Photo Gallery, Τοπικά

Λιγότεροι ασθενείς στα Επείγοντα λόγω αδυναμίας καταβολής 5€

Σύμφωνα με τη Διοίκηση περιορίστηκε και το φαινόμενο του τσεκ-απ στα ΤΕΠ

Το 20% άγγιξε το 2011 η μείωση της προσέλευσης εξωτερικών ασθενών στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου σε σχέση με το 2009, εξέλιξη που σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς αποδίδεται σε ένα ποσοστό στην καθιέρωση της είσπραξης των πέντε ευρώ, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι πολίτες εντός και εκτός Νομού που μετέβαιναν στο Νοσοκομείο μόνο και μόνο για να κάνουν ένα τσεκ-απ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου το 2009 η προσέλευση εξωτερικών ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Βόλου ανήλθε στους 111.768, δηλαδή ο μηνιαίος μέσος όρος ήταν 9.314 ασθενείς, ενώ ο ημερήσιος 310 άτομα.

Το 2010 συνολικά οι εξωτερικοί ασθενείς στο ΤΕΠ ήταν 102.537, δηλαδή ο μέσος μηνιαίος όρος ήταν 8.545 άτομα και ο ημερήσιος 285 άτομα. Άρα ήδη μεταξύ του 2010 και του 2009 υπήρχε μια μείωση στην προσέλευση που άγγιξε το 8,26%.

Ωστόσο η μείωση στην προσέλευση ήταν ακόμη μεγαλύτερη μέσα στο 2011. Σημειώνεται πως από την 1η Ιανουαρίου εφαρμόζεται ο νόμος για την είσπραξη πέντε ευρώ στο ΤΕΠ που ίσχυε από το 1991.

Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης αποτυπώνονται στα στατιστικά στοιχεία που σύμφωνα με αυτά το 2011 οι εξωτερικοί ασθενείς ανήλθαν στους 90.817, με το μέσο μηνιαίο αριθμό να διαμορφώνεται στους 7.568, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος ήταν 252 άτομα.

Έτσι το 2011 σε σχέση με το 2009 η προσέλευση εξωτερικών ασθενών στο ΤΕΠ μειώθηκε κατά 21.000 περίπου άτομα, που σε ημερήσια κλίμακα αντιστοιχεί σε 58 λιγότερα άτομα.

Μάλιστα από τη διοίκηση έγινε και μια ανάλυση των στοιχείων για τον Ιανουάριο του 2012, όπου αποτυπώνεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με το 2009 και η οποία αγγίζει το 25%. Ειδικότερα για το συγκεκριμένο μήνα προσήλθαν στο ΤΕΠ 6.977 εξωτερικοί ασθενείς, δηλαδή 2.337 ασθενείς λιγότεροι σε σχέση με ένα οποιοδήποτε μήνα του 2009.

Ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιάννης Ντόκος τόνισε πως παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου παρατηρείται μείωση της προσέλευσης ατόμων στα Επείγοντα.»Αυτή η εξέλιξη έχει πολλαπλές ερμηνείες. Η πρώτη είναι πως μετά την άμεση εφαρμογή την καταβολής των πέντε ευρώ, πολλοί που μετέβαιναν στο «Αχιλλοπούλειο» ακόμη από άλλα μέρη εκτός Νομού, όπως για παράδειγμα από τα Φάρσαλα, για να κάνουν μόνο και μόνο κάποιες εξετάσεις, πλέον δεν έρχονται. Δεύτερη κατηγορία είναι οι ηλικιωμένοι οι οποίοι παλιότερα έρχονταν στο Νοσοκομείο κάθε ημέρα για να εξεταστούν λόγω ανασφάλειας. Για παράδειγμα μετέβαιναν στα Επείγοντα για να τους μετρήσουν την πίεση, αλλά ο γιατρός τους έκανε και μια γενική αίματος».

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά για όσους έρχονταν από άλλα μέρη εκτός Νομού, πως επικεντρώνονταν και στο να κάνουν μια αξονική τομογραφία.

Βέβαια η καθιέρωση των πέντε ευρώ αλλά και η πληρωμή των συμπληρωματικών εξετάσεων διέκοψε αυτό το γόρδιο δεσμό, καθώς ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει ότι θα πληρώσει όποια εξέταση και αν κάνει.

Επομένως, όπως τονίζεται από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, οι παλιές τακτικές περιορίζονται και πλέον στο ΤΕΠ προσέρχονται στο Νοσοκομείο, όσοι έχουν ανάγκη πραγματικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το