Κόσμος

«Μάχη» Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι

Ανατροπές, σύγχυση και κίνδυνος ακυβερνησίας στην Ιταλία μετά τις εκλογές
Ανατροπές, σύγχυση και κίνδυνος ακυβερνησίας στην Ιταλία μετά τις εκλογές

Τη μακρά παράδοση ότι στις ιταλικές εκλογές μπορούν να συμβούν τα πάντα επιβεβαιώνει η ροή των αποτελεσμάτων που ανέτρεψε τα exit poll και παραπέμπει σε ακυβερνησία. Μοιρασμένες ανάμεσα στη συμμαχία της κεντροαριστεράς και την «αναστημένη» μπερλουσκονική δεξιά η Βουλή και η Γερουσία -εκεί όπου κρίνονται όλα και φαίνεται να μην επιτυγχάνεται αυτοδυναμία. Θριαμβευτής ο Μπέπε Γκρίλο που ίσως και να «στεφθεί» δεύτερο κόμμα στη Βουλή. Χαμηλή «πτήση» για τον κεντρώο πόλο του Μάριο Μόντι. Στο «κόκκινο» η αγωνία εντός και εκτός Ιταλίας…

Το αποτέλεσμα που προκαλεί πονοκέφαλο σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και χρηματαγορές, οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα σε πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία και νέες εκλογές στην Ιταλία, καθώς η κεντροαριστερά κατέστησε σαφές ότι δεν συνεργάζεται με τον Μπερλουσκόνι.

Ανατροπές, σύγχυση και εκλογικό χάος συνθέτουν τη μακρά εκλογική βραδιά έπειτα από μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που διενεργήθηκε για πρώτη φορά μακριά από το δίπολο Μπερλουσκόνι εναντίον Αριστεράς, γράφοντας τους τίτλους τέλους του δικομματισμού. Όχι όμως και του μπερλουσκονισμού, όπως πολλοί περίμεναν…

Ο Καβαλιέρε ήλθε να επιβεβαιώσει ξανά τη φήμη του μεγάλου επιζώντα κάνοντας μαζί με την ξενόφοβη και αποσχιστικών τάσεων Λέγκα του Βορρά την ανατροπή στη Γερουσία, όπου διεξάγεται ένα πραγματικό θρίλερ και προκύπτει ότι δεν επιτυγχάνεται αυτοδυναμία τόσο σε περίπτωση τελικής επικράτησης του ιδίου ή της κεντροαριστεράς.
Ως αποτέλεσμα προβάλλουν ως πιθανότερα σενάρια μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής (που ήδη απορρίπτουν στελέχη της Κεντροαριστεράς μιλώντας στους δημοσιογράφους) ή εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, πιθανώς αφού θα έχουν γίνει κινήσεις προς αλλαγή του εκλογικού νόμου και αφού θα έχει προηγηθεί η εκλογή του νέου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Ο Γενοβέζος κωμικός Μπέπε Γκρίλο με το αντισυστημικό μπλογκο-Κίνημα των 5 Αστέρων ήλθε από την πλευρά του να κεφαλαιοποιήσει στις κάλπες την απογοήτευση και την οργή για το πολιτικό σύστημα. Είναι ο μεγάλος θριαμβευτής των εκλογών με μία εκλογική επίδοση που ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Το «πείραμα» Μόντι αντίθετα αποδεικνύεται ότι δεν πείθει τους Ιταλούς. Η Επιλογή Πολιτών του Προφεσόρε που πέταξε τα ρούχα του τεχνοκράτη κινείται χαμηλότερα των προσδοκιών, με τους κεντρώους εταίρους του να καταβαραθρώνονται στην κάλπη -Τζανφράνκο Φίνι του κόμματος Μέλλον και Ελευθερία (Fli) και Πιερ Φερντινάντο Καζίνι της Ένωσης Κέντρου (Udc).

Η μεγάλη μάχη της Γερουσίας

Η ιταλική κεντροαριστερά επικρατεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως άλλαξαν τα δεδομένα στη Γερουσία, εκεί όπου πραγματικά δίνεται η εκλογική μάχη, παραπέμποντας ουσιαστικά σε ένα σκηνικό αμερικανικών εκλογών. Η αγωνία στα κομματικά επιτελεία, αλλά και σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, χτυπά «κόκκινο» όσο εξελίσσεται η καταμέτρηση ανά περιφέρεια, με φόντο τις συνθήκες θρίλερ που καλλιεργεί ο «παραμορφωτικός» εκλογικός νόμος. Η προσοχή είναι στραμμένη στις περιφέρειες-κλειδιά που εκλέγουν το μεγαλύτερο αριθμό γερουσιαστών -στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο, τη «μητέρα πατρίδα» του Μπερλουσκόνι), το Βένετο, την Καμπανία και τη Σικελία. Στη Γερουσία (20 περιφέρειες, σύνολο 315 έδρες συν επτά ισόβιοι γερουσιαστές) ο «μαγικός αριθμός» εδρών είναι 158. Κατά τις εκτιμήσεις όμως, όποιος και αν βρεθεί μπροστά δεν κατακτά την αυτοδυναμία.
Με βάσει τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι προηγείται σε όλες τις καθοριστικής σημασίας περιφέρειες.

Το θρίλερ καλλιεργείται εξαιτίας του δαιδαλώδους εκλογικού νόμου -του αποκαλούμενου Porcellum (Γουρούνι)- που σε αντίθεση με τη Βουλή, στη Γερουσία δίνει μπόνους πλειοψηφίας όχι σε εθνικό, αλλά περιφερειακό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα,  καθιστά επισφαλή την αυτοδυναμία και καλλιεργεί συνθήκες ακυβερνησίας. Ένας συνασπισμός μπορεί να διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά τελικά μικρότερο αριθμό εδρών. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ιταλία.

Η εικόνα σε Γερουσία και Βουλή

Με καταμετρημένες τις ψήφους από 46.897 σε σύνολο 60.431 εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Γερουσία:

Η συμμαχία Μπερσάνι 32,1% και 104 έδρες, Ο συνασπισμός της μπερλουσκονικής δεξιάς 30,1% και 123 έδρες Το Κίνημα 5 Αστέρων 23,19 και 57 έδρες Ο κεντρώος πόλος Με τον Μόντι για την Ιταλία 9,2% και 17 έδρες

Με καταμετρημένες τις ψήφους από 29.611 σε σύνολο 61.446 εκλογικών λαμβάνουν στη Βουλή: Το «μέτωπο» Μπερσάνι συγκεντρώνει 31,3%. Ο συνασπισμός της δεξιάς 27,3%. Το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο 25,6%. Ο Μόντι 10,4%

Σε επίπεδο κομμάτων στη Βουλή πρώτο αναδεικνεύεται το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) του Πιερλουίτζι Μπερσάνι με 26,56%. Δεύτερο κόμμα το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο με 25,58%. Τρίτος ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) με 20,51%.  Η κεντρώα συμμαχία του Μόντι συγκεντρώνει αθροιστικά 10,45%. Στο 8,39% βρίσκεται η Επιλογή Πολιτών του Μόντι. Ποσοστό 1,61% για την Ένωση Κέντρου του Καζίνι και 0,44% για το κόμμα του Τζανφράνο Φίνι.

Ως προς τις περιφερειακές εκλογές, στο Μολίζε επικρατεί η Κεντροαριστερά, ενώ μάχη στήθος με στήθος δίνεται στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο) ανάμεσα στον Ουμπέρτο Αμπροσόλι της κεντροαριστεράς και τον υποψήφιο της δεξιάς Ρομπέρτο Μαρόνι, αρχηγό της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά που συμμαχεί στις εκλογές με τον Μπερλουσκόνι.
Στη Βουλή της Ιταλίας δεν εισέρχονται ως φαίνεται η νεοσύστατη αριστερή Επανάσταση Πολιτών του πρώην δικαστή Αντόνιο Ινγκρόια (που τάραξε τα νερά για το Δημοκρατικό Κόμμα μια ανάσα από τις εκλογές), καθώς το νεοφιλελεύθερο κίνημα Fare per Fermare il Declino (Πράξε για να Σταματήσεις την Παρακμή) του δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού Όσκαρ Τζανίνο, που προσέλκυσε πολλούς οικονομολόγους και διανοούμενους.

Nέες κάλπες «βλέπει» η Κεντροαριστερά

Την άμεση επιστροφή στις κάλπες προτείνει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με βάση τις ως τώρα προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Αν η κατάσταση είναι όντως αυτή, πρέπει να εγκρίνουμε αμέσως νέο εκλογικό νόμο και να επιστρέψουμε στις κάλπες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιταλικής κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα. Σε περίπτωση νίκης του Μπερλουσκόνι «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουμε δική του κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Λέτα.

Άλλο ένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ματέο Ορφίνι, είπε «όχι» σε κυβερνήσεις ευρείας συνεργασίας, «κυβερνήσεις-τέρατα με την κεντροδεξιά», όπως είπε, εκφράζοντας την προτίμησή του στην άμεση επιστροφή στις κάλπες.

«Το εξαιρετικό αποτέλεσμα που διαφαίνεται οφείλεται αποκλειστικά σε μοναδικό άθλο του προέδρου Μπερλουσκόνι. Ένας άθλος ο οποίος θα μείνει στην ιστορία», υποστήριξε από την πλευρά του ο κεντροδεξιός πολιτικός Ενρίκο Μπόντι.

Ο Γκαετάνο Κουαλιαριέλο, στέλεχος του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας (PdL), απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για την διακυβέρνηση της χώρας».

«Νομίζατε ότι είχαμε πεθάνει, αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα είναι η νίκη μας – κάντε την αυτοκριτική σας», σημείωσε επίσης, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της Κεντροδεξιάς στην Βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίτο.

Ο γνωστός σχολιαστής Πάολο Μιέλι εκτίμησε ότι «θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής για να εγκριθεί νέος εκλογικός νόμος και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστροφή στις κάλπες, το πολύ σε δυο μήνες».

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την προσπάθεια της Ιταλίας, αλλά και της Ευρωζώνης, να εξέλθουν από το φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το