στελεχώνουν τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αναπτύξει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες και η εξωτερική αξιολόγηση των Τμημάτων του κατέδειξε τα ισχυρά ακαδημαϊκά και επιστημονικά χαρακτηριστικά του. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν σε ένα περιβάλλον με διαρκώς συρρικνωμένο προϋπολογισμό. Σήμερα συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών του σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ.

Όλα τα Τμήματα του ΠΘ έχουν σαφή γνωστικά αντικείμενα, διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα και επάρκεια σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Για το λόγο αυτό ανάγκη συγχώνευσης Τμημάτων του ΠΘ δεν υπάρχει. Κατά μείζονα λόγο οποιαδήποτε σκέψη μετακίνησης σε άλλες πόλεις, πέρα του ότι θα ήταν ακατανόητη με ακαδημαϊκά κριτήρια, θα είχε τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, όχι μόνο για την πολιτεία, αλλά και για τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Θεωρούμε ότι το όνομα «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» είναι ευρέως αναγνωρίσιμο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και όλες τις ακαδημαϊκές βάσεις δεδομένων. Οποιαδήποτε σκέψη αλλαγής του τίτλου θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας και αναγνωσιμότητας, σε διδάσκοντες και αποφοίτους, ιδιαίτερα σε μια εποχή εξαιρετικά ανταγωνιστική για την ανώτατη εκπαίδευση.

Το ΠΘ στηριζόμενο στη διεθνώς καθιερωμένη αρχή της δημιουργίας ισχυρών σχολών με ευρέα γνωστικά αντικείμενα που δημιουργούν συνθήκες κοινών δράσεων και συνεργιών. Αμέσως μόλις λειτουργήσουν τα θεσμικά του όργανα (πρύτανης, Σύγκλητος, Συμβούλιο) θα εντάξει στις 4 σχολές του τα 2 υφιστάμενα ανεξάρτητα Τμήματα. Επίσης προτίθεται να εντάξει στις σχολές του και Τμήματα άλλων ανωτάτων ιδρυμάτων, τα οποία ενδεχομένως δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας.

εκτιμούμε ότι οι όποιες επιλογές του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» θα πρέπει να γίνουν με κριτήρια ακαδημαϊκά, επιστημονικά και αναπτυξιακά και να μην υπακούν σε τοπικιστικές, πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές.

Καλούμε την Πολιτεία να μην ανακόψει την αναπτυξιακή δυναμική του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας επιφέροντας καίριο πλήγμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην ανάπτυξη της περιφέρειας».

Ο Σύλλογος Δασκάλων

Από την πλευρά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Μαγνησίας συνεδρίασε για το θέμα με το σχέδιο «Αθηνά» προχθές και εξέδωσε ανακοίνωση, όπου «εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στο θέμα που έχει προκύψει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, για μετακίνηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το Βόλο στη Λαμία. Η ενδεχόμενη μετακίνηση δεν εξυπηρετεί κανένα κριτήριο επιστημονικό ή αναπτυξιακό, εξοικονόμησης πόρων, παιδαγωγικής ανάγκης ή χωροταξικής δικαιοσύνης. Οι όποιες επιλογές στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» θα πρέπει να γίνουν με επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια και να μην υπακούουν σε τοπικιστικές, πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές».

Δήλωση του προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας

Αναφορικά με τα τελευταία δημοσιεύματα που αναφέρουν πιθανή μετακίνηση Παιδαγωγικών Σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι λυπηρό, έστω και σε επίπεδο φημολογίας να συζητείται οποιαδήποτε πιθανή μετακίνηση σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ελπίζω ότι η διαβεβαίωση που έδωσε ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος, ότι δεν υφίσταται θέμα, θα επιβεβαιωθεί και από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου «Αθηνά», που έχει ως θέμα της κατάργηση, συγχώνευση και μετακίνηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας. Το τοπικό μας τμήμα το τέλος της δεκαετίας του ’70 με πρωτεργάτη τον αείμνηστο πρόεδρό μας Άρη Τσαλαπάτα, με ημερίδες και μελέτες, σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Α.Π.Θ. και τον καθηγητή κ. Τριανταφυλλίδη, είχε πρωτοστατήσει για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατόπιν με ομηρικούς αγώνες είχαμε ταχθεί κατά της πολυδιάσπασής του. Σήμερα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει να επιδείξει σημαντικό επιστημονικό έργο, αναγνωρισμένο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Το ανθρώπινο διδακτικό και υπαλληλικό προσωπικό, οι φοιτητές, ο κτιριακός του πλούτος και οι εγκαταστάσεις του, το καθιστούν ως ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά μας ιδρύματα. Επομένως κάθε σκέψη ή συζήτηση ή κατάργηση Σχολής ή Τμήματος είναι τελείως αντιεπιστημονική, αντιαναπτυξιακή και κυρίως αντιοικονομική. Αυτά τα σχέδια ή ακόμη και σκέψεις των καρεκλοκένταυρων του υπουργείου Παιδείας, θα μας βρουν κάθετα αντίθετους».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΔΥΠΑ: Την Πέμπτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς – Οι δικαιούχοι

Αύριο (20/6) και ώρα 18:00, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων…

19 Ιουνίου 2024

Απόστολος Λύτρας: «Θα πληρώσω για το λάθος μου», είπε πριν παραδοθεί

Παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης ο Απόστολος Λύτρας, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος…

19 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης αντιμέτωπος με τους επικριτές του – Ποιοι σήκωσαν το γάντι

Αντιμέτωπος με πληθώρα στελεχών που ζητούν εκλογές από τη βάση και άσκησαν έντονη κριτική βρέθηκε…

19 Ιουνίου 2024

ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις συμβάσεις για 18 μήνες στους παρόχους που δεν εκτελούν παραπεμπτικά – Ποια είδη αφορά

Με βαριές καμπάνες απειλούνται οι ιδιώτες πάροχοι του ΕΟΠΥΥ που δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους και…

19 Ιουνίου 2024

Ευθείες απειλές Χεζμπολάχ προς την Κύπρο: «Αν συνεχίσει, θα θεωρηθεί μέρος του πολέμου»

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα απείλησε την Τετάρτη για πρώτη φορά την…

19 Ιουνίου 2024

Κασσελάκης: «Να καταδικαστεί ο Μεσαίωνας που εκφράζουν οι Κούγιες» – Το κάλεσμα σε δικηγόρους

Κάλεσμα στους δικηγόρους να κινηθούν εναντίον του Αλέξη Κούγια ποινικά και αστικά απευθύνει ο Στέφανος…

19 Ιουνίου 2024