Photo Gallery, Πολιτική

Λάβρος κατά Αργύρη ο Πάγκαλος

 

Για το «πόθεν έσχες» και κάνει λόγο για ακριτομυθίες ανευθυνοϋπευθύνων

 

Αντιδράσεις για τους «11» – Κρεμαστινός: Στη διάθεση της Βουλής οι τραπεζικοί μου λογαριασμοί

 

 

Με «δηλητηριώδεις» αιχμές κατά του γ’ αντιπροέδρου της Βουλής και προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων Βαγγέλη Αργύρη σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δήλωση «πόθεν έσχες» που υπέβαλε.

 

Με δήλωσή του κάνει λόγο για «κακόβουλα δημοσιεύματα», τα οποία «προκλήθηκαν από ακατανόμαστες ακριτομυθίες ανευθυνοϋπευθύνων», βάσει των οποίων στη δήλωση «πόθεν έσχες» του 2009 «δεν καταγράφονται ως τραπεζικές καταθέσεις ποσά ύψους 449.000 ευρώ που προέρχονταν από την εκποίηση δυο ακινήτων (από κληρονομιά)».

Στην δήλωσή του ο κ. Πάγκαλος εμφανίζεται να εκποίησε οικόπεδο 845 τμ με κτίσμα 91 τμ στη Σαρωνίδα έναντι 348.916 ευρώ και τρία διαμερίσματα στην Εύβοια έναντι 100.000 ευρώ, ενώ τα εν λόγω ποσά δεν εμφανίζονται στα δηλωθέντα εισοδήματά του.

 

Μάλιστα, ο κ. Αργύρης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά και σχολίασε ότι «ακόμα και κάτω από το μαξιλάρι του να έχει βάλει κάποιος χρήματα, οφείλει να το δηλώσει». Πάντως, ο κ. Πάγκαλος επισημαίνει ότι από το ποσόν των 449.000 ευρώ που αποκόμισε από την εκποίηση των ακινήτων του, την ίδια περίοδο είχαν καταβληθεί σε μετρητά:

 

Για φόρους κληρονομίας προς την Α’ ΔΟΥ Αθηνών 226.638 ευρώ

Για επιμεριστικό φόρο πώλησης ακινήτων 34.188 ευρώ

Για εξόφληση οφειλών προς το Ταμείο Νομικών 71.241 ευρώ

Για φόρο εισοδήματος 20.349 ευρώ

Καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα 68.000 ευρώ

 

Όπως υπογραμμίζει στην δήλωσή του «συνολικά κατεβλήθησαν αμέσως σε μετρητά 420.417 ευρώ». Και καταλήγει με δηκτικό πνεύμα: «Υποχρέωση παροχής τέτοιων πληροφοριών δεν υπάρχει βέβαια στο νόμο περί πόθεν έσχες. Αντίθετα υπάρχουν άλλες διατάξεις που υποχρεώνουν να σεβόμαστε την αλήθεια και προστατεύουν την αξιοπρέπεια των πολιτών. Αυτό ας το έχουν όλοι υπόψη τους».

 

Αντιδράσεις για τους «11»

 

Την ίδια στιγμή, με αιχμές σχολίασαν και άλλοι βουλευτές τη δημοσιοποίηση από τον κ. Αργύρη ότι έντεκα βουλευτές εμφανίζουν στις δηλώσεις τους μειωμένες καταθέσεις και ότι θα ερευνηθεί το θέμα από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, ώστε να διαπιστωθεί αν αυτές αφορούν εκροή χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού.

Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας «δεν μπορούν να υπάρχουν σκιές σε ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά όλους μας, οι ορκωτοί λογιστές να καλέσουν αυτούς τους 11, να εξετάσουν την κάθε περίπτωση χωριστά και αν διαπιστωθεί πως υπάρχει πρόβλημα να επιληφθεί άμεσα η Επιτροπή Ελέγχου των πόθεν έσχες».

 

Αλλά και η Φωτεινή Πιπιλή από τη ΝΔ σχολίασε ότι: «οι έντεκα βουλευτές πρέπει να δώσουν στοιχεία στη Βουλή. Άρα όφειλε η Βουλή, για να προστατεύσει το πολιτικό σύστημα και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά, να ολοκληρώσει τον έλεγχο και εν συνεχεία να μην δημιουργούνται ερωτηματικά που προσβάλουν και την κοινωνία κι εμάς τους έντιμους φορολογούμενους βουλευτές».

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Οι θεσμοί και τα εργαλεία που υπάρχουν για τον έλεγχο του πόθεν έσχες είναι ανεπαρκείς και τον καθιστούν εντελώς αναποτελεσματικό. Για την περίφημη υπόθεση των 11, αν και μέλος της επιτροπής δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό. Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα ζητήσω ενημέρωση και εξηγήσεις».

 

Στη διάθεση της Βουλής

θέτει τους τραπεζικούς του

λογαριασμούς ο Δ. Κρεμαστινός

 

Το δικαίωμα ανοίγματος οποιουδήποτε λογαριασμού του εκχωρεί με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός.

 

Ο κ.Κρεμαστινός χαρακτηρίζει πλήγμα κατά του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας τις συνεχείς επιθέσεις κατά των βουλευτών, ενώ ζητεί να ισχύσει το μέτρο της δημοσιοποίησης του «πόθεν έσχες» για όλους τους Έλληνες πολίτες.

 

Ειδικότερα, ο κ. Κρεμαστινός αναφέρει στην επιστολή :

 

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

 

Με την παρούσα επιστολή μου εξουσιοδοτώ την αρμόδια Επιτροπή να αναζητήσει όχι μόνο στις ελβετικές τράπεζες αλλά σε οποιαδήποτε τράπεζα, λογαριασμούς μου.

 

»Θεωρώ ότι η συνεχής επίθεση που γίνεται κατά του Κοινοβουλίου και των βουλευτών δεν έχει στόχο τα πρόσωπα αλλά αυτό καθαυτό το δημοκρατικό πολίτευμα. Διότι οι βουλευτές είναι ειδική κατηγορία πολιτών η οποία ανά τριετία περίπου ανανεώνεται με την έγκριση και την ψήφο των πολιτών. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι τα εισοδήματα και η διαφάνεια των βουλευτών αλλά είναι η φοροδιαφυγή και γενικότερα το μαύρο χρήμα που διακινείται.

 

»Μεγάλη ξένη εφημερίδα πρόσφατα έγραψε ότι η φοροδιαφυγή η οποία στην Ελλάδα ουδέποτε πατάσσεται οφείλεται στο γεγονός ότι οι φοροδιαφεύγοντες κυβερνούν τη χώρα. Και συνεχίζοντας το σχόλιό της ειρωνικά προσθέτει ότι δεν εννοεί φυσικά τους βουλευτές αλλά αυτούς που καθορίζουν τον δημόσιο βίο της χώρας, καλυπτόμενοι πίσω από την αδιαφάνεια της θέσεώς τους (ΜΜΕ, συνταγματικά κατοχυρωμένοι θεσμοί, διευθυντικές θέσεις, καθηγητές, δικαστές κλπ.).

 

»Το σχόλιο αυτό δεν χρειάζεται ερμηνεία, κατά συνέπεια, για να μην χρησιμοποιούνται οι επιθέσεις κατά των βουλευτών και του Κοινοβουλίου, για να καλυφθούν οι δεκάδες χιλιάδες των Ελλήνων που φοροδιαφεύγουν τόσα χρόνια, καλό θα ήταν το οποιοδήποτε μέτρο υιοθετείται για τη διαφάνεια των βουλευτών, να εφαρμόζεται για όλους τους αιρετούς άρχοντες αλλά και για όλους όσους κατέχουν διευθυντικές θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

»Όσον αφορά προσωπικά εμένα, που με την επιστολή μου αυτή εκχωρώ το δικαίωμα ανοίγματος οποιουδήποτε λογαριασμού μου, θα πρότεινα το ίδιο μέτρο να ισχύσει και για όλους τους άλλους, που πέραν της ιδιότητας του βουλευτή, έχουν και τις άλλες μου ιδιότητες, δηλαδή καθηγητές, διευθυντές νοσοκομείων, γιατρούς δημοσίων οργανισμών και ταμείων.

 

»Τότε θα αντιλαμβανόταν ο ελληνικός λαός πού πραγματικά βρίσκονται τα χρήματά του. Αυτό είναι ευνόητο ότι δεν πρέπει να περιορισθεί μόνο στους γιατρούς αλλά και σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών.

 

»Επίσης, μέτρο πλήρους διαφάνειας θα ήταν να αναρτάται στο site της Διαφάνειας το πόσο ακριβώς πληρώνει στην Εφορία του ο κάθε Έλληνας πολίτης. Έτσι πολύ εύκολα θα γίνει αντιληπτό ποιοι είναι οι πολίτες εκείνοι που ζουν εις βάρος των νομοταγών πολιτών. Τις απόψεις μου αυτές θα γνωστοποιήσω και στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι».

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το