Photo Gallery, Πολιτισμός

Κύκλος εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας Ποντίων

Σε Βόλο και Ν. Ιωνία σε συνεργασία με την Ένωση Μαγνησίας

 

Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Ο φετινός εορτασμός θα γίνει σε όλη την επικράτεια την 22α Μαΐου, πρώτη Κυριακή μετά την 19η Μαΐου.

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν στο Βόλο περιλαμβάνει:

– Γενικό σημαιοστολισμό από της ογδόης (08.00) πρωινής ώρας μέχρι και τη δύση του ηλίου της 22ας Μαΐου 2011.

– Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 22ας Μαΐου 2011.

– Ώρα 10.45: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας.

– Ώρα 11.15: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (Σταδίου-Μανδηλαρά, Πολιτιστικό Κέντρο Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας, Άλσος Ανδρέας Βαλαχής), από τον Αντιπεριφερειάρχη, το Δήμαρχο Βόλου, τις στρατιωτικές αρχές, τα πολιτικά κόμματα, τους εκπροσώπους των ποντιακών οργανώσεων και εκπροσώπους Νομικών Προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

Θα ακολουθήσει ομιλία της Προέδρου της Ένωσης Ποντίων Ν. Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνας Ηλιάδου.

Οι επετειακές εκδηλώσεις με τίτλο «Πόντος – Δικαίωμα στη μνήμη» ακολουθούν την Τετάρτη 25/5 (ώρα 7 μ.μ.) στο Μεταξουργείο Ν. Ιωνίας (Αναπαύσεως – Καραμπατζάκη).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας περιλαμβάνει:

Α’ μέρος:

Προβολές – ομιλίες

Χαιρετισμός προέδρου της Ενώσεως Ποντίων Νομού Μαγνησίας κ. Ηλιάδου Κωνσταντίνας και του κ. Θεοδόση Κυριακίδη, Θεολόγου – Ιστορικού.

Προβολή ντοκιμαντέρ «Τα χνάρια των Αργοναυτών».

Αφήγηση: Κώστας Αρζόγλου, σκηνοθεσία – διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξης Μπαρζός, επιστημονική επιμέλεια, έρευνα: Θεοδόσης Κυριακίδης, ήχος: Χρήστος Ποντίκης, Δημοσθένης Χριστοδουλάκης, πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Παξεβάνης, σενάριο: Νικόλας Ζηργάνος, παραγωγή: Small Planet, για το Ερευνητικό Κέντρο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα». Παρουσίαση προγράμματος Τζένη Παναγιωτίδου.

Β’ μέρος:

Απονομές τιμητικών διακρίσεων

Αποδοχή δωρεάς έργου τέχνης Αμανατίδου – Φιλαρέτου Ρένας. Το έργο δωρίζει στην Ένωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας η Αναστασία Σουλιώτου, εγγονή της καλλιτέχνιδας.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα: Απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών, Αητέντς επαραπέτανεν – παραδοσιακό Πόντου, Την Πατρίδαν έχασα, Μαυροθάλασσα (σε στίχους Χρίστου Αντωνιάδη). Στο λόγο: η Τζένη Παναγιωτίδου. Στην αφήγηση και το τραγούδι: ο Νίκος Ιακωβίδης, στη λύρα του Πόντου ο Δαμιανός Χωραφαΐδης. Συμμετέχει η παιδική χορευτική ομάδα της Ενώσεως, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Ασημακόπουλου Κωνσταντίνου.

Τετάρτη 18/5/2011, ώρα 19.00: Εγκαίνια έκθεσης έργων τέχνης της ζωγράφου Λίας Ελευθεριάδου. Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, Σταδίου με Μανδηλαρά στη Νέα Ιωνία.

Φουαγιέ Πολυχώρου Τέχνης και Πολιτισμού.

Διάρκεια έκθεσης 18/5 – 1/6/2011, καθημερινά 10 – 14.00, 18.00 – 21.00.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το