Photo Gallery, Τοπικά

Λιγότεροι για Στρατιωτικές – Αστυνομικές Σχολές

Ολοκληρώθηκε στα Λύκεια η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων
Ολοκληρώθηκε στα Λύκεια η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων

Λιγότεροι θα είναι φέτος οι υποψήφιοι από το Νομό Μαγνησίας που θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έληξε χθες και σήμερα τα Γενικά Λύκεια θα αποστείλουν στο υπουργείο Παιδείας τις καταστάσεις με τις επιλογές των υποψηφίων.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε η πρώτη πράξη των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που αφορούσε στην υποβολή των αιτήσεων για τα ειδικά μαθήματα, το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, τις Στρατιωτικές Σχολές.

Η συλλογή και κωδικοποίηση των στοιχείων από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έγινε ακόμη, ωστόσο κάποια στοιχεία με βάση τις επιλογές των υποψηφίων μπορούν να εξαχθούν. Βέβαια οι επιλογές των υποψηφίων καθορίζονται ανάλογα και με την περιοχή που βρίσκεται κάθε Λύκειο. Έχει παρατηρηθεί πως οι υποψήφιοι από σχολεία που λειτουργούν σε περιοχές με χαμηλότερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, ενδιαφέρονται περισσότερο για τις Στρατιωτικές Σχολές που προσφέρουν μια μόνιμη επαγγελματική εξασφάλιση.

Ένα πρώτο στοιχείο είναι η δραματική μείωση των υποψηφίων για τις Αστυνομικές Σχολές, εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς η εισαγωγή στις Σχολές αυτές «παγώνει» για δύο χρόνια και, όσοι πετύχουν φέτος, θα εισαχθούν στο ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.  Αυτό έχει ως συνέπεια και τη μείωση των υποψηφίων που στρέφονται στο επιλεγόμενο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που ήταν προαπαιτούμενο για τις Αστυνομικές Σχολές.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η μείωση των υποψηφίων για τις Στρατιωτικές Σχολές, αν και αυτό θα πρέπει να καταγραφεί οριστικά στα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πάντως σε ορισμένα Λύκεια, που μέχρι και πέρυσι υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Στρατιωτικές Σχολές, φέτος αυτό έχει περιοριστεί. Στο 8ο Λύκειο Βόλου οι δεκαπέντε από τους 71 υποψήφιους υπέβαλαν αίτηση για τις Στρατιωτικές Σχολές, γεγονός που οφείλεται και στη μείωση του αριθμού των θέσεων κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Αυτή η μείωση θα οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων και σε μεγαλύτερη ένταση του ανταγωνισμού.

Ένα τρίτο στοιχείο είναι πως και φέτος σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι στράφηκαν στη Βιολογία και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.

Τα στοιχεία από ορισμένα Λύκεια του Βόλου δείχνουν τα εξής: Στο 8ο Γενικό Λύκειο οι συνολικοί υποψήφιοι ανέρχονται στους 71 εκ των οποίων οι τελειόφοιτοι είναι 59 και οι απόφοιτοι δώδεκα. Τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής επέλεξαν οι 29 και τη Βιολογία Γενικής Παιδείας οι 39. Τις Στρατιωτικές Σχολές διάλεξαν οι δεκαπέντε και τις Αστυνομικές οι έντεκα. Επίσης πέντε υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση για το Εμπορικό Ναυτικό.

Στο 3ο Γενικό Λύκειο Βόλου οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 109 εκ των οποίων οι 86 είναι τελειόφοιτοι, ενώ υπάρχουν δεκαπέντε περυσινοί απόφοιτοι, αλλά και τρεις απόφοιτοι παλιότερων ετών. Από όλους αυτούς μόλις 3-4 υπέβαλαν αίτηση για τις Αστυνομικές Σχολές.

Στο 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 90 εκ των οποίων οι 80 είναι τελειόφοιτοι.

Στο 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 104. Μάλιστα υπάρχουν και εννιά υποψήφιοι που δεν θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά θα εξεταστούν μόνο στα ενδοσχολικά μαθήματα.

Από τους 104 οι 35 υπέβαλαν αίτηση για τις Στρατιωτικές Σχολές και δεκατρείς για τις Αστυνομικές Σχολές. Επίσης 16 άτομα υπέβαλαν αίτηση για τις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, ενώ 25 ενδιαφέρθηκαν για τα ΤΕΦΑΑ. Επίσης στο σχολείο περισσότεροι είναι αυτοί που θα εξεταστούν στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και λιγότεροι στη Βιολογία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το