Οικονομία

Μέσα στις επόμενες ημέρες το πράσινο φως για την καταβολή της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ

Η ζώνη του ευρώ θα δώσει μέσα στις επόμενες ημέρες το πράσινο φως για την καταβολή στην Ελλάδα της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, κάτι που δεν αποτελεί παρά μια τυπική ενέργεια, καθώς η Ελλάδα εκπληρώνει τα κριτήρια που απαιτούνται από τους πιστωτές της, όπως δήλωσαν την Τρίτη ευρωπαϊκές πηγές.

Η δόση αυτή αποτελεί τμήμα του πακέτου των 49 δισ. ευρώ, το οποίο αποφασίσθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Έχει καταβληθεί ήδη μια πρώτη δόση.

Η καταβολή τον Ιανουάριο της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ είναι κάτι τυπικό, καθώς «η πολιτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί το Δεκέμβριο», εξήγησε μια ευρωπαϊκή πηγή, διευκρινίζοντας πως η μοναδική προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα είναι να συνεχίσει να εφαρμόζει σύμφωνα με το προβλεφθέν χρονοδιάγραμμα τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την τρόικα των πιστωτών.

Σύμφωνα με μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή, η φορολογική μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε από την Αθήνα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τρόικας, σύμφωνα με την οποία «η προϋπόθεση έχει εκπληρωθεί».

Η καταβολή της δόσης θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η επίσημη απόφαση για την καταβολή της δόσης θα ληφθεί ως το τέλος του μήνα από το συμβούλιο διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει ακόμη δύο δόσεις των 2,8 δισ. ευρώ έκαστη το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους πιστωτές της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το