Photo Gallery, Τοπικά

Λουκέτα και προσφορές στην αγορά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα 830 επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, στους τομείς των Υπηρεσιών, του Εμπορίου και της Μεταποίησης

«Κεφάλι δεν λέει να σηκώσει» η αγορά, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της ραγδαίας πτώσης της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, 830 επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, στους τομείς των Υπηρεσιών, του Εμπορίου και της Μεταποίησης. Και άλλα εμπορικά καταστήματα αναμένεται να βάλουν λουκέτο το αμέσως προσεχές διάστημα στο κέντρο του Βόλου, την ώρα που στο «χορό» των προσφορών έχουν μπει και μεγάλα πολυκαταστήματα – αλυσίδες.

Η κρίση που βιώνει η τοπική αγορά, αντικατοπτρίζεται στα αριθμητικά στοιχεία του μητρώου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, σύμφωνα με τα οποία 830 επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους το πρώτο πεντάμηνο φέτος, οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

Αναλυτικότερα, στον τομέα των Υπηρεσιών διέκοψαν τη λειτουργία τους 491 επιχειρήσεις, κυρίως ατομικές (452), στον τομέα του Εμπορίου 133 και στον τομέα της Μεταποίησης 206.

Συνέπεια της σημαντικής πτώσης της κατανάλωσης είναι οι επιχειρηματίες να αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, την οποία δεν μπορούν να έχουν από τις τράπεζες. Προς την κατεύθυνση αυτή πραγματοποιούν συχνά δεκαήμερα προσφορών, στα οποία τελευταία παίρνουν μέρος και πολυκαταστήματα – αλυσίδες».

Προσφορές αυτό το διάστημα κάνουν 20 καταστήματα στην εμπορική αγορά του Βόλου, σε ποσοστά που ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις το 30%, τόσο σε είδη ένδυσης και υπόδησης, όσο και σε ηλεκτρικές συσκευές, σε βιβλία και είδη πληροφορικής, σε έπιπλα. Σύμφωνα με στέλεχος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, οι προσφορές τείνουν να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.

Όλα αυτά ένα μήνα περίπου πριν τις θερινές εκπτώσεις, που δεν αναμένεται πλέον να έχουν την ένταση παλαιοτέρων εποχών, παρά το ότι θα κυμανθούν και φέτος σε πολύ υψηλά ποσοστά.

Ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους εμπόρους στον κεντρικό τομέα της πόλης, είναι το ύψος των ενοικίων των καταστημάτων. Στη Σπυρίδη π.χ. έμπορος πληρώνει σήμερα 1.200 ευρώ ενοίκιο και ακριβώς δίπλα του βρήκε άλλο κατάστημα με το μισό ενοίκιο, όπως δηλώνει…

Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κινητικότητα στις μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων, καθώς έμποροι προτιμούν να υποβληθούν σε έξοδα μιας μετεγκατάστασης, παρά να συνεχίσουν να καταβάλλουν υψηλά ενοίκια σε ιδιοκτήτες που δεν λένε να προχωρήσουν σε μειώσεις, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της αγοράς.

Σύμφωνα με έμπορο «η αγορά συρρικνώνεται, αλλά εξυγιαίνεται συγχρόνως».

Πάντως οι πληροφορίες δεν είναι καλές για έναν ακόμη αριθμό καταστημάτων, που αναμένεται να βάλουν λουκέτο το επόμενο διάστημα. Εξάλλου, ορισμένοι καταστηματάρχες που θέλουν να διακόψουν την εμπορική τους δραστηριότητα, δεν μπορούν να το κάνουν, καθώς φέρεται να οφείλουν στην Εφορία, ακόμη και στο Επιμελητήριο…

Η κατάσταση στην εμπορική αγορά επιδεινώθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και την ακυβερνησία που ακολούθησε, ωστόσο από προχθές και με τη συμφωνία για νέα κυβέρνηση, φαίνεται πως άρχισε το κλίμα να αλλάζει.

«Αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, τότε από το φθινόπωρο το πρόβλημα θα είναι μεγάλο και θα κλείσουν και άλλα καταστήματα», επισημαίνει ο έμπορος κ. Απ. Νάσιος.

Παράλληλα αριθμός εμπόρων κινδυνεύει με αποβολή από τα καταστήματα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους έχουν προσφύγει δικαστικά για μη καταβολή μισθωμάτων.

Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση, δοκιμάζει τις αντοχές βασικών τομέων της οικονομίας και ιδιαιτέρως του λιανικού εμπορίου.
Οι πιέσεις στον κλάδο είναι ασφυκτικές, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον αριθμό των απασχολούμενων στο λιανικό εμπόριο της χώρας, που «υπέστη» νέα μείωση κατά 10%. Οι εργαζόμενοι μειώνονται  μέρα με τη μέρα και αυτό αντικατοπτρίζεται στα αρνητικά ρεκόρ των ποσοστών ανεργίας ανά τρίμηνο, που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ. Η ανεργία λαμβάνει διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας, καθώς στα τελευταία στοιχεία  καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό εργαζόμενων τα τελευταία εφτά χρόνια (91,3%). Η πτώση της κατανάλωσης, αποτυπώνεται ακόμη και στα καταστήματα διατροφής, που παρουσιάζουν μείωση κατά 7,9%, ενώ ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών, εκτός διατροφής και καυσίμων, υποχώρησε κατά 11,4%.

Την Κυριακή οι εκλογές στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας

Μεθαύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα η εκλογική γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Η συνέλευση θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί στην αίθουσα Διαλέξεων του Επιμελητηρίου Τρικάλων, Βενιζέλου 1.

Η εκλογική διαδικασία θα αρχίσει στις 10:30  και θα λήξει στις 16:00. Για τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες, απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο πρωτότυπο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία. 16 εκλέκτορες θα ψηφίσουν από τους εμπορικούς συλλόγους της Μαγνησίας στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Συνολικά οι εκλέκτορες απ’ όλη τη Θεσσαλία είναι 105 και η Μαγνησία έχει τους λιγότερους… 39 έχουν τα Τρίκαλα, 23 η Λάρισα και 27 η Καρδίτσα… Υποψήφιοι από τη Μαγνησία είναι οι κ.κ. Ι. Μακανίκας και Δ. Καλλές από την Ένωση Επαγγελματιών και Εμπόρων Αλμυρού και οι κ.κ. Π. Πάνος, Κ. Τσέλιος, Βάσω Κλεφτάκη, Κ. Μαγαλιός, Ε. Μπακίρης, Απ. Νάσιος, Β. Χριστοδουλιάς και Αθ. Κατσαγεώργης από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το