Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μέτρα φύλαξης ιερών λειψάνων στους ναούς

Από τη Μητρόπολη το συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία μετά τα κρούσματα κλοπής ιερών λειψάνων που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα
Από τη Μητρόπολη το συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία μετά τα κρούσματα κλοπής ιερών λειψάνων που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα

Αυστηρός περιορισμός στη μεταφορά των ιερών λειψάνων των ναών σε μέρη εκτός Νομού Μαγνησίας για προσκύνηση, χορήγηση έγγραφης άδειας από τη Μητρόπολη ακόμη και για τη μετακίνησή τους εντός ορίων του Νομού, τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας είναι μερικά από τα μέτρα που συστήνει με εγκύκλιό της η Μητρόπολη να εφαρμόσουν οι Ιεροί Ναοί και τα μοναστήρια στο πλαίσιο της φύλαξης των ιερών λειψάνων.

Από τη Μητρόπολη το συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία μετά τα κρούσματα κλοπής ιερών λειψάνων που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Εξάλλου η περιοχή έχει κακή εμπειρία στις κλοπές εικόνων και κειμηλίων από παρεκκλήσια και ναούς που ουσιαστικά είναι ανενεργοί στο Πήλιο. Ο πλούτος της ορθόδοξης πνευματικής κληρονομιάς είναι μεγάλος στην περιοχή και χρειάζονται πολλαπλά μέτρα για να προφυλαχθεί.

Η Μητρόπολη έχει ζητήσει και κατά το παρελθόν από τους ναούς και τα μοναστήρια να τοποθετήσουν συναγερμούς, αλλά προς το παρόν δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα, σε τι ποσοστό εκτιμάται ότι προχώρησε η τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας. Πάντως αναφέρεται ότι δεν είναι πολλοί οι ναοί και οι μονές που το έπραξαν.

Στην εγκύκλιο που απέστειλε ο μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, αναφέρεται σε κρούσματα κλοπής ιερών λειψάνων από διάφορα μέρη της Ελλάδος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, το ιερό λείψανο της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, από την ομώνυμη Ιερά Μονή της Χαλκιδικής και του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου από την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου.

Ο ίδιος σημείωσε πως «ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα κρούσματα κλοπών ιερών λειψάνων από ναούς και μοναστήρια της χώρας. Υπάρχουν πληροφορίες ότι δρουν διάφορες σπείρες από το εξωτερικό που εστιάζουν σε συγκεκριμένα λείψανα. Στην περιοχή της Μαγνησίας κατά το παρελθόν σημειώθηκαν κλοπές εικόνων και κάποιων κειμηλίων στο Πήλιο. Με την εγκύκλιο αυτή εφιστούμε την προσοχή στους ιερείς και τα ηγουμενοσυμβούλια να ακολουθήσουν τις συστάσεις που τονίζονται στην εγκύκλιο για την αποφυγή κινδύνων. Παράλληλα προχωρούμε και στην  ολοκλήρωση της καταγραφής των ιερών λειψάνων».

Τα μέτρα και οι συστάσεις της Μητρόπολης προς τις ενορίες και τα μοναστήρια για την αποφυγή κρουσμάτων κλοπών, όπως αναφέρονται στην εγκύκλιο, έχουν ως εξής;

1. Να μη διευκολύνεται η έξοδος ιερών λειψάνων από τους ναούς και τις μονές για προσκύνηση σε άλλα μέρη της χώρας. Αν αυτό κριθεί απαραίτητο, θα γίνεται μόνο με έγγραφη άδεια του μητροπολίτου.

2. Θα ζητείται έγγραφη άδεια του μητροπολίτου ακόμη και για την μετακίνηση ιερών λειψάνων εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως.

3. Απαγορεύεται ρητώς η μεταφορά Ιιρών λειψάνων στο εξωτερικό.

4. Απαγορεύεται η έκθεση προς προσκύνηση από τους πιστούς ιερών λειψάνων που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές κληρικών. Αν αυτό κριθεί απαραίτητο, π.χ. σε κάποια εορταστική εκδήλωση, θα γίνεται μόνο με τη γραπτή άδεια του μητροπολίτου.

5. Θα γίνει καταγραφή όλων των ιερών λειψάνων που φυλάσσονται σε Ιερούς Ναούς, μονές και ιδιωτικές συλλογές, προκειμένου η Ιερά Μητρόπολη να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα γι’ αυτά και για τον τρόπο της αποκτήσεώς τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το