Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Κώστας Μπέης: Είμαστε υπό κατοχή…

 

Στο Βόλο για το βιβλίο της ιστορίας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου
Στο Βόλο για το βιβλίο της ιστορίας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

«Φταίμε, όλοι μας φταίμε. Πρώτα απ’ όλα εγώ. Αργήσαμε να καταλάβουμε, αργήσαμε να ανοίξουμε το στόμα μας και πολύ φοβάμαι ότι θα περάσουν πολλά χρόνια για ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση. Μακάρι τα παιδιά των παιδιών μου να μην υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν αυτόν τον τόπο. Είμαι απαισιόδοξος, γιατί έτσι νιώθω. Πώς να πω ότι όλα θα πάνε καλά, αν εγώ ο ίδιος δεν το νιώθω έτσι. Έχω βιώσει την γερμανική κατοχή, 1941-’44, ξέρω τι θα πει στερήσεις, πείνα, εκτελεστικά αποσπάσματα. Νιώθω σαν να είμαι σε εκείνη την εποχή. Ναι μεν αυτό δεν φαίνεται, αλλά στην πραγματικότητα έτσι, είμαστε υπό κατοχή», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο γνωστός ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Μπέης.

Ο καθηγητής ήρθε χθες στο Βόλο και παρουσίασε τον Α’ τόμο της ιστορίας του Δικηγορικού Συλλόγου, που έγραψε ο Γιώργος Τσολάκης. Στο περιθώριο της εκδήλωσης είπε στους δημοσιογράφους ότι η εποχή που ζούμε δεν διαφέρει με εκείνη της γερμανικής κατοχής του 1940. Έσπευσε όμως να αναφέρει ότι βιβλία σαν και αυτό αποτελούν «το φωτεινό» κομμάτι της σημερινής ζωής.

Άλλωστε, στην ομιλία του για το βιβλίο υπογράμμισε ιδιαίτερα την «ζωντάνια» με την οποία παρουσιάζει γεγονότα και πρόσωπα ο συγγραφέας, παρά το νεαρό της ηλικίας του… σημείωσε χαρακτηριστικά. Ιστορία 150 και πλέον χρόνων αποτυπώνεται με μοναδικό τρόπο αναδεικνύοντας την δυναμική των δικηγόρων της εποχής και τον ρόλο τους στους αγώνες. «Εντυπωσιάζει η ζωντανή περιγραφή» είπε με έμφαση ο καθηγητής, ο οποίος διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, σχολιάζοντάς τα.

Ο συγγραφέας, δικηγόρος Βόλου, κ. Γ. Τσολάκης ανέφερε πως η καταγραφή αρχίζει από το 1881 και φτάνει έως το 1950. Αφορά στην δράση του δικηγορικού συλλόγου και στις προσωπικές διαδρομές κάποιων μελών του που ξεχώρισαν στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Οι πηγές ήταν δύο κυρίως; Το αρχείο του συλλόγου (βιβλία πρακτικών γενικών συνελεύσεων, διοίκησης κ.λ.π) που προσέφερε πολύ πλούσιο υλικό και τα αρχεία των τοπικών εφημερίδων όπου υπάρχουν πολλές αναφορές για δικηγόρους της εποχής αυτής.

Η συγγραφή διήρκησε δύο περίπου χρόνια. Είναι το τρίτο βιβλίο που γράφει ο κ. Τσολάκης. «Η συγγραφή ενός τέτοιου βιβλίου απαιτεί χρόνο και υπομονή. Κυρίως στην έρευνα. Άλλωστε η έρευνα απαιτεί τον περισσότερο χρόνο. Η συνολική εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία είναι πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου πρωταγωνίστησε σε αρκετές περιόδους και είχε παρεμβατική παρουσία σε ζητήματα της τοπικής κοινωνίας. Πολλά μέλη του, όπως προκύπτει, ήταν πρωτεργάτες σε αρκετές πολιτικές κινήσεις. Σημαντικός όμως και ο κοινωνικός ρόλος, καθώς ασχολήθηκε με θέματα που αφορούσαν στην τοπική κοινωνία».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αναστ. Βολιώτης προλογίζοντας την εκδήλωση εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή στην τρίτη του θητεία στη διοίκηση του Συλλόγου πραγματοποιείται ένας βασικός στόχος: Η συγγραφή τη ιστορίας του Συλλόγου. «Δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα. Προϋποθέτει λεπτομερή έρευνα και έγκυρη πληροφόρηση» είπε. Το βιβλίο καταγράφει την ζωή – πάνω από 100 χρόνια – του συλλόγου με εξιστόρηση της πλούσιας δράσης του.
«Μέσα από το βιβλίο αναδύεται ένα πολύτιμο στοιχείο του πολιτισμού και ειδικά του νομικού μας πολιτισμού» κατέληξε.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου. Μέσα από το βιβλίο παρουσιάζονται και οι θέσεις του Συλλόγου στις αυξημένου ιστορικού ενδιαφέροντος περιόδους του Εθνικού Διχασμού, του Μεσοπολέμου και της δεκαετίας του 1940.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το