Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Λιμάνι Βόλου: Ο Συνήγορος του Πολίτη διερευνά τη νομιμότητα της λειτουργίας του

Μετά από καταγγελίες για συμβολή του λιμανιού στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκαλεί η λειτουργία του λιμανιού του Βόλου, αναφορικά με τη νομιμότητά της. Ο Συνήγορος δέχτηκε καταγγελίες για α) τη δίχως εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργία του λιμανιού και β) τη συμβολή της λειτουργίας του στο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να κάνουν άμεσα αυτοψία για «τον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων του Λιμένα Βόλου και την έγγραφη ενημέρωση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις σχετικές διαπιστώσεις τους».

Ακόμη ο Συνήγορος ζητεί όπως «ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε., ως κύριος φορέας του έργου, παρακαλείται να ενημερώσει αναλυτικά για το υπό εκπόνηση Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, καθώς και πότε αναμένεται η ολοκλήρωσή του, τον τρόπο επεξεργασίας και διάθεσης κάθε κατηγορίας αποβλήτων (στερεών, υγρών και επικίνδυνων) με τις αντίστοιχες εγκεκριμένες μελέτες και συμβάσεις, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τις φορτοεκφορτώσεις χύδην και αδρανών υλικών. Επίσης, δεδομένου ότι, όπως διαπιστώθηκε, δεν έχουν αναρτηθεί, όπως προβλέπει ο όρος 53 της απόφασης Π.Ο., στην ιστοσελίδα του ΟΛΒ, αλλά και του Δήμου Βόλου τα αποτελέσματα των ηχομετρήσεων, παρακαλείται ο ΟΛΒ να προβεί άμεσα στις απαραίτητες σχετικές ενέργειες, ώστε να εκπληρωθεί η δυνατότητα ενημέρωσης του κοινού.

Η ΕΥΕΠ-Τομέας Βορείου Ελλάδος του ΥΠΕΚΑ παρακαλείται να επανεξετάσει τη δυνατότητα διενέργειας αυτοψίας στην εν λόγω εγκατάσταση, δεδομένου ότι πρόκειται για σημαντικό έργο υποδοχής, που έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, καθώς και αξιολογώντας ότι η πόλη του Βόλου παρουσιάζει σημαντικότατο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης τα τελευταία έτη, στο οποίο φαίνεται ότι συμβάλλει και ο Λιμένας και να ενημερώσει σχετικά την Αρχή».

Στο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη προς Περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη Δ. Αλεξόπουλο, ΟΒΛ Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, επισημαίνεται ότι σε επικοινωνία του με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βόλου Ν. Μόσχο, ενημερώθηκε ότι «τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι έντονα και τακτικά, διότι οι φορτοεκφορτώσεις γίνονται δίχως διαβροχή και δίχως την κάλυψη των οχημάτων διακίνησης των υλικών, επιβαρύνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης του Βόλου και παραβιάζοντας τους Περιβαλλοντικούς Όρους του Λιμένα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το