Οικονομία, Πρώτο Θέμα (old)

Λάθη και παραλείψεις αφήνουν στον «αέρα» 600.000 φορολογικές δηλώσεις

00eforia-new

Περισσότερες από 600.000 φορολογικές δηλώσεις βρίσκονται στον «αέρα» καθώς διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις με αποτέλεσμα να μην εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα.

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών πασχίζει να μαζέψει στο ταμείο του τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος, εντοπίστηκε σημαντικό πρόβλημα στα στοιχεία από τις δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών από εργοδότες και ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα σε πολλές περιπτώσεις είτε επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει λανθασμένα στοιχεία είτε διέκοψαν τη λειτουργία τους είτε επειδή δεν έχουν αποδώσει το φόρο δεν τα υπέβαλαν. Δεν λείπουν και περιπτώσεις όπου φοροτεχνικοί προκειμένου να γλιτώσουν φόρο για τους πελάτες τους έχουν δηλώσει υψηλότερα ποσά φόρων που παρακρατήθηκαν σε σχέση με τα πραγματικά.

Αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις είναι η αυτόματη διαδικασία που έχει ενταχθεί για πρώτη φορά φέτος στο πρόγραμμα εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων και μέσω της οποίας γίνεται διασταύρωση των ποσών για τους παρακρατούμενους φόρους, να εντοπίζει πρόβλημα και να μην εκδίδεται το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών θα έχει να αντιμετωπίσει και την «τρύπα» των περίπου 250.000 δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί αν και έχει λήξει η προθεσμία υποβολής τους και οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έως τις 30 Αυγούστου αλλά αφού προηγηθεί πρώτα η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Επίσης στον συνολικό αριθμό των δηλώσεων που είτε δεν έχουν κατατεθεί, είτε έχουν μπλοκαριστεί λόγω του τεχνικού ζητήματος της διασταύρωσης των στοιχείων για τους παρακρατούμενους φόρους, θα πρέπει να υπολογιστούν και οι περίπου 130.000 των φορολογουμένων που έχουν κληθεί στην εφορία για έλεγχο των δικαιολογητικών τους.

Αναμείνατε την επιστροφή σας…

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις που αναμένουν να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ από το δημόσιο θα πρέπει να περιμένουν ακόμη και 877 ολόκληρες ημέρες!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η αναμονή των δυόμισι ετών αφορά στην ΔΟΥ στη Γουμένισσα του Κιλκίς.

Ταυτόχρονα ο μέσος σταθμισμένος χρόνος αναμονής υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή στις 434 ημέρες από 550 ημέρες που ήταν στις 9 Αυγούστου, παραμένοντας ωστόσο πολύ μεγάλος.

Συγκεκριμένα, τα αναλυτικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Η εφορία που καθυστερεί περισσότερο την επιστροφή του ΦΠΑ είναι του Κιλκίς (Κιλκίς, Γουμένισσας) με 877 ημέρες και ακολουθεί με 824 ημέρες η ΣΤ’ Θεσσαλονίκης.
-Οι ΔΟΥ εφορίες με τις περισσότερες αιτήσεις σε αναμονή πάνω από 120 ημέρες ήταν η Πλοίων Πειραιά (944 αιτήσεις), η ΦΑΕ Αθηνών (501) και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (396).
-Η αναμονή ξεπέρασε τις 120 μέρες για 4.733 αιτήσεις.
-Τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν οι εφορίες Αλεξανδρούπολης (43 ημέρες αναμονής), Πάρου (επίσης 43 ημέρες) και Γρεβενών (50 ημέρες).
-Οι μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών σημειώθηκε στις εφορίες Ελευσίνας (ανέβηκε κατά 45 θέσεις στο σχετικό πίνακα των ΔΟΥ), Κομοτηνής (44 θέσεις) και Κηφισιάς (43 θέσεις).
-Αντιθέτως αρνητικές μεταβολές καταγράφηκαν στις εφορίες Κιλκίς, Δ’ Πειραιά (72 θέσεις) και Αμφισσας.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το