Photo Gallery, Τοπικά

Μάχες εντυπώσεων-διεργασίες στο 19ο Συνέδριο του ΕΚΒ

Έντονο παρασκήνιο εν όψει των εκλογών της ερχόμενης Πέμπτης για νέα Διοίκηση

Μάχες εντυπώσεων και διερευνητικές προσεγγίσεις για προθέσεις συνεργασιών εν όψει των εκλογών της επόμενης Πέμπτης για τη νέα 21μελή Διοίκηση κυριάρχησαν στο χθεσινό 19ο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου.

Με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις να επιζητούν μέγιστες συσπειρώσεις και προσέλκυση ανένταχτων αντιπροσώπων, η χθεσινή Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων σήμανε και επίσημα την έναρξη του προεκλογικού αγώνα στο αρχαιότερο Εργατικό Κέντρο της χώρας.

Το ενδιαφέρον της χθεσινής διαδικασίας, εκτός από τις τοποθετήσεις παρατάξεων και αντιπροσώπων για το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος, επικεντρώθηκε στις έντονες διεργασίες που παρασκηνιακά έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό και κορυφώνονται εν όψει της κάλπης της επόμενης Πέμπτης.

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης, η εμφάνιση της πρώτης παράταξης σε δύναμη στο προηγούμενο Συνέδριο, της ΠΑΣΚΕ, με νέο τίτλο ΠΑΣΚΕ-Συνεργαζόμενοι.

Τον ίδιο συνδικαλιστικό χώρο περίπου αφορά και η συζήτηση για το σχηματισμό παράλληλης κίνησης και ψηφοδελτίου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε ενδεχόμενες απώλειες της ΠΑΣΚΕ.

Ένα ακόμη σημείο συζήτησης η πρωτοβουλία της ΔΑΚΕ να καλέσει στο Συνέδριο τον γ.γ. της ΓΣΕΕ και πρόεδρο της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα κ. Νικ. Κιουτσούκη, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος στο Συνέδριο του ΕΚΒ από τη ΔΑΣ και μάλιστα απειλήθηκε επεισόδιο όταν στέλεχος της ΔΑΚΕ κινήθηκε απειλητικά προς την πτέρυγα αντιπροσώπων της ΔΑΣ.

Τέλος, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και το ατυχές φλερτ της Αυτόνομης Παρέμβασης στην Εργατική Αυτονομία με την τελευταία να απορρίπτει τους όρους συνεργασίας που προτάθηκαν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να κατέρχεται, όπως και το 2009, αυτόνομη στις εκλογές.

«Μιλάμε για τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της Αυτόνομης Παρέμβασης και τώρα τελευταία δυνάμεις που επιχειρούν να μεταμφιεστούν μέσα από μια λεκτική αγωνιστική κολυμβήθρα του Σιλωάμ (βλέπε μαζική μετακόμιση συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ στο ΣΥΡΙΖΑ η προσπάθεια νέου άφθρατου σχήματος από τον ίδιο χώρο, αλλά με τα ίδια παλιά υλικά) για να συνεχίσουν το ίδιο παραπλανητικό έργο της εργατικής τάξης στην πολιτική της εργοδοσίας της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων» τόνισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο ομιλητής της ΔΑΣ κ. Μιχ. Τριανταφυλλίδης.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε η προσωπική αναφορά του επικεφαλής της Εργατικής Αυτονομίας κ. Θοδωρή Πανόπουλου στο φίλο του, όπως είπε, πρόεδρο του Σωματείου της ΑΓΕΤ κ. Βάιο Κουκλουμπέρη, όταν στο τέλος της ομιλίας του, του αφιέρωσε απόσπασμα από το ποίημα Δωριείς του Μιχ. Κασταρού: «Για τούτο παρέμεινα με τα κουρέλια μου, όπως με γέννησε η Γαλλική Επανάσταση, όπως με γέννησε η απελευθέρωση των νέγρων, όπως με γέννησες μάνα μου Ισπανία, ένας σκοτεινός συνωμότης…».

Διοικητικός απολογισμός

Όπως και στην ολομέλεια της απερχόμενης Διοίκησης, το διοικητικό απολογισμό, μαζί με την παρουσίαση θέσεων της ΠΑΣΚΕ έκανε ο πρόεδρος κ. Θαν. Παπαδημόπουλος, αναφέροντας και τα εξής: «Οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου μας πραγματοποιούνται κυριολεκτικά σε ένα μαύρο φόντο παλλαϊκής και πανεργατικής χρεοκοπίας. Αιτία, η δογματική εμμονή μιας υποτελούς κυβερνητικής τρόικας να θυσιάσει έναν ολόκληρο λαό στην εξαθλίωση και τη φτώχεια και ένα έθνος στην ταπείνωση και στην ίδια του την αποκυριαρχία, υποκύπτοντας στους εκβιασμούς των διεθνών τοκογλύφων (…) Οι νέες ισοπεδωτικές ανατροπές στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, θα μετατρέψουν βίαια τη χώρα και τους εργαζόμενους σε υπόδουλους σκλάβους του προηγούμενου αιώνα, χωρίς να αντιμετωπίζουν τη Λερναία Ύδρα του χρέους και των ελλειμμάτων, παρά μόνο διευρύνουν τα κέρδη και τα προνόμια των τραπεζιτών και των μεγαλοεργοδοτών.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο καλούμαστε, συνάδελφοι, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, με τρόπο και στόχο, όμως, που να το καθιστούν ισχυρό πόλο αντίστασης και ανατροπής αυτής της νεοφιλελεύθερης εργατοκτόνας πολιτικής, επιβάλλοντας δυναμικές αντικατάστασής της από πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης. Για το Ε.Κ. Βόλου, η αντιμετώπιση της ύφεσης και της κρίσης με τις επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανεργία είναι ζήτημα υψίστης προτεραιότητας.

Το Συνέδριο αυτό δεν συνιστά μόνο μια κρίσιμη δημοκρατική θεσμική αναγκαιότητα για την ανάδειξη ισχυρής και φερέγγυας εκπροσώπησης της εργατικής τάξης στην περιοχή μας. Συνιστά και ιστορική επιταγή για καθολική υπέρβαση των αδυναμιών του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, έτσι ώστε αυτό να είναι σε θέση να εγγυηθεί πιο πειστικά και να μετουσιώσει σε αποτελεσματική δράση αυτήν την προοπτική.

Είμαι απόλυτα βέβαιος, κατέληξε, ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών του, και τη δική σας ξανά ετυμηγορία, αυτό το Συνέδριο θα αναδείξει μια ακόμη πιο ισχυρή διοικητική εκπροσώπηση, ικανή και φερέγγυα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε…».

Χαιρετισμός ΓΣΕΕ και οι θέσεις της ΔΑΚΕ

Το μήνυμα της ενότητας και του αγώνα για την ανατροπή της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής μετέφερε από τη ΓΣΕΕ ο γενικός γραμματέας της, πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ. Νικ. Κιουτσούκης, επισημαίνοντας πως θεωρεί τιμητική την παρουσία του σε Συνέδριο του πρώτου Εργατικού Κέντρου της χώρας.

Τις θέσεις της ΔΑΚΕ παρουσίασε ο γραμματέας του ΕΚΒ κ. Δημ. Βασιλείου αναφέροντας πως η παράταξη, «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, λειτούργησε με αποφασιστικότητα και συνέπεια. Ο απολογισμός της δράσης, για τους καλοπροαίρετους ασφαλώς που τον κρίνουν, είναι από αρκετά εύγλωττος:

«Λέει», ότι μπορεί, βεβαίως, να μην κατέστη δυνατό να λυθούν όλα τα προβλήματα, σίγουρα όμως επιτεύχθηκαν πολλά και σημαντικά πράγματα, με την παράταξη της ΔΑΚΕ παραστεκόμενη πάντα στο πλευρό κάθε συναδέλφου που προσέτρεξε για βοήθεια στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, είτε από τα μεγάλα εργοστάσια, είτε από τον μικρότερο εργασιακό χώρο, αλλά και αναλαμβάνοντας δικές της σημαντικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες όποτε για ό,τι χρειάστηκε.

Και το έπραξε η ΔΑΚΕ αυτό, πέρα και έξω από λογικές παραταξιακών ή κομματικών σκοπιμοτήτων και μακριά από επικίνδυνους λαϊκισμούς. Χωρίς να φοβηθεί και χωρίς να υπολογίσει το όποιο κομματικό κόστος, ακριβώς γιατί η ΔΑΚΕ είναι αυτόνομη και ακηδεμόνευτη δύναμη, που υπηρετεί και απολογείται μόνο στους εργαζόμενους.

Με γνώμονα πάντοτε την ενότητα. Με δράσεις αποφασιστικές. Με παρεμβάσεις ουσιαστικές, με καταγγελτικό λόγο ξεκάθαρο και ασυμβίβαστο, που δεν έκανε διακρίσεις και δεν άφησε κανέναν στο απυρόβλητο…».

ΔΑΣ: Πλατιά λαϊκή συστράτευση

«Μπορούμε με τους αγώνες μας, δυναμώνοντας την ανυπακοή και την απειθαρχία στις αποφάσεις τους να οξύνουμε τριγμούς, να δημιουργήσουμε ρωγμές στο πολιτικό σύστημα με στόχο να τους δυσκολεύουμε στις αποφάσεις, να αποτρέπουμε και να καθυστερούμε την επίθεση, να αρχίσουμε να κερδίζουμε έδαφος ως εργατικό λαϊκό κίνημα. Για να γίνει το κίνημα αξιόμαχο και εξοπλισμένο στον αγώνα κατά των μονοπωλείων, απαιτείται πλατιά λαϊκή συστράτευση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του ΕΚΒ, μέλος της ΔΑΣ κ. Μιχ. Τριανταφυλλίδης, δηλώνοντας πως η παράταξη της ΔΑΣ καταψηφίζει τον διοικητικό απολογισμό της Διοίκησης, γιατί κινείται στο πλαίσιο των ξεπουλημένων και συμβιβασμένων ηγεσιών από τη ΓΣΕΕ μέχρι τις Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα όπως και αυτό».

«Άνοιγμα στην κοινωνία»

Για εσωστρέφεια και αναποτελεσματικότητα κατηγόρησε την απερχόμενη Διοίκηση του ΕΚΒ ο εκπρόσωπος της Εργατικής Αυτονομίας κ. Θ. Πανόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη το κίνημα να βρει και πάλι το δρόμο του και κυρίως διασύνδεση με συλλογικότητες και την κοινωνία. «Όταν το υποκείμενο της ιστορίας λείπει, όταν οι Διοικήσεις Πρωτοβάθμιων Σωματείων έχουν τους εργαζόμενους στο περιθώριο, τότε το εγχείρημα θα αποτύχει. Το ΕΚΒ, είπε, πρέπει να βγει από το τέλμα, να ανοιχτεί στην κοινωνία, να υπάρξει αυτοργάνωση στους χώρους εργασίας, να οξυνθεί η αντιπαράθεση με το κεφάλαιο».

Στιγμές έντασης

Ένταση επικράτησε στη διάρκεια των ομιλιών των αντιπροσώπων, όταν η απερχόμενη από το βήμα ομιλήτρια κ. Δέσποινα Κουρτέση (καθαρίστριες – ΔΑΣ), χαρακτήρισε «ξεπουλημένους» τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΑΤΕ, υποστηρίζοντας ότι είχαν βάλει στόχο να καταργήσουν το σωματείο, αλλά δεν το πέτυχαν. Το γάντι σήκωσε στη συνέχεια ο επόμενος ομιλητής, ο πρόεδρος των Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας κ. Δημ. Νικολάου, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν μία ζωή το ΠΑΜΕ να πλειοδοτεί στους αγώνες και στην επαναστατικότητα και αδιακρίτως να μιλά για ξεπουλημένους συνδικαλιστές μόνο και μόνο επειδή έχουν διαφορετική άποψη και δεν συστρατεύονται μαζί τους. Έντονη ήταν η αντίδραση της κ. Κουρτέση με συνέπεια να προκληθεί ένταση και να χρειαστεί η παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων αντιπροσώπων, ενώ προς έγκριση τέθηκαν από παρατάξεις διάφορα ψηφίσματα για να ολοκληρωθεί το Συνέδριο με την εκλογή 5μελούς Εφορευτικής Επιτροπής, διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 81 αντιπρόσωποι σε σύνολο 103 εγγεγραμμένων.

Από την ΠΑΣΚΕ-Συνεργαζόμενοι εξελέγησαν οι κ.κ. Θαν. Καλαντζής και Θαν. Μανθογιάννης, από τη ΔΑΣ οι κ. Μαρία Γκριτζάνη και κ. Γεωργ. Κωστούλας και από τη ΔΑΚΕ ο κ. Γ. Πιτσιώρης.

Από την Επιτροπή, καλούνται οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των Σωματείων της δύναμης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου να προσέλθουν στις εκλογές ανάδειξης νέας Διοίκησης, Εξελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ, την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012, και από ώρας 10.00 – 19.00, στο Ε.Κ.Β. (Μακρινίτσης 38).

Οι υποψηφιότητες για τα Όργανα (Διοίκηση, Εξελεγκτική Επιτροπή και Αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ) θα γίνονται δεκτές από την Εφορευτική Επιτροπή σήμερα (18.00-20.00) και αύριο (10.00 – 12.00), στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Οι αντιπρόσωποι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την Αστυνομική τους Ταυτότητα και το ατομικό Βιβλιάριο Υγείας.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το