Ελλάδα

Λαφαζάνης: Θέλουμε τη ΔΕΗ μεγάλη και δημόσια

  

Τη θέση της κυβέρνησης για ενιαία και δημόσια ΔΕΗ, με την επισήμανση ότι μια ιδιωτική ΔΕΗ, είναι καταστροφή για την οικονομία, επανέλαβε από την Κοζάνη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μαζί και την προηγούμενη δέσμευσή του ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα ενσωματωθεί τροπολογία για ακύρωση των αυξήσεων που εισηγήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κοζάνη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισκέφτηκε το ορυχείο Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ, όπου συναντήθηκε με εργαζόμενους και περιηγήθηκε στο εργοτάξιο.

Νωρίτερα βρέθηκε στο χώρο συγκέντρωσης των εργαζομένων στον ΑΗΣ Καρδίας, στους οποίους δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή της Πτολεμαϊδας V και μάλιστα πριν από μερικές μέρες υπέγραψε τις πρώτες, σχετικές άδειες.

«Στηρίζουμε την κατασκευή της 5ης μονάδας, η οποία βασίζεται σε μια σύγχρονη, αντιρυπαντική τεχνολογία. Με τη σύγχρονη τεχνολογία που θα κατασκευαστεί, θα έχει πολύ λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε σχέση με τις παραδοσιακές μονάδες», ανέφερε σε ομιλία του στο Κοβεντάρειο Συνεδριακό Κέντρο.

Ανέφερε ακόμη, ότι η σημερινή κυβέρνηση έστειλε στα αζήτητα τη διάσπαση της ΔΕΗ, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι ούτε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα ιδιωτικοποιηθεί, σημειώνοντας ότι «τα ενεργειακά δίκτυα ανήκουν στο λαό και δεν μπορούν να πουληθούν και να τα διαχειρίζονται ιδιώτες. Οι διαδικασίες για την εκποίησή του δεν παγώνουν, αλλά τελειώνουν».

«Η ΔΕΗ είναι ο γίγαντας της χώρας μας και το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η μεταπολεμική Ελλάδα και είναι το θεμέλιο που πρέπει να στηρίξουμε τη δυνατότητά μας να ανασάνουμε. Η ΔΕΗ είναι μέσα στην καρδιά της κυβέρνησης, θέλουμε τη ΔΕΗ όχι μικρή, όπως ήθελαν κάποιοι να την κάνουν, αλλά μεγάλη και κυρίως δημόσια. Η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται, ούτε πωλείται».

Παραδέχτηκε επίσης ότι είναι ακριβή η ενέργεια στην Ελλάδα και δεσμεύτηκε ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

«Θα βρούμε ρευστότητα», είπε στο κατάμεστο από κόσμο Κέντρο, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα που υπάρχει θα αντιμετωπιστεί «κι ας νομίζουν κάποιοι πως υπό απειλή χρημάτων θα μας υποτάξουν».

«Ο ελληνικός λαός σήκωσε κεφάλι σε δύσκολες στιγμές. Δεν δέχθηκε να γίνει μπανανία και προτεκτοράτο ούτε θα το δεχτεί και τώρα», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως τα μνημόνια τέλειωσαν οριστικά.

Ο κ. Λαφαζάνης παρακολούθησε την παρέλαση στην Κοζάνη, στην οποία όμως πήραν μέρος μόνο πεζοπόρα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων και οι σημαιοφόροι των σχολείων. Λόγω της δυνατής βροχόπτωσης η περιφέρεια αποφάσισε τη ματαίωση της μαθητικής παρέλασης.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το