Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Λείπει σήμερα ο μακαριστός Χριστόδουλος

Από τις χθεσινές εκδηλώσεις

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και έκδηλης ευγνωμοσύνης ο ιερός κλήρος και ο λαός της Μητρόπολης Δημητριάδος τίμησαν χθες τη μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

Χθες το πρωί, στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, τον οποίο πλαισίωσαν οι μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πλειάδα πρεσβυτέρων και διακόνων, με προεξάρχοντα τον τ. πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Θωμά Συνοδινό, παρουσία πλήθους ευσεβούς λαού. Παρέστησαν, επίσης, ο Β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Νάκος, ο πρόεδρος της Ενώσεως τ. Βουλευτών και Ευρωβουλευτών κ. Κων/νος Πυλαρινός, ο τ. υπουργός κ. Παναγιώτης Δελημήτσος, η βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των στρατιωτικών αρχών.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, ο οποίος αναφέρθηκε, καταρχήν, στο έργο του μακαριστού Χριστοδούλου στη Μητρόπολη Δημητριάδος, σημειώνοντας ότι «η  διακονία του μακαριστού Χριστοδούλου, εδώ, στο Βόλο, αποτέλεσε πραγματικό ξεχείλισμα αγάπης και προσφοράς, μέχρι αυτοθυσίας, διά την πνευματική πρόοδο όλων σας. Γι’ αυτό αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος και η μνήμη του παραμένει ανεξίτηλη μέχρι σήμερα…».

Ο κ. Ευσέβιος χαρακτήρισε τον αείμνηστο αρχιεπίσκοπο «τύπο και παράδειγμα στο επίγειο ιερό Θυσιαστήριο, στον ιερό Άμβωνα… στο πλούσιο συγγραφικό του έργο, που αποτυπώνει εναργώς, με τη δυνατή του γραφίδα, τους προβληματισμούς και την ποιμαντική αγωνία του αληθινά ανήσυχου πνεύματός του να προτρέχει της εποχής του για να καταστήσει αποτελεσματικό και καρποφόρο το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας… Τύπος και υπογραμμός στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών, όπου σε κάθε περίπτωση ενεργούσε με το αλάνθαστο κριτήριο της εκκλησιαστικής του συνειδήσεως, μαζί με την αυθεντικότητα της προσωπικότητάς του… Τύπος και παράδειγμα στα τέλη της βιωτής του…».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Ευσέβιος επεσήμανε ότι σήμερα «οι Έλληνες τον αναζητούν με νοσταλγία, γιατί ο Χριστόδουλος, ως αγάπη, δεν πέρασε απαρατήρητος… Ο δυναμικός, ορμητικός και χαρισματικός εκκλησιαστικός ηγέτης εσίγησε, πλέον, εις τους τωρινούς δύσκολους καιρούς. Όμως, κατέλειπε πνευματική παρακαταθήκη, πολύτιμη κατά πάντα και φωτεινή διά τη μέλλουσα πορεία μας…».

Προ του μνημόσυνου, ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «η παρουσία του μακαριστού Χριστοδούλου εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα έντονη στο νου και τη ζωή μας. Ο προφητικός του λόγος παραμένει ζωντανός. Το διαπεραστικό του βλέμμα μάς κοιτάζει πάντοτε ζητώντας να γίνουμε συνεχιστές του οράματος και του έργου του. Σήμερα μας ένωσε ακόμα μία φορά εδώ στο Μητροπολιτικό του Ναό, που τόσο αγάπησε, για να πάρουμε κουράγιο από τη ζωντανή παρουσία του στη ζωή μας».

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση μνήμης στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης με ομιλητές τον κ. Συνοδινό και τον κ. Πυλαρινό. Επίσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ από τη ζωή και το έργο του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Τα ονομαστήρια του κ. Ιγνατίου 

Αύριο Τρίτη 29 Ιανουαρίου η Εκκλησία τιμά την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζει και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Για ακόμα μία χρονιά η Ιερά Μητρόπολη, μέσα στο πλαίσιο της λιτότητας που επιβάλλει η κρισιμότητα των ημερών, θα περιορίσει τον εορτασμό στην τέλεση της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, την Τρίτη 29/1 στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου.

Ο κ. Ιγνάτιος θα δεχθεί τις ευχές κλήρου και λαού, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά τη διανομή του αντίδωρου.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης, «όσοι επιθυμούμε να τιμήσουμε τον Άγιο Ιγνάτιο και να εκφράσουμε την αγάπη και το σεβασμό μας προς τον εορτάζοντα ποιμενάρχη μας, ας συμμετάσχουμε στη Θεία Λειτουργία, για να ενώσουμε τις προσευχές μας προς το Θεό να διατηρεί, διά πρεσβειών του Αγίου Ιγνατίου, το σεβ. μητροπολίτη μας «εν ειρήνη, σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα το λόγον της αληθείας του Χριστού».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. για την αντιπυρική προστασία

Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Νοτίου Πηλίου σήμερα Τετάρτη…

12 Ιουνίου 2024

Χρήστος Μεγάλου στο συνέδριο Reuters Responsible Business Europe 2024: Κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών στην πράσινη ανάπτυξη

Την ανάγκη κινητοποίησης κεφαλαίων για την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης και την υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων…

12 Ιουνίου 2024

Εθελοντική αιμοδοσία από τους AHEPANS και την Αλληλεγγύη – video & photo

Την τρίτη συνεχόμενη αιμοδοσία διοργάνωσαν σήμερα οι AHEPA «Αργοναύτες Βόλος» σε συνεργασία με τον σύλλογο…

12 Ιουνίου 2024

Ξεκινά η Ναυτική Εβδομάδα 2024 – Αφιερωμένη στην Κύπρο

  Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, μέσω του Φορέα Πολιτισμού της «Μαγνήτων Κιβωτός», συνδιοργανώνει…

12 Ιουνίου 2024

Στο λιμάνι του Βόλου το κρουαζιερόπλοιο «MARELLA DISCOVERY»

Το κρουαζιερόπλοιο «MARELLA DISCOVERY» σημαίας Μάλτας, καταπλέει την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 και ώρα 08:00,…

12 Ιουνίου 2024

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίπλα στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ – Δημήτρης Κουρέτας: «Να μιλάμε ανοιχτά για τις εξαρτήσεις»

Την αποφασιστικότητα του να στηρίξει και μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας , το σημαντικό έργο του…

12 Ιουνίου 2024