Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Λήγει η προθεσμία για το Δελτίο συμμετοχής στις Πανελλαδικές

Λήγει αύριο Τρίτη 5 Μαρτίου, η προθεσμία υποβολής της Αίτησης-Δήλωσης συμμετοχής των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) υποβάλλουν ήδη στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση Υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Σχετική Αίτηση-Δήλωση υποβάλλουν και οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων και μόνο εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές/Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού/ΤΕΦΑΑ. Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μπορούν να είναι μόνο οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ-Β’ των ετών 2011 ή 2012.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ως άνω μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι δηλώσουν ενδοσχολικό απολυτήριο) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει μέσα στην ίδια προθεσμία, δηλαδή ώς 5 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), ήδη πιστοποιούνται από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους μέχρι 8 Μαρτίου. Εφόσον αποκτήσουν το πιστοποιητικό της πάθησής τους, θα μπορέσουν να ανακαλέσουν την Αίτηση-Δήλωση για πανελλαδικές εξετάσεις και να υποβάλουν εκ νέου Αίτηση για ενδοσχολικό απολυτήριο.

Τον Απρίλιο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν με νεότερο δελτίο τύπου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στο Λύκειο, στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, καθώς και οι υποψήφιοι του 10%, θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου, η οποία υπολογίζεται για τον Ιούνιο.

Επίσης, τον Απρίλιο, οι υποψήφιοι με τα ΓΕΛ ή με τα ΕΠΑΛ ή με το 10% των θέσεων εισακτέων, οι οποίοι τυχόν εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των κοινωνικών κριτηρίων, θα κληθούν να υποβάλουν στο Λύκειό τους τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια ειδική περίπτωση, ώστε να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις εισαγωγής.

Στο ίδιο διάστημα, περί τα τέλη Απριλίου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα αποκτήσουν από το Λύκειο υποβολής της Αίτησης – Δήλωσης, το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων.

Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται από τα Λύκειά τους με σχετικές εγκύκλιους. Παράλληλα, ενημερωτικό υλικό, εγκύκλιοι, υποδείγματα κλπ, θα αναρτώνται και στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Οι αθλητές

Με εγκύκλιό του που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας χθες στα σχολεία, αναφέρει ότι και οι αθλητές που θέλουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στα σχολεία μέχρι τις 5 Μαρτίου.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος αναφέρει πως οι τελειόφοιτοι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 με την κατηγορία των αθλητών κάνοντας χρήση μιας εξαιρετικής αγωνιστικής διάκρισης, πρέπει να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις στο σχολείο που ανήκουν μέχρι τις 5 Μαρτίου. Μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για συμμετοχή στην ειδική κατηγορία των αθλητών είναι ο υποψήφιος να κατέχει τίτλο σπουδών που να του επιτρέπει να συμμετέχει στις εκάστοτε ισχύουσες διαδικασίες επιλογής για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι υποψήφιοι αθλητές που θα κάνουν χρήση παλιότερης βαθμολογίας τους στις πανελλαδικές εξετάσεις (10%) θα πρέπει να κατέχουν βεβαίωση πρόσβασης έτους 2011 ή 2012.

Τρεις υποψήφιοι για τη θέση του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τρεις θα είναι τελικά οι υποψήφιοι για τις πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από τέσσερις που είχαν υποβληθεί αρχικά. Οι εκλογές θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τετάρτη 6 Μαρτίου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ η ψηφοφορία θα γίνει ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται πως ο νόμος ορίζει ότι αν οι υποψηφιότητες για τη θέση του πρύτανη ξεπερνούν τις τρεις, τότε θα πρέπει αποκλειστούν οι υπόλοιπες, ώστε να παραμείνουν οι τρεις. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν ήταν τέσσερις, επομένως μία θα έπρεπε να μείνει εκτός. Τελικά οι υποψήφιοι που διεκδικούν τη θέση του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος, με γνωστικό αντικείμενο την οικονομική ανάλυση του χώρου, ο κοσμήτορας και καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Μεσσήνης, με ειδίκευση στη μαιευτική-γυναικολογία και η καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Θεοφανώ Παπαζήση.

Συνολικά τα εγγεγραμμένα μέλη ΔΕΠ ανέρχονται στα 430. Σημειώνεται ότι στις πρυτανικές εκλογές ψηφίζουν μόνο τα μέλη ΔΕΠ.

Οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους στους καθηγητές σε δύο ειδικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, σήμερα στη Λάρισα και αύριο στη μία το μεσημέρι στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου.

Σημειώνεται πως ήδη έχει συσταθεί Επιτροπή Διενέργειας Εκλογών Πρύτανη, που αποτελείται από τα εξής μέλη: Καθηγητής Νικόλαος Αράβας, καθηγητής Γεώργιος Φθενάκης, καθηγητής Γεώργιος Χατζηγεωργίου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ηλικιωμένη στον Πύργο παρέδωσε χρυσές λίρες αξίας 25.000 ευρώ και κοσμήματα σε απατεώνες

Ταράχτηκε και δεν κατάλαβε ότι δεν ήταν της κόρης της η γυναικεία φωνή που άκουγε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Συνελήφθησαν 4 διακινητές για τους 66 ανθρώπους που διασώθηκαν πριν μέρες στην Καλαμάτα – Τους χρέωναν μέχρι και 8.000 ευρώ!

Τέσσερα άτομα ηλικίας 24, 28, 29 και 38 ετών, τρεις από το Αφγανιστάν και έναν…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Στιγμές από την αναμέτρηση Α.Ε. 2002-Αγία Άννα

Η Αγία Άννα κέρδισε εκτός έδρας με 7-0 την Α.Ε. 2002 και στη σελίδα της…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Κατσαρός: «Αν νομίζετε ότι στα 90 μου πρέπει να πάρω σύνταξη είστε γελασμένοι»

Ο Γιώργος Κατσαρός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λίγο μετά τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοσιογράφος διέκοψε ζωντανή μετάδοση για να σώσει γυναίκα από πλημμύρα

Ο τυφώνας Helene σαρώνει τις πολιτείες των ΗΠΑ προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και σε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Το φωτορεπορτάζ από το παιχνίδι Δάφνη-Γ.Σ. Αλμυρού

Στο Βασδέκειο συναντήθηκαν σήμερα Δάφνη και Γ.Σ. Αλμυρού με τους φιλοξενούμενους να κατακτούν τη νίκη…

28 Σεπτεμβρίου 2024