Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Λιγότερα τα πυροτεχνήματα φέτος

Σ12Φ2

Στα περσινά επίπεδα κινήθηκε φέτος η ζήτηση βεγγαλικών στα καταστήματα του Βόλου για την Ανάσταση. Οι καταναλωτές θέλησαν και φέτος να τηρήσουν το έθιμο, ωστόσο η οικονομική κρίση περιόρισε τη ζήτηση. Την ίδια ώρα η Αστυνομία εντατικοποιεί τους ελέγχους και απευθύνει συστάσεις για τη χρήση βεγγαλικών.

Και φέτος στα καταστήματα πώλησης βεγγαλικών του Βόλου υπήρξε ζήτηση από καταναλωτές για την Ανάσταση, ωστόσο οι ποσότητες που ζήτησαν ήταν περιορισμένες, όπως και πέρυσι, ενώ γινόταν και το σχετικό «κούρεμα».

«Κόσμος πολύς, αλλά λιγότερα τα χρήματα» σημειώνει ο έμπορος βεγγαλικών κ. Δημ. Θεοδοσιάδης.

Οι καταναλωτές θα τηρήσουν και φέτος το έθιμο με τα πυροτεχνήματα, αλλά αυτά που αγοράζουν, είναι σε τιμές χαμηλότερες από τις περυσινές, από 10 μέχρι 20 ευρώ μέσο όρο.

Πάντως οι καταστηματάρχες δηλώνουν αισιόδοξοι για την περίοδο μετά το Πάσχα και μέχρι το καλοκαίρι, διότι παρά την κρίση φέτος έχει πολλούς γάμους…

Συμβουλές από την Αστυνομία

Εντατικοποιούν τους ελέγχους οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, ενόψει της Ανάστασης και προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φαινόμενο της παράνομης κατοχής, κατασκευής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών κ.λπ. απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών.
Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται:
-Έλεγχοι σε χώρους κατασκευής, αποθήκευσης και εμπορίας πυροτεχνικών ειδών.
-Εντατικοποίηση των ελέγχων σε διάφορα καταστήματα (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, παιδικών παιγνίων κ.λπ.), όπου ενδέχεται να πωλούνται τέτοια είδη, καθώς και σε πλανοδίους μικροπωλητές.
-Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλες τις περιπτώσεις, που διαπιστώνουν σχετικές παραβάσεις, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές (κατασχέσεις, ενημέρωση τοπικών ΔΟΥ, κίνηση διαδικασιών αφαίρεσης ή ανάκλησης αδειών κ.λπ.).
-Συνεργασία με τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, για λεπτομερή και ουσιαστικό έλεγχο των εισαγομένων-μεταφερόμενων εμπορευμάτων, ώστε να αποτραπεί η εισαγωγή και μεταφορά απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών ή ειδών χωρίς τη σχετική άδεια.

-Μελέτη και ο έγκαιρος σχεδιασμός λήψης επιπρόσθετων μέτρων τάξης και ασφαλείας στους ιερούς ναούς, κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών εκδηλώσεων της Μεγάλης Εβδομάδας και ιδιαίτερα κατά τις Ακολουθίες του Επιταφίου και της Αναστάσεως, προκειμένου να αποτραπεί η χρήση τέτοιων ειδών.
Η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια και υπενθυμίζει ότι:
-Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
-Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη.
-Να αποτρέπονται τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
-Να ενημερώνονται τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
-Να μην επιτρέπεται σε παιδιά να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
-Οι ενήλικες να μη χρησιμοποιούν βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος μίμησης από τα παιδιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το